Kegyetlen tesztet kapott a Ford Transit Custom

Só- és sárfürdőben kellett bizonyítson az Év Haszonjárműve

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minden idők legátfogóbb próbájának vetette alá a Transit Customot a Ford. Fél év alatt 10 évnyi kíméletlen használat nyüstölését próbálták megadni a tesztelők.

Tartósabbak lesznek a 2013 második félévében gyártott, általunk nemrégiben elégedettséggel tesztelt Ford Transit Custom áruszállítók, ugyanis a Ford - a piacra lépést és az Év Haszonjárműve cím megszerzését követően - extrém nyúzópróbának vetette alá. A fejlesztők 6 hónap alatt 10 évnyi extrém kíméletlen használatot szimuláltak: az 5 millió kilométernek megfelelő tesztsorozaton a több mint 150 profi tesztvezető mellett flottafelhasználók is részt vettek, akik az autókat a legkülönfélébb körülmények közt – só- és sárfürdőkben, +40 és -40 fok közti hőmérsékleteken, Dubaitól Finnországig – tették próbára.
Volt olyan Transit Custom, amely hat hónapon át megállás nélkül vontatott egy megrakott utánfutót, másik két hónapon át végsebességen száguldott, s egyes példányok még ezeknél is kíméletlenebb megpróbáltatásokon is átestek. A Transit Custom futóművének erősségét például 14 cm magas járdának 60 km/órás tempóval rohanással próbálták, mellette pedig az autó 5200 alkalommal hajtott végig egy kátyús és rázós szakaszon 70 km/órás sebességgel. A korrózióvédelem vallatására a Custom durva kaviccsal borított útszakaszokon, só- és sárfürdőkön hajtott át, utána pedig nagy páratartalmú kamrában ázott – s mindezt 12 héten át. A 2.2 literes Duratorq TDCi motort nem csak valós körülmények között, hanem tesztlaboratóriumban, fékpadon, folyamatos városi üzemet szimulálva is tesztelték a gyáriak, a fékpadok 30 napon belül 10 évnyi valós futásteljesítményt szimuláltak.
Hirdetés

A tesztsorozat során gyűjtött tapasztalatok alapján a Ford több mint 100 jelentős módosítást hajtott végre a Transit Custom szerkezetén; a mérnökök egyebek mellett áttervezték és megerősítették a motortartó bakokat és a küszöbelemeket. A Ford ígérete szerint a teszteredményeknek köszönhetően a 2013-as év későbbi szakaszában piacra lépő új Ford Transit és Transit Connect modellek is számos tekintetben tökéletesebbé válnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?