Két gyárat is eladhat a Nissan

A japán gyártó két európai üzemétől szabadulhat meg

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A csökkenő piaci részesedés és az elektromos modellekre való költséges átállás miatt kerülhet eladósorba a két üzem.

A Nissan nem éppen fénykorát éli, ugyanis többek között a folyamatosan csökkenő piaci részesedés miatt megválhat egy, de akár két üzemétől is. A friss Juke-ot és a két éves Leafet leszámítva nem éppen üde a Nissan kínálata, amely biztosan hozzájárul a kereslet csökkenéséhez. Ugyanakkor az elektromos autókra való átállás is meglehetősen költségigényes, így ez a két tényező már túl sok teher a Nissannak. Források szerint az angol és a spanyol üzem sora vált kérdésessé, amelyek már több kínai gyártó figyelmét is felkeltették. A Nissan egyelőre tagadja az üzemek eladását, ám az biztos, hogy az idei első félévben a cég profitja majdnem nullára csökkent.
Hirdetés
A Nissannal kapcsolatos aggasztó hírek már a nyár közepén megjelentek, akkor ugyanis 12 500 dolgozó elbocsátását helyezték kilátásba, mivel a cég a japán, a kínai és az amerikai piacra szeretne leginkább fókuszálni. Ugyanakkor az EU és Japán közötti kereskedelmi megállapodásnak hála az eddiginél jóval olcsóbb az autók Japánból történő szállítása, így már nincs szükség európai üzemekhez ahhoz, hogy elkerüljék a vámot. A Nissan már bejelentette, hogy a barcelonai üzem 600 munkatársától válik meg, mivel a gyár 200 000 autó/év kapacitását nem tudja kihasználni a Nissan. A Brexit sem könnyíti a japán gyártó életét, mivel ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, akkor az a gyár működésének végét is jelentheti.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?