Kedvezményeket ígér az útdíjrendszer

Megyei matricát vennél? Nagycsaládosként vagy mozgáskorlátozottként olcsóbb lesz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Útdíjkedvezményt hozhat a nagycsaládosoknak és a mozgáskorlátozottaknak 2016. Sajnos nem túlzottan komolyat.


A kormány honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint jövő évtől hétszemélyesnél nagyobb autóikat is a "személyautóra" megszabott díjjal használhatják a gyorsforgalmi utakon a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak. Érdekesség ugyanis, hogy bár a 8 és a 9 személyes kisbusz is személyautó, de arra másfajta útdíj vonatkozik, mint a többi személyautóra. Az érvényes útdíjszabályok szerint a D1 kategóriába tartoznak a személykocsik 7 férőhelyig, a D2 kategóriába az ennél nagyobb személygépkocsik és a lakóautók. Az éves díj jelenleg mindkét kategóriában azonos, 42 980 forint. A rövidebb időtartamra váltott úthasználati jogosultságok viszont jelentősen különböznek - a D2 esetén a D1 díjainak dupláját láthatjuk. A heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei "matrica" pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg. Utánfutót vontatva a D2 esetén ráadásul kiegészítő "jegy" vásárolandó, míg a D1 esetén nem.
Hirdetés
Magyarázatot követel az is, hogy ki számít útdíj szempontjából nagycsaládosnak. Az a személy, aki legalább négy gyermek után családi pótlékban részesül. Számára, illetve közvetlen hozzátartozói számára lesz "kedvezményes" az útdíj. Azt még nem tudjuk, hogy az ellenőrzés miként lesz, ugyanis jelenleg automatikusan megy a nem megfelelő kategóriájú matrica esetén a (30 napon belül fizetve) 14 875 forintos pótdíj, ami a díjakhoz hasonlóan a jövő évre sem módosul.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?