Kétszer annyi az ittas sofőr húsvétkor, mint az év többi napján

Sokan ittasan vezetnek húsvétkor - idén razzia helyett éberséget ígér a rendőrség

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kultúraváltást hirdet a rendőrség. Idén húsvétkor nincs razzia, inkább a megelőzésen van a hangsúly. Akit viszont "normál üzemben" megállítanak, azzal szondát is fújatnak.


Az elmúlt években húsvétkor fokozott közúti ellenőrzést hirdetett a rendőrség, ilyenkor ugyanis statisztikájuk szerint kétszer annyi az ittas sofőr, mint az év többi időszakában. Másik vonatkozó adat, hogy a balesetek 10%-át ittas sofőrök okozzák. A tavalyi razzia eredményeként a tavaly húsvéti hosszú hétvége mintegy 15%-kal kevesebb közúti balesetet hozott. Most viszont kultúraváltás van a rendőrségi intézkedésekben, a fokozott ellenőrzés helyett a megelőzés kapott nagyobb hangsúlyt. A polgárőrségekkel együttműködve 25 ezer egyszer használatos szondát és az alkohol lebontására vonatkozó információs anyagot osztottak szét.
Hirdetés

Mennyi idő után vezethetünk, ha alkoholt fogyasztottunk?

Talán sokaknak megvan a kérdés az igazoltató rendőrtől: "Fogyasztott alkoholt az elmúlt 12 órában?" Bár talán már 24 óra említésével is hallottam. Ezek után kissé meglepőek az említett tájékoztató anyag által az alkoholtartalmú italokra írt általános lebomlási, kiürülési idők, amelyek az alábbiak.
Általános alkohol-lebomlási idők
1 dl pezsgő, vermut 2 óra
2 dl asztali bor 2 óra
1 dl desszert bor 2-3 óra
0,5 dl sör 3 óra
5 cl likőr 2-3 óra
1 koktél 2-4 óra
5 cl konyak 2-3 óra
5 cl pálinka 2-4 óra
5 cl vodka 2-3 óra
5 cl whisky 2-3 óra
5 cl gin 2-3 óra
"5 cl ""erős rum""" 3-4 óra
"5 cl ""extra erős rum""" 4-6 óra

Komoly a bírság, de nem is az az igazi veszély!
Bár az ittas vezetésért a zéró tolerancia jegyében akár egyetlen pohár sör/bor elfogyasztása után is alsó hangon 30 ezer forint fizetendő, ráadásul már 0,50‰ véralkoholszint felett bűncselekménynek számít, így azonnali jogosítvány-elvétel mellett büntető eljárást von maga után az ittas vezetés, az igazán nagy rizikó nem is ez, hanem az esetleges balesetokozás. Nem csupán a casco nem fog fizetni, 1,5 millió forintig a kötelező biztosítás helyett is a károkozó lesz a felelős - ha csupán az anyagi kárt nézzük, bűncselekmény elkövetőjeként azonban további retorziókra is számíthatunk. Így aztán a fenti táblázat vizslatása helyett inkább azt javasoljuk: alkoholfogyasztás után az adott napon már ne és persze másnap is csak kipihenten, vezetésre biztosan alkalmas állapotban üljünk autóba.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?