Kaszkadőrt a gyerekszobába! – Ilyen a Lego új készlete

Kétféleképpen építhető nagyon gyors járgány a Lego Technic új készletéből

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tesztautót általában úgy próbálunk, hogy benne ülünk. Ezzel szemben a legutóbbit nekem kellett összerakni és még bele se férek, az önfeledt móka viszont garantált a Lego Technic egyszerű készletével.

Termékteszt kategóriánk sajnos még nincs, bár lassan ezt is felvehetnénk a rovatok közé - és nem csak a tesztautók lényegi része miatt. Most a Legótól kaptunk egy csomagot, a klasszikus grafikájú dobozon pedig nemcsak a márka, hanem a Technic részleg logója is díszeleg, ugyanis az összerakható modell működőképes lesz.

Ez a Lego kaszkadőr járgányának új generációja, a 2019-es készletből pedig nem csak a kaszkadőr (Stunt Racer), hanem egy versenyautónak hívott lánctalpas is megépíthető.

A mindössze 324 darabból álló készlet nem tűnik első látásra bonyolultnak és 9 éven felülieknek már ajánlják, vélhetően csak az egészen apró alkatrészek miatt. Mert a modell maga nem igazán bonyolult, ellenben ad egy csöpp ízelítőt a valódi Technic Lego készletekből. A lánctalpakat hajtó nagy sárga fogaskerekek például komolyabb Technic készletekben is megtalálhatóak, a nagyobbak itt az XL méterűek. A készlet tartalma még egy hat darab AA-s elemet befogadó akkumulátor doboz, ez már egy új generációs alkatrész, könnyebb ki-be pakolgatni bele az elemeket, mint korábban. Van még két kis villanymotor, egy vevő egység és egy kis táviránytó is a készletben, itt fontos figyelni arra építés közben, hogy mindkettőt ugyanarra a frekvenciára állítsuk és a motorok irányát is beállítsuk, ez a pár darab a játék lelke lesz később egyébként. Először a lánctalpas kaszkadőr járgányt raktuk össze, mivel egyrészt ez van feltüntetve a doboz főoldalán és csak ehhez kapunk a dobozban összeszerelési útmutatót. A lánctalpas járgány nettó összerakási idejét nagyjából egy órára tenném, aki először nyúl Legóhoz, annak belecsúszhat az 1,5 órába is. Érdekes, hogy bár egy elég masszív modellnek tűnik, a lánctalpak és a kék karosszériaelemek felszereléséig csak egy egyszerű keret, éppen ezért említettem az elején, hogy ez egy kóstoló csupán a Technic részlegből.

Ebben a modellben az elemek magasra kerülnek, amitől erősen farnehéz lesz.

Ettől minden egyes elindulásra felágaskodik, ha egyenesen akarunk vele haladni, érdemes először valamelyik irányba elindítani, aztán egyenesen. A 86 lépésből összeállítható kaszkadőrt alaposan szét kell kapni ahhoz, hogy elemeket cseréljünk benne, már csak ebből a szempontból is jobb választásnak tűnik inkább a "versenyautót" megépíteni a készletből.
Hirdetés
Ennek instrukcióit már csak online találjuk meg és pár lépéssel több, 89 szekcióból áll a megépítése. Ez a verzió inkább a sebességről és a stabilitásról szól, már az első lépésekből kiderül, hogy egy izgalmasabb megoldás lesz a végeredmény. A két kis villanymotor ugyanis alacsonyra, előre egymás mellé kerül beépítésre, ezzel szélesebb is lesz a modell. Ugyanakkor az elemek doboza is velük egy síkba kerül, így a lényegi súlyt a tengelyek magasságába építjük be. Vagány légterelő kerül hátulra, a kisebb fogaskerekek előre, a nagyobbak pedig hátra.

Már az első elindulásból lerí, mennyivel gyorsabb és stabilabb a járgány.

A fordulás is kiszámíthatóbb, egészen azt csinálja, amit utasítunk neki az apró távirányítóval. A sárga meghajtó kerekeket megcserélve nyerünk még egy kis plusz tempót, és némi további stabilitást, ha építünk neki egy rámpát, amin fölfelé kell haladnia. Egy teszthez mindig hozzátartozik a hangélmény és a zajkomfort, annyi biztos, hogy a lánctalp csattogását a gyerekek élvezni fogják, pláne a laminált padlón. A két modell egyébként külön-külön építhető meg, nem átalakítható, szét kell kapni teljesen, de még úgyis megvan egy óra alatt az átépítés. A Lego Technic készletei nem épp a költséghatékony ajándékozás mintapéldái, a minőségi szórakozásnak és készségfejlesztő játékoknak annál inkább. Apró amorf elemekből megépíteni egy tárgyat, aminek valamiféle jármű formája van, és még távirányítható is, hatalmas élmény, őszinte leszek, még felnőttként is.

Gyermekeknek ilyesmivel lehet talán meghozni a kedvét kicsit a mechanikához, hogy amit építenek, azt utána nem csak nézegetni tudják.

A hangulat és a jókedv már csak az élénk kék-sárga színek miatt is fokozott, a végeredmény egy meglehetősen egyszerű, mégis óriási élményt adó játék. A Technic készletek ugyanúgy bővíthetőek, mint bármelyik Lego csomag, ebben a dobozban viszont elég sok alap alkatrészt kapunk, kezdve ott, hogy motorból egyből kettőt adnak hozzá. A készletet már megtaláljuk akár 19 990 forintért is online boltokban, a használható végeredmény tekintetében ez egészen kedvező. A két verzió persze csak az alap ajánlat, ennek a készletnek is az a varázsa, hogy a képzelet szab határt a végeredményt illetően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?