Két beleset döntötte el az első helyet

Loix nyerte a Barum Ralit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jan Kopecky és Bryan Bouffier is baleset miatt veszette el a Barum Rali első helyét, amelyet így Freddy Loix kaparintott meg.

Freddy Loix folytatta idei fantasztikus sorozatát, és harmadik IRC rajtjából a harmadik győzelmét szerezte a drámai fordulatokban bővelkedő Barum Ralin.
Ez volt pályafutása hatodik IRC sikere, amivel a sorozat történetének legeredményesebb versenyzője lett.
Miután a második helyen Juho Hänninen, a harmadikon pedig a cseh fél gyári versenyző, Pavel Valousek futott be, a Skoda hármas győzelmet aratott, és a három hátralévő futam eredményétől függetlenül megnyerték a gyártók bajnokságát.
Jan Kopecky számított a Barum Rali toronymagas esélyesének, és az első szakasztól egészen a 13.-ig vezette is a versenyt. A vasárnapi utolsó négy gyorsaságira úgy állt ki a szervizparkból, hogy közel egy perc előnye volt Bryan Bouffier-val szemben.

Csakhogy Kopecky a 14. szakaszon a vizes úton megforgott. Ez után autója furcsán viselkedett és a cseh versenyző addig figyelte, hogy defektet kapott-e, míg nem sokkal a megforgás után lecsúszott az útról. A Skoda Fabia S2000-es sértetlen maradt, de felült egy buckára, ahonnan nem tudták leszedni, és a verseny feladására kényszerült.
Három szakasszal a vége előtt óriási meglepetésre Bryan Bouffier vette át a vezetést egy Peugeot-val, ami a legnagyobb szentségtörésnek számított a Skoda hazájában. Sőt három másodperces előnyét a következő szakaszon hétre növelte a skodás Loix előtt. Két gyorsaságival a vége előtt tehát sima Peugeot győzelem ígérkezett.
Csakhogy az utolsóelőtti szakaszon Bouffier odacsapta Peugeot-ja kerekét, és a sérült felnivel egy tízes bukott. Ekkor vette át a vezetést Loix 3,8 másodperc előnnyel.

A Peugeot győzelmi esélye az utolsó gyorsaságin szállt el, amikor Bouffier autójában egy eltört csőből víz folyt a kerékre, ami miatt a francia árokba csúszott, hét percet veszített és a második helyéből tizedik lett.
Csak az utolsó gyorsasági céljában tudta meg Juho Hänninen, hogy az ölébe hullott a második hely. A finn versenyző még az első napon forgott meg és tolatott be az erdőbe, ahol egy fa állította meg. De így legalább nem esett árokban. Az utolsó négy szakasz előtt még a negyedik helyen állt, ám két éllovas hibája után feljött a másodikra.

Bouffier hibája ellenére is megvolt még az esély a Peugeot dobogóra. Kris Meeke vasárnap a második helyért akart harcolni (ami Kopecky kiesése után az első lett volna), ám a száraz pályán kezdődő, de esővel folytatódó versenyen rosszul választott gumit. A harmadik hely még így is bőségesen meglehetett volna neki, csak hogy előbb a pillangószelepe akadt fent, az utolsó gyorsaságin pedig az első differenciálműve tört el, így Valousek 18 másodperces hátrányát le tudta dolgozni, és az utolsó gyorsaságin jött fel a harmadik helyre, teljessé téve a Skoda last minute hármas győzelmét.
A drámai fordulatok után Meeke a negyedik helyen végzett. Andreas Mikkelsen lett az ötödik a mezőny legeredményesebb Ford Fiestájával.
Több Szuper–2000-es versenyzőt is megszégyenített Vaclav Pech, aki a hatodik helyre hozta Mitsubishi Lancerét, hét percet verve a második legjobb nem Szuper–2000-es autóra.
A sérülése után visszatért Guy Wilks szerezte meg a hetedik helyet Skodával, Jaromir Tarabus pedig a nyolcadikat Forddal.
Két magyar célba érője is volt a Barum ralinak. A Vizin–Zsiros kettős az igen népes A7-es kategória negyedik, míg a Puskádi–Szabó kettős a hetedik helyét szerezte meg. Mindketten Honda Civic Type–R-rel versenyeztek.
Az egyéni bajnokságot három skodás vezeti. Juho Hänninen áll az élen 56 ponttal, Jan Kopecky a második 47-tel, míg Freddy Loix a három rajtjával 30 pontot gyűjtött és már a harmadik. A két Peugeot-versenyző Bruno Magalhaes és Kris Meeke a negyedik, ötödik helyen állnak 30 és 28 ponttal. Matematikailag Meeke még három győzelemmel lehet bajnok (Magalhaes már csak egy versenyen indul).
Az IRC következő futamát, a Sanremo Ralit szeptember 23-25-e között rendezik Olaszországban.
A Barum Rali végeredménye
 1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 2:31:31,0
 2. Hänninen–Markkula, Skoda Fabia S2000, +25,0
 3. Valousek–Hruza, Skoda Fabia S2000, +1:20,2
 4. Meeke–Nagel, Peugeot 207 S2000, +1:57,6
 5. Mikkelsen–Floene, Ford Fiesta S2000, +2:33,9
 6. Pech–Uhel, Mitsubishi Lancer Evo IX, +3:07,4
 7. Wilks–Pugh, Skoda Fabia S2000, +3:41,1
 8. Tarabus–Trunkát, Ford Fiesta S2000, +5:18,0


Az IRC állása:
 1. Hänninen 56
 2. Kopecky 47
 3. Loix 30
 4. Magalhaes 30
 5. Meeke 28
 6. Wilks 27
 7. Mikkelsen 13
 8. Neuville 11
 9. Hirvonen 10
 10. Andreucci 8


Gyártók bajnoksága:
 1. Skoda 128
 2. Peugeot 79
 3. Ford 31
 4. Mitsubishi 22
 5. Subaru 11

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?