Két hétig teszteli a kínai villanybuszt a BKV

Nem tréfa: kínai elektromos autóbusz jár Budapesten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Helyi emissziótól mentes, csendes és olcsón is üzemeltethető, a rajta utazók szerint azonban tornacipőszagú.

Miután a legfrissebb információk szerint mégsem lesz dugódíj Budapesten, sürgősen megoldást, azaz forrást kell találni a közlekedési vállalat finanszírozhatóságához. A korábbról felhalmozott adósságok rendezésében ugyan nem, de a túlkoros buszállomány lecserélésében segíthet a kínai villanybusz, ugyanis az emissziómentes és a lehető leginkább környezetbarát - közúti forgalomba szánt - tömegközlekedési eszközök beszerzéséhez akár 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújthat az Európai Unió. Magyarán hiába kerül egy hagyományos európai autóbusz árának kétszeresébe a kínai elektromos, ha annak csak 15 százalékát kell saját zsebből fizetni, máris 70 százalékkal apaszthatja a buszbeszerzések költségét a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). Egyelőre persze nem csak az kérdéses, hogy az EU vajon adna-e támogatást - áttételesen a kínai iparnak -, hanem az is, hogy miként válnának be itthon a kínai autóbuszok. Ennek kiderítésére a BKV e héten tesztüzembe állított egy, a Törökbálinti Önkormányzat támogatásával és a Levegő Munkacsoport közbenjárásával érkezett BYD K9B típusú, hátsó kerekeit egy-egy különálló, 90 kW, azaz 122 lóerő teljesítményű, 350 Newtonméter nyomatékú villanymotorral hajtó, 12 méter hosszúságú, légrugójával "térdeplőfunkciós", alacsonypadlós autóbuszt, mely július 28-ig - különböző időpontokban - a 26, 28, 102, 105, 112, 172, 178, 240 E járatokon lesz kipróbálható (részletes menetrend itt).
Hirdetés
A tapasztalatokat a közlekedési vállalat is gyűjti, de természetesen az utasok szavára is kíváncsi. A bkk@bkk.hu, illetve a levego@levego.hu címekre bárki elküldheti véleményét a papíradatok alapján nagyon is ígéretes, egyetlen töltéssel 250 kilométeres hatótávra képes, két különböző fali töltőjével 3, illetve 5 óra alatt telíthető akkumulátorú, emissziómentes, de a várost nem csak jelentős mennyiségű károsanyagtól, hanem tetemes zajtól is megszabadító, 100 kilométert 100 kWh energiával, azaz nem egész 5000 forintból megtevő, a mai buszok kilométerköltségének a felét sem produkáló villanybuszról. Aki esetleg utazna vele, az tudjon róla, hogy nem csak villanyüzeme miatt különleges, az üresen 13 tonna tömegű, 20 tonnáig terhelhető, 12 méter hosszú, 2,55 széles és 3,2 m magas buszban a tömegcsökkentés érdekében az utastér padlója (a műanyag burkolat alatt) ugyanúgy bambusz, mint egy-egy komolyabb kerékpár váza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Amikor ilyen és ehhez hasonló cikket olvasok, akkor eszembe jut, hogy volt egy nagyon márkás és világviszonylatban is elismert gyártmányunk az IKARUS. Sikerült tönkre tenni az elmúlt 23 év politikájának. Mi is itt tarthatnánk már és akkor nem kellene sóvárogni, keresni a lehetőségeket más országok járművei iránt. Szégyenkezzenek azok , akik ezt tették az országgal.Egyébként nekem nem a külföldi járművekkel van a bajom,csak az bosszant, hogy ide jutott egy híres magyar márka.

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Köszi a tippet, de rendszeres olvasója vagyok a fenti oldalnak. Viszont oda csak nagyon ritkán kommentálok az egyes cikkekhez, mivel idegesít az oldalon uralkodó szélsőjobbos többségi vélemény, illetve a htka szerkesztőségének az ehhez való hozzá állása, illetve az egyes okostojások mindenek-feletti viselkedése!!! Egyszóval a népi Kína az utóbbi évtizedben hatalmasat fejlődött (főként orosz segítséggel), ma már minden területen önellátóak, s ez alól nem kivétel az autóipar sem. A nagy autógyárak (PSA, Volkswagen csoport, Renault- Nissan csoport, GM, Toyota, stb…) mind ott vannak helyi gyártósorral. Természetesen technológiai transzferrel egybekötve, mert ez feltétele a helyi gyártásnak. Ezért nem szabad leírnia a kínaikat!!!

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Kipróbáltam a BYD buszát.
  Nem az a szovjet troli érzés rajta utazni, amikor tiszta erővel kellett kapaszkodni, nehogy elvágódjon az ember induláskor – persze ez a vezető stílusától is függ -, de a menettulajdonságok a célnak teljesen megfelelnek.
  2 szembeszökő negatívumot tudok felsorolni, az egyik a képeken is látszik, az akkumulátorokat tartalmazó 4 vaskos oszlop eléggé betüremkedik az utastérbe, jelentősen leszűkítve ezzel a belső teret. A másik meglepő módon a zaj. Az utastérben a vártnál jóval nagyobb a hajtáslánc zaja. Ez azért különösen érdekes, mert állítólag 2 db agymotor hajtja nyomaték csökkentő áttételt leszámítva közvetlenül, így aztán a hajtáslánc egyszerű mint a faék így hangja se kellene hogy nagyon legyen. Ezt a zajosságot betudom a kínai tyehnyikának, ill. a zajszigetelés feltételezhető hiányának, pl. egy Prius hajtáslánca induláskor elektromos üzemben még egy denevér fülű ember számára sem bocsát ki számottevő zajt, ha nagyon erőlködik az ember akkor esetleg az inverter ciripeléséből lehet valamit érzékelni, a BYD buszánál viszont a 30 évvel ezelőtti villamosok indulózajához hasonló hang hallatszik, ami nem kelt túlzottan űrkorszakos érzést.
  Mindezektől függetlenül ezerszer szívesebben utaznék ilyeneken mint a BKV többi, ultra-rákkeltő, füstös-zajos koromokádó dízel buszával.
  Már a mai bicebóca akkumulátorok is elérték azt a szintet, hogy ilyen célra nagyszerűen lehetne alkalmazni ezeket, NULLA helyi szennyezésel és [b]kevesebb mint fele akkora[/b] energiafogyasztással egy koromokádó dízeles buszhoz képest.

  Legviccesebb viszont a járókelők/forgalomban levő autósok hol zavarodott, hol teljesen ledöbbent arcát nézni. 🙂 A legtöbbjük fejéről azt lehetett leolvasni, hogy nem tudták hova tenni hogy mi ez az izé és vajon mitől is megy. 🙂

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Pontosan ahogy mondod ez a Kína már nem az a Kína. Gyártanak ők olcsó tömegcikket is, de komplex minőségi cuccokat is. Erre tökéletes a haditechnika.
  Önerőből építettek egy repülőgép hordozó anyahajót, ami már rendszerbe állt. Ez nem csak egy hajó, hanem egy komplex fegyverrendszer:
  http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/muholdfelvetelen_a_kinai_repulogep_hordozo/?print
  Lopakodó vadászgépet fejlesztenek önerőből. Erre rajtuk és az USA-n kivül csak Oroszország képes.
  http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/teljesitette_elso_repuleset_a_masodik_j-20-as/
  Saját harckocsit épít:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/99-es_t%C3%ADpus%C3%BA_harckocsi
  És még lehetne sorolni ezerrel hogy miket csinálnak önerőből jó minőségben! Ez csak a jéghegy csúcsa!
  Ha minderre képesek, akkor egy elektromos autó/busz nem lehet nekik kihívás. Arról meg már csak halkan beszélnék, hogy a Volvo is kínai tulajdonú lett.
  Kedves kétkedők szerintetek itt a Volvo kapcsán nem lett technológiai transzfer??????????

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Azért, hogy kínai gyártmány ma már különösebben nem kell tartani – volt amikor kellett! Neves nagy cégek / elektronikai, gépipari, autógyártó stb. / Kínában gyártatnak , melyekből van “átszivárgás” a kínai termékelőállítókhoz. Nézd csak meg a megújuló energetikai szektort : hőszivattyú, napkollektor, napelem termékek. Minőség, ár jó – letörik vele az USA és az EU piacát. Másfél éve kűzdök, hogy behozzak egy elektromos autót / DLEVZ1009 tip / van ECC és CE papirja , de nincs COC papir – ezért a közlekedésfelügyelet nem adhatja ki a forgalombahelyezési engedélyt.Képzeld el ezt két személyes kisterkocsiként /vállalkozásoknak/ mekkora költségmegtakarítás!/komfort díjszabású villannyal 3,0 Ft/Km/. Bónuszként 600 dollárért vehetsz hozzá egy db 3000 W-os szigetüzemű áramtermelő blokkot ! Ezek után gondolom nem kérdés hogy elektromos ,meg kínai – legfeljebb az hogy miért nem MAGYAR !

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Ha ez kínai alapanyag és kínai fejlesztés, és kínai összeszerelés akkor nem sok jót nézek ki belőle.Csináltam pár kínai járgányt( busz ), nem engedném el vele a gyereket osztálykirándulásra

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Erre a technológiára kellene rá állniuk a hazai buszgyáraknak is. A megyeszékhelyeken és a fővárosban pedig csak az ilyen modern vasak beszerzését lenne szabad támogatni! Az LPG és a CNG pedig egy köztes lépcső kell hogy legyen, addig amíg széles körben el nem terjednek az elektromos buszok! Ez a jövő, s végre már itt van! Ami itt a képeket elnézve szerintem probléma lehet majd, az az ülések méretezése. Ezek nem az Európai átlagra készültek..

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Szerintem meg olcsóbb, LPG,re CNGra átalakítani a meglévőket, felesleges beiktatni egy energia átalakítási lépcsőt. CNG-t meg mi is elő tudunk állítani, lásd Zala volán.

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Egyáltalán nem marhaság, csak ha nem gondolkodsz akkor az. A trolibusz sem rossz dolog, de ahhoz felső vezeték hálózatot kell kiépíteni és üzemeltetni, ami komoly hátrány a szabadon mozgó buszokhoz képest, hiszen:

  – a felső vezeték kiépítése számottevő plusz beruházást igényel
  – ennek karbantartása szintén drágítja a rendszert
  – a jármű kötött pályán kell hogy menjen, ami valamennyire szintén hátrány, még egy tömegközlekedés esetén is (előny ha egy járművet minden technikai akadály nélkül át lehet állítani egy másik vonalra)
  – jónéhány Ráday Mihály torz génjeivel megáldott ember az egész emberiséget is feláldozná, csak hogy néhány rozsdás vasdarabot vagy szétmálló épületet “megmentsen” a ronda vezetékeket tartó oszloperdőtől, vagy hogy ne kelljen nézniük a kábeleket a levegőben

  Emellett persze az akkumulátoros busznak is vannak hátrányai:

  – rövid(ebb) hatótáv
  – töltési veszteségek az akkumulátoroknál
  – akkumulátorok jelentős – bár stabilan csökkenő – ára, ill. az élettartama, teljesítmény és energiasűrűsége és megbízhatósága (mindegyik kitartóan növekvőben)

  Az akkumulátorok fejlődésének következtében mára oda jutottunk, hogy ezek a hátrányok az akkumulátoros buszoknál annyit csökkentek, hogy bizonyos esetekben elérték azt a szintet, hogy versenyképessé váltak a
  hagyományos megoldásokkal szemben.
  Nincs sok kétség afelől, hogy ez tovább folytatódik, és a versenyképesség növekvő előnnyé változik a jövőben, így a trolibuszoknak nem sok fejlődést jósolok.

  Értelmes összehasonlítás csak úgy képzelhető el, ha számba vesszük az összes számottevő előnyt és hátrányt és ennek fényében mondunk véleményt (no pont ez az, amire az emberek nagyobbik része képtelen).

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  A költségekről sajnos nincsenek információk. A buszon 40 állóhely, 16+2 ülőhely + a sofőr széke található. Mondjuk lehet, hogy nem csak Kínában, Magyarországon is simán megdöntenék a fenti számokat egy-egy reggel.

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Miért jobb akkumulátorokat cipelni, mint trolibuszt csinálni?
  Azaz a trolibuszra nem lenne EU támogatás???
  Csak akkumulátoros gépjárműre?
  mekkora marhaság!

 • 2017.10.30. at 20:23
  Permalink

  Néhány dolgot hiányolok a cikkből.
  Hány ember tud utazni a buszon ? Ahogy látom nagyon szűkös a bele.
  A fogyasztáson kívül, mondjuk 10 évre ( vagy 8- vagy 5 ) lebontva mennyi az üzemelési költsége ? A fogyasztás jól hangzik, biztos az üzemeltetése is jóval olcsóbb mint a maiak, de a fogyasztás a költségnek csak kis része.
  Amúgy a kíni cuccokkal semmi bajom, még az is lehet, hogy beválik nálunk is.

  Uff!

Vélemény, hozzászólás?