Késik a hétüléses autók támogatásának kifizetése

Hőbörögnek a vevők, ugyanis az Államkincstár lassú

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az idei év autópiaci bombája a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, ám az autókereskedők és a vevők is lassúságról számolnak be.


A villanyautók 1,5 millió forintos ártámogatása után érkezett idén a nagycsaládosok számára a 7-9 üléses személyautók - ráadásul árplafon nélküli - 2,5 millió forintos, de legfeljebb a vételár felét kitevő támogatása. A koncepció szerint a támogatásra jogosult vásárlók a támogatási dokumentummal rendelhetik meg autójukat, majd annak összegét az Államkincstár - elvileg 15 napon belül utalja a - a kereskedés számára. A gyakorlat azonban nem így néz ki.
Hirdetés

Piaci forrásból magunk is értesültünk arról, amit most a 444.hu is megírt: mind a pályázatok elbírálása, mind az összegek kifizetése késik, ez pedig a kereskedéseket és a vásárlókat is kényelmetlen helyzetbe hozza, az év vége közeledtével pedig egyre nagyobb a hőbörgés. Miként arról a Nagycsaládos Autóvásárlási Támogatás Független Információs Csoport nevű Facebook Csoportban olvashatunk, van aki már több mint 2 hónapja vár a támogatási dokumentumára. Többen arról számolnak be ugyanakkor, hogy személyes ügyintézéssel, a Magyar Államkincstár Fiumei úti központját személyesen felkeresve gyorsítható az ügyintézés, sokkalta gyorsabban megkapható az áhított papír, mint azt postán várva.
Az autó rendeléséhez szükséges papír persze csak az első lépcső, a szerződéskötés, pontosabban annak MÁK-hoz érkezése után elvileg 15 nap lenne az utalásra, ám az információk szerint ennek háromszorosa-négyszerese is adódhat, az pedig az adott kereskedés rugalmasságán múlik, hogy átadja-e az akár már megérkezett autót úgy, hogy annak vételárából a támogatás összege, azaz 2,5 millió forint nincs még kifizetve. Információink szerint akadnak kereskedések, amelyek a kénytelenek letétbe helyeztetni az összeget, míg mások fel tudják vállalni a hitelezést (és annak finanszírozását), hiszen ki kívánják szolgálni vevőiket, akik szeretnék megkapni autójukat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?