Kapard le a jeget, vagy megbüntet a rendőr – íme a példa

Alig látott ki a kocsiból, büntetés lett a vége: te ne akarj így járni

Közeleg a tél, ami nem csak a szánkózás, korcsolyázás és hógolyózás, hanem a fagyos szélvédők és a jégkaparók évszaka is. Hiába nagy a sietség reggel, látni azért mégis csak kell: íme a példa, hogy miként ne spórold meg a kaparást.

A téli fagyok beköszöntével a reggeli elindulásra megéri néhány extra percet rászámolni, vagy megfelelő trükkökkel készülni. Ha mégis az utolsó pillanatban szembesülünk a jégbe borult autóval, akkor viszont a legjobb opciónk a késés, legalábbis mindenképp célszerűbb, mint vakon vezetni. Erre egy remek példát tett közzé a rendőrség: az öreg Suzukival egy erősen összecsapott, kérdéses végeredményű jégkaparás után indultak útnak. Az autó első szélvédőjét még "úgy ahogy" megtisztította a sofőr, ám az oldalablakokon már csak a tükrökhöz akart kilátni, a hátsó szélvédőt pedig teljesen érintetlenül hagyta, ezzel lényegesen megnövelve autója holtterét.

A rendőrök ilyenkor meg fognak állítani, és valószínűleg nem csak lekapartatják veled a helyszínen, de csekket is fogsz kapni.

Ez viszont csak a kisebbik probléma, lényegesen megnő ugyanis emiatt a balesetek valószínűsége, ráadásul főként a közlekedés olyan résztvevőit könnyű így figyelmen kívül hagyni, akik kerékpáron vagy gyalog közlekednek, így akár súlyos sérülést is okozhatsz ezzel. Természetesen ajánlott az összes ablakot és a fényszórókat is letisztítani, ám ha mégis szorít az idő, akkor is kötelező legalább a tükröket az első szélvédőt, illetve a B oszloptól előre az összes oldalablakot teljes egészében átláthatóvá tenni, ha el akarod kerülni az igazoltatást és a csekket. A jégpáncél letakarításakor viszont nem csak a kaparó lehet segítségedre, akadnak például különböző jégoldó folyadékok is, ha pedig ezeket a kellékeket az autódban tárolod, akkor egy zárjégoldó sem árthat a kabátod zsebében. A téli felkészítés egyéb fontos részleteiről is írtunk a közelmúltban, ha érdekel a téma, ide kattintva járhatsz utána a teendőknek.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.11.25. at 21:25
    Permalink

    Legalább 30 éve nem kapargattam jeget autóról. Ott van a flakonban a jégoldó, csak körbespriccelem, aztán pár perc múlva simán letörlöm. Aki kapargat, az meg is érdemli.

Vélemény, hozzászólás?