Kétütemű kéthengeres dízelmotort mutatott be a Renault

A Renault kétütemű kéthengeres dízelmotorral rukkolt elő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Renault technikai konferenciáján egy sor olyan új technológiát mutattak be, amely a jövő szempontjából meghatározó lehet az autógyártásban.


Gőzerővel dolgozik a mind hatékonyabb hajtásláncokon a Renault. Technikai erődemonstrációján elsőként egy új villanymotort mutatott be, amelyet egy teljesen önálló zárt házba építettek be. Ezzel a korábban használtakhoz képest kb. 10 százalékos méretcsökkenést értek el. A teljesítménye 88 lóerő és 220 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik.
A francia autógyártó szintén kiemelte a háromhengeres turbós benzin/LPG üzemű motorját, mellyel elvileg mintegy 25 százalékkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Ehhez természetesen hozzájárul a start/stop és a fékenergia visszanyerő rendszer, továbbá az ECO mód és a kettős üzemanyag-technológia.
A fejlesztések másik fénypontja a HYDIVU (Hybrid Diesel for LCVs, azaz hibrid dízel a kis haszonjárművek részére) prototípus, amely egy twin-turbós dCi 165 Energy dízelmotor mellett egy 48 voltos indítómotort és egy váltakozó áramú generátort is tartalmaz. Ez csökkenti a motor terhelését, és szükség esetén többletnyomatékot biztosít. A konstrukció rendelkezik egy downspeedingnek nevezett rendszerrel, amely a hosszabb áttételnek köszönhetően csökkenti a motor fordulatszámát.
Hirdetés

Végül de nem utolsósorban szintén bemutattak egy igazi érdekességet, amely nem más, mint egy turbófeltöltővel és egy kompresszorral ellátott kéthengeres kétütemű dízelmotor. Teljesítménye 48-68 lóerő közötti, forgatónyomatéka pedig 112-145 Nm között mozog. A motor nagyon hatékony, a Renault szerint viszont tovább kell növelni a teljesítményét, mielőtt sorozatgyártásba kerülne a kisebb modellekben, például a szívó benzinessel torkosnak mutatkozott harmadik generációs Twingóban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?