Jön a fagy – erre a Toyota is emlékeztet

Lefagyasztott autóval figyelmeztet a télre a Toyota

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vasárnap hajnalban már hazánkban is fagyhat, erre minden egyes elinduláskor érdemes gondolni. A Toyota viszont azt is megmutatja most, miként fagyasztható le egy autó.

Ónos eső után akár így is kinézhet az autónk, a Toyota azonban ezúttal szándékosan, egy filmhez fagyasztotta le a C-HR-t

Jön a tél, jövő héten előbb a kemény fagy érkezik meg, majd a 24-ére ígért hózáporral akár fehér karácsonyunk is lehet. Ám amennyi szépséget, annyi veszélyt is tartogat, nem utolsósorban autónkra nézve. Sokszor a csúszós utakig és a párásodó szélvédőig sem jutunk el, ha ugyanis éjjel - mondjuk ónos esőtől - lefagy az autó, reggel egy nyithatatlan mozgásképtelen „szobor” várja a munkába induló családot a ház előtt.

Nem kellemes, ha autónk reggel így fogad, ónos eső után leginkább nem ajánlott útra kelni, amíg ugyanis az autó ilyen jeges, addig jellemzően az út is. Igaz, utóbbi sózható. Az autó kibontásához pedig használhatunk jégoldó spray-t

Miközben az átlagos autósok azon igyekeznek, hogy megelőzzék az autó jegesedését (a téli felkészítés tippjei itt olvashatók), egy csapat brit reklámszakember pont ennek ellenkezőjét tűzte ki magának. A Toyota téli felkészülésre buzdító, leginkább kiegészítőket reklámozó - alább látható - szpotjához ugyanis jégtömbbe ágyazták a márka soros bestsellerét, a C-HR hibridet.

Azt gondolhatnánk, nincs is ennél egyszerűbb feladat, de persze, mint a legtöbb dolog, ami könnyűnek tűnik, ennek a végrehajtása is különös felkészülést igényelt. A folyamat a tényleges forgatás előtt 24 órával vette kezdetét. A frissen mosott autót desztillált vízzel permetezték be, majd beálltak vele egy hermetikusan lezárt hűtőkamrába. A hőmérsékletet mínusz 20 fokra állították, és vártak – gondolnánk, de ennyi kevés lett volna a filmrendező által megálmodott jégcsaperdőhöz. Ezért óránként felnyitották a kamra ajtaját, és újabb adag vizet locsoltak végig az autón. A 24. óra végére a karosszéria egyes pontjain 10 centiméter vastagra nőtt a jégpáncél – kezdődhetett a forgatás!

Hirdetés

Látványnak mindenképp ütős egy fagyott autó, pláne az amúgy is formás C-HR

Kivéve, persze, hogy az ajtók nem nyíltak, az utastérből pedig amúgy sem lehetett volna kilátni. Ezért óvatosan kiolvasztották a csomagtérfedelet, és egy bátor önkéntes azon keresztül bemászott az autóba, és a bőszen integető segítők körvonalait alig-alig kivéve kigurult a kamrából.

Hűtőkamrában fagyasztották le a C-HR-t, majd a felvételeket már szabad ég alatt készítették róla, így mutathatott mesébe illő gőzölgést

Az egyes beállításokat előre megtervezték, hiszen nem volt sok ideje a stábnak: a hitelesség érdekében nem stúdióban, hanem a szabadban forgatták a filmet, méghozzá októberben, hogy a téli időszakra készen legyen a videó. Ezért amint elhagyta a fagyasztót, párologni, gőzölögni, olvadni kezdett a C-HR jégpáncélja. Másfél tucatnyi beállításból kellett lefilmezni még fagyott állapotában az autót, hogy aztán érzékletesen mutathassák be az egyes karosszériaelemeknél az olvadást. A film forgatása során a Toyota C-HR-nek nem esett bántódása. A kis crossover remekül bírta a megpróbáltatást, a hibrid hajtásláncnak meg sem kottyantak a sarkköri viszonyok, és első próbálkozásra azonnal beindult az autó, ami persze nem meglepő, ennél jóval zordabb körülmények között is szolgálnak nap mint nap a Toyota hibridjei, főként Priusok, hiszen máig az a legnagyobb példányszámban eladott.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.12.17. at 23:27
    Permalink

    állatok, az 1 centis jeget majd a zsenüi tojota ablaktörlő majd letolja elsőre, kb azt sugallják 😀 😀 😀 😀 pff. ezzel csak az a baj, h egy nagy hazugság az egész. ilyen jégpáncéllal a kocsin, elég sokat kell szpni jégoldózni,kaparni. itt meg csak megnyomja a kis csomigombot, belibben indul és már törli is a lapáttal a jeget 😀 hát lol

Vélemény, hozzászólás?