Kemény büntetéseket kapott Michelisz és a Zengő Motorsport

WTCC, Marokkó: López és Muller is nyert, Michelisz tört, volt boldog is, de büntetést kapott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Zengő Motorsport élete Marokkóban sem volt könnyű, ennek ellenére elégedettek a hétvége eredményével, Michelisz Norbi 6. és 8. helyével.

Ötödik alkalommal indulhatott a Zengő Motorsport színeiben versenyző honfitársunk, Michelisz Norbert a WTCC marokkói futamán Marekesben, korábbi (a pályabemutató alkalmával részletezett) eredményeinél jobban szerepelt most.
Az időmérőn Michelisz a hatodik helyen végzett, így nem jutott be a kvalifikáció harmadik szakaszába. Viszont a korábban kiosztott büntetések miatt előre léphetett két helyet, így elvileg a negyedik helyről vághatott volna neki az első futamnak. Ám ezúttal neki is befigyelt egy büntetés: az időmérő utáni mérlegelésen kiderült, hogy a Zengő Motorsport Honda Civic versenyautója 3 kg-mal könnyebb a megengedettnél - valószínűleg az üzemanyagtartályt nem szívta le kellő mértékben az automata szivattyú a korábbi mérlegelések előtt. A felügyelők nem láttak idegenkezűséget vagy szándékosságot, így csak rajthelyes büntetést róttak ki Michelisz Norbertre. Ennek értelmében az első futamot a hetedik helyről kezdhette meg.
Hirdetés
A mezőnyből a svéd Rydell nem tudott rajthoz állni ezen a versenyhétvégén, mert bakteriális fertőzést kapott és kórházba került Svédországban. Családi okok miatt pedig a szerb Dusán Borkovic nem indult el, bár a szombati edzéseken és az időmérőn is részt vett.
WTCC 2015, Marokkó - az 1. futam eredményei
VersenyzőAutóIdő
1.J.M. LópezCitroën C-Elysée24:31.802
2.Q.H. MaCitroën C-Elysée+0.942
3.S. LoebCitroën C-Elysée+4.492
4.M. BennaniCitroën C-Elysée+5.405
5.Y. MullerCitroën C-Elysée+21.617
6.T. MonteiroHonda Civic+22.986
7.G. TarquiniHonda Civic+23.410
8.N. MicheliszHonda Civic+24.799
9.S. D'AsteChevrolet RML Cruze+26.904
10.T. ChiltonChevrolet RML Cruze+30.552
11.R. HuffLada Vesta+35.044
12.J. ThompsonLada Vesta+45.222
13.M. KozlovskiyLada Vesta+53.650
14.J. FilippiChevrolet RML Cruze+54.397
15.H. ValenteChevrolet RML Cruze+3 kör
Kiesett
16.G. DemoustierChevrolet RML Cruze
17.T. CoronelChevrolet RML Cruze

Az első futamon a pole pozícióból a világbajnok argentin José María López indulhatott, a hazai kedvenc Mehdi Bennani mellől. A kínai Ma Csing Hua és a portugál Monteiro a második sorból, a francia Sébastien Loeb és a holland Tom Cornel pedig a harmadikból. López nagyon jól kapta el a rajtot, de a marokkói beragadt és a második és a harmadik sor elhúzott mellette. Loeb annyira jól jött el, hogy a portugált is simán lehagyta, így három Citroën került az élre. A magyar versenyző nem vesztett egy helyet sem, viszonylag simán rajtolt. Viszont a francia Hugo Valente a rajtrácson ragadt, nem tudott elindulni. Az első körben Coronel ütközött az angol Chiltonnal, melynek következtében kitört a jobb első kereke. Ez rossz hír volt a hollandnak, hiszen a második futamon az első sorból indulhatott. Loeb feljött a harmadik helyre az ötödikről, nagy csatában volt pozíciója megőrzéséért a marokkóival, de végül ő jött ki győztesen. Az első kör végén a Citroënnel versenyző francia Yvan Muller megelőzte Michelisz Norbit, majd az olasz Tarquini is, így a Zengő Motorsport pilótája a nyolcadik helyre csúszott vissza és ezt a pozícióját a leintésig sikerült megtartania. Muller volt talán ennek a futamnak a legnagyobb nyertese, mivel a 10. helyről beérkezett az ötödikre. A leintésnél egymás után öt Citroënnek lobogott a kockás zászló, az alábbi sorrendben: López, Ma, Loeb, Bennani és Muller. Michelisz Norbert nyilatkozata az első, elégedettséget még nem hozó futam kapcsán alább.

A második futam (fordított) rajtsorrendjét a korábban említett szankciók mát nem érintették, így Michelisz az ötödik helyről indulhatott. Az első rajthelyet a francia Yvan Muller szerezte meg, a holland Tom Coronel és a francia Sébastien Loeb előtt. A ROAL Motorsport vezetősége, a pilótával egyetértésben, nem kérte ki a parc fermé feloldását, az első futamon elszenvedett sérülés miatt, bár félő volt, hogy nem sikerül megjavítaniuk Coronel autóját, de vállalták a kockázatot. Igazuk lett, megoldották a feladatot és a holland felállhatott az első sorba a francia Muller mellé.
Michelisz Norbi nagyon jól kapta el a rajtot, akárcsak a portugál, Tiago Monteiró és Loeb, aki feljött a második helyre. De Micheliszt az egyenesben valószínűleg meglökte a jobbról érkező kínai versenyző. Emiatt, mint egy kártyavár, úgy hullottak az autók: a magyar fiú hozzáért a holland versenyautójához, kibillentve azt az egyensúlyából (ezért később 30 másodperces büntetést kapott). Coronel pedig meglökte Monteirót. Az ütközések miatt mind a ketten feladni kényszerültek a versenyt, Michelisz azonban bent maradt. Az első körben megelőzte a kínai Ma, és Bennani is szorongatta, mi több meg is lökte hátulról a sérült autóval versenyző magyar pilótát. Az utolsó kanyarban két Lada ütközött, melynek következtében Kozlovszkij autója ripityára tört, és sérült az angolé is, de a szerencsésebb Huff be tudta vinni az autót a boxba.
A második körben már Muller és Loeb csatázott az elsőségért, amiből az előbbi került ki győztesen, és az angol Chilton stabilan tartotta magát a harmadik helyen. Ám a mögötte lévő Valentének nem lankadhatott a figyelme López miatt, aki végül az ötödik kör elején meg tudta előzni az franciát. Az argentin ezután a Chevyt vezető angolt vette célba és próbálta hibára kényszeríteni. Egy körrel később megelőzte, így felállt az élmezőny citroënes hármasa. A kínai Ma Csing Hua kihasználva a francia márka motorerejét átrágta magát az előtte lévőkön és a hetedik körben sikerült neki is megelőznie Chiltont, így már négy Citroen volt az élbolyban. A következőkben Bennanit megforgatta Valente, de előttük valamilyen okból kicsúszott és a gumifalba csapódott a kínai versenyző, de a futamot nem adta föl és utolsóként, a 12. helyen ért célba. Michelisz Norbi büntetésével viszont az utolsó előtti helyre került fel, Norbi lett az utolsó.
WTCC 2015, Marokkó - a 2. futam eredményei a verseny után (büntetések nélkül)
VersenyzőAutóIdő
1.Y. MullerCitroën C-Elysée24:22.255
2.S. LoebCitroën C-Elysée+0.552
3.J.M. LópezCitroën C-Elysée+18.113
4.T. ChiltonChevrolet RML Cruze+22.754
5.H. ValenteChevrolet RML Cruze+26.490
6.N. MicheliszHonda Civic+37.677 (büntetés +30)
7.G. TarquiniHonda Civic+39.496
8.S. D'AsteChevrolet RML Cruze+40.215
9.M. BennaniChevrolet RML Cruze+40.653
10.J. ThompsonLada Vesta+54.634
11.J. FilippiChevrolet RML Cruze+55.245
12.Q.H. MaCitroën C-Elysée+59.952
Kiesett
13.G. DemoustierChevrolet RML Cruze
14.R. HuffLada Vesta
15.T. MonteiroHonda Civic
16.T. CoronelChevrolet RML Cruze
17.M. KozlovskiyLada Vesta

A magyar versenyző folyamatos csatában volt a középmezőnyben a jobb pozíciókért, és amíg tudta tartotta magát az erősebb motorral rendelkező versenytársakkal szemben. A marokkói az utolsó körben elfékezte magát és lekoccolta Valentét, aki ennek ellenére tudta folytatni a versenyt. Viszont így belassult Bennani autója, föltartotta Micheliszt és a mögötte haladó olasz Stefano D’Astét és az olasz Tarquinit. Norbinak végül sikerült erőből megelőznie az afrikai pilótát és behozta a Civicet a hatodik helyre. Tarquini a célegyenes ráfordítójában nagyon ügyesen hagyta maga mögött honfitársát és az utolsó métereken egy pozíciót fogott, így a hetedik helyen ért célba. Hiába autózott jól a kezdeti kocc utána Michelisz, büntetése miatt az utolsó hely lett az övé.
A futamot végül nem fejezte be: az angol Robert Huff, a portugál Tiago Monteiro, a holland Tom Coronel, az orosz Mikhail Kozlovszkij, a belga Grégoire Demoustier. A Zengő Motorsport és Michelisz a második futam után elégedetten tekintett vissza a hétvégére, Norbi második futam utáni nyilatkozata alább. A büntetés utáni érzést pedig senkinek sem kívánjuk.
Az egyéni pontverseny állása (élcsoport)
  1. López (argentin, Citroën C-Elysée) 53 pont
  2. Loeb (francia, Citroën C-Elysée) 43
  3. Monteiro (portugál, Honda Civic WTCC) 28
  4. Tarquini (olasz, Honda Civic WTCC) 22
  5. Muller (francia, Citroën C-Elysée) 22


A konstruktőri pontverseny állása
  1. Citroën 95 pont
  2. Honda 59
  3. Lada 1

Marokkó után hazánk következik, május első hétvégéjén a mogyoródi Hungaroringen lesz látható a WTCC ötödik és hatodik idei futama.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?