Jövő év végéig maradhat ingyenes a villanyautók töltése

Vége lesz a villanyautók ingyenes tölthetőségének, de jövőre még nem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még mindig nincs kidolgozva a villanyautó-töltés fizetésének szabályzása, ezért aztán a közterületi töltők ingyenesen használhatók. Várhatóan jövő év végéig.


Nem nagy meglepetés az az információ, amit a Világgazdaság számára árult el Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Még mindig nincs napirenden a villanyautók közterületi töltésének fizetőssé tétele. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az árszabályzás sincs még kidolgozva. Utóbbit várhatóan jövő év végére dolgozza ki az NGM.
Hirdetés

Állítólag már most dolgoznak az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozásán. Tarifákról még nincs hír, de állítólag nem kell jövedéki adótól tartani, nem kell majd a villanyautó-töltést porszívózásnak álcázni a garázsban. Bár a parkolóüzemeltetők számára kötelező a töltőpontok kialakítása, ám míg nincs tarifaszabályzás, addig nem kérhetnek pénz a töltésért. Csodálkozunk, hogy az nem mindig működik?
Noha a közterületi töltés díját állítólag nem terheli majd jövedéki adó, azt úgy fogják megállapítani, hogy az áramfelvétel költségén túl a töltőüzemeltetés, a töltőoszlop telepítési költségeit és amortizációját is fedezze, sőt a parkolóhely díját is. Utóbbi ijesztő üzenetet közvetít: hát nem marad ingyenes a villanyautók számára a parkolás? Örökké nyilván nem, de a villanyautók terjedésének bizonyára jót tenne, ha tudnánk, meddig lesz az. Azt már tudjuk, hogy a villanyautók gépjármű- és cégautóadó alóli felmentése már jövőre megszűnhet.
A rossz hírekkel persze senkinek sem szeretnénk kedvét venni a villanyautó-vásárlástól, a 1,5 millió forintos állami ártámogatás mellé a legtöbb forgalmazó további árenyhítést is hozott, villanyautózni pedig - főként városban - mindenképp jó dolog.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?