Kezelési kézikönyv és szervizútmutató utólag

Használt autóhoz is lehet kapni kezelési- és szervizkönyvet?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Használt autót vásárolva gyakori eset, hogy nem kapunk ahhoz kezelési kézikönyvet. Megnéztük néhány márkánál, miként szerezheti be az, akinek hiányzik a fedélzeti irodalom.

Sokak számára a soha ki nem nyitott irományok közé tartozik a kezelési kézikönyv, ennek megfelelően nem egy autóból elkallódik, hiszen kevesen tárolják ott, mondván, ne foglalja a hasznos pakolóhelyek egyikét sem. Használt autót vásárolva ezért nem ritkán hiányzik, a külföldről származóaknál pedig rendszerint nem tartalmazza a magyar nyelvű szöveget. Pedig másik sokaság számára fontos, nem mindenki tudja fejből az összes piktogram jelentését, de jól jöhet akár egy izzócserekor, vagy a pollenszűrő megtalálásához, de akár az üléshajtogatás, kiemelés metódusának megismeréséhez is. Még fontosabb tudni, hogy az egyes kilométerekhez milyen karbantartásokat ír elő a gyártó.
Kezelési kézikönyv kapcsán kérdezett modellek és a kapott ajánlatok
BMW X3, 2008Csak a 2009. február utániakhoz tudnának küldeni CD-t
Fiat 500, 2008Rendelhető, de senki nem tudott árat mondani
Ford Mondeo, 2007Rendelhető, 15,48 euró (~ 4334 Ft)
Mazda3, 2009Kapható, 6350 Ft
Mercedes-Benz S500, 2006Csak a 2010 utániakhoz lenne, 10 160 Ft-ért
Opel Astra, 2007Kezelési kézikönyv 4-5 ezer forintért rendelhető, szervizfüzet csak külön engedéllyel, 31 750 Ft-ért
Renault Scénic, 2007Ingyen küldik elektronikus formában
Suzuki Swift, 2008Ingyen adnának egy példányt
Toyota Corolla, 2006Nem elérhető
Volkswagen Sharan, 2004Kezelési kézikönyv 20 000 forintért, szervizkönyv csak igazolt előélet esetén 36 000 Ft-ért
Ezért aztán a kezelési kézikönyvre, illetve a karbantartási teendők listájára valós a kereslet. A kínálat felderítéséhez egyszerű használtautó-vásárlóként hívtuk fel 10 márka információs vonalát vagy egy-egy budapesti márkakereskedését azzal a kérdéssel, hogy tudnak-e adni számunkra kézikönyvet. Elsőként a BMW központi információs vonalát tárcsáztuk, ahol egy nagyon készséges hölggyel beszélhettünk, segített megtalálni a BMW Magyarország weboldalán a „Kezelési kézikönyv rendelése” menüpontot. Kár, hogy mint megtudtuk, csak a 2009 februári gyártás utáni autók esetében él azon szolgáltatásuk, hogy az autója és saját adatait megadó ügyfél postán, CD-n, ingyenesen kapja meg a kézikönyvet, mely állítólag a szervizek által elvégzendő karbantartásokat is sorolja. Így aki viszonylag friss BMW-t vásárol, az korrekt leírást kaphat, arról azonban nem kaptunk infót, hogy mivel „gazdálkodhatnak” a nyilvánvalóan többségben lévő, korosabb példányokat vásárlók.

Központi ügyfélszolgálat a Fiat esetében is van, itt azonban csupán annyit tudtunk meg, hogy be lehet szerezni utólag is a kezelési kézikönyvet, illetve az tartalmazza a karbantartások teendőit is, arról azonban, hogy mennyiért és konkrétan miként kaphatnánk meg, nem tudtak nyilatkozni, hanem márkakereskedőhöz irányítottak. Utóbbiból kettőt hívtunk fel, egyik sem tudott segíteni, mindkettőjük visszapasszolta labdát a Fiat Magyarországnak; nem futottunk több kört. A Ford kétféle információs vonala közül a kereskedelmi nem, a szervizes viszont azonnal válaszolt, s a BMW-hez hasonlóan ott is nagyon készséges ügyintézőhöz volt szerencsénk. Megtudtuk, hogy a Ford esetében nemzetközi szájtról lehet nyelv és alvázszám szerint rendelni az egyes kezelési útmutatókat, 10-20 euró közötti összegekért postázzák ki a gyári könyveket, viszont elkérték volna telefonszámunkat, hogy ha van a hazai készleten elfekvő példány, akkor azt díjmentesen elküldjék számunkra. Ötpontos a megoldás és a kiszolgálás!
Hirdetés
A Mazda esetében kereskedést hívtunk, a profizmus itt sem maradt el. Kézikönyv rendelhető, 6350 forint a szervizelési információkat is tartalmazó vaskos iromány ára a kérdezett, 3 éves Mazda3 esetében. Többet kérnek a Mercedes-Benznél, 10 160 forint a fedélzeti irodalom, de már csak a 2010 után gyártottakhoz kínálnak, a kérdezett, 2006-os autóhoz nincs.

Szervizkönyv az Opelnél lenne, 4-5 ezer forint a 2007-es Astrához, konkrét árat alvázszám alapján tudnak mondani, ugyanis az alapján kell rendelni. Ellenben a karbantartási teendőket csak a kizárólag egyedi engedéllyel utánrendelhető szervizfüzet tartalmazza, az igényhez az autó és a saját dokumentumainkat is be kellene mutatni.
Nagyvonalú és kellően modern ajánlat a Renault-é: az információs vonal felvette az autó adatait, elkérte e-mail címünket, s azt az ígéretet tette, hogy mind a kezelési kézikönyvet, mind pedig a karbantartási infókat elküldi e-mailen. Egy hét alatt meg is jött a 16,3 megabájtos file, számítógépen már böngészhetjük is a könyvet. Segítőkészség egyébként minden márkánál jellemző, a Suzuki esetében például a felhívott kereskedő ingyen felajánlott a kérdezett, 4 éves, előző generációs Swifthez egy kézikönyvet, nyilván egy potenciális szervizügyfelet látott bennünk, a karbantartási teendők kapcsán ugyanis munkafelvevőjükhöz irányított, aki részletesen beszámolt volna a teendőkről.

Készség a Toyotánál is volt, láttuk magunk előtt, amint a raktáros széttárja karjait: nem tud kézikönyvet adni a 2005-ös Corollához, a Toyota Klubot javasolja. Utóbbi általánosságban is jó megoldás, ha nem is eredeti példányt, nem is örökbe, de egy-egy kérdés megnézéséhez mindenképp jól jöhetnek a márkaklubok, melyek tagjai egyébként jó eséllyel könyv nélkül is tudnak segíteni az autók kapcsán felmerülő kérdésekben. Tőlük talán a gyári, írásos anyag mellé is kapunk információt, s nem utolsósorban akár egy jelentős kiadást is megspórolhatunk. A kezelési kézikönyv ugyanis drága tétel is lehet, a Volkswagen esetében például mintegy 20 ezer forintért adtak volna egyet a kérdésünkben említett 2004-es Sharanhoz. Ráadásul utóbbi tétel a szervizelési infókat nem is tartalmazta volna, azokat csak a szervizszámlákkal bizonyított, vezetett szervizkönyves példányokhoz – további 36 ezer forintért – utánrendelhető szervizfüzetből tudhatnánk meg. Vélhetően nem az utóbbiak esetében nem fog hiányozni a füzet.
Mint az látható, nem csak a szervizkönyv, a kezelési kézikönyv is olyan tétel, amelynek meglétét érdemes használt autó vásárlásakor tisztázni. Lehet, hogy megvan, csak elő kellene keresse az eladó, amire később vélhetően még kevésbé lehetne rávenni. Aki pedig könyv nélkül maradt, ne csak a márkaszervizekben érdeklődjön, nézze meg az autós hirdetési oldalakat, például az Autóalkatrész.hu-t, lehet, hogy talál megfelelő példányt. Ellenkező esetben maradnak a márkaklubok, illetve akár az internet, vannak márkák, melyeknél akár a webről is el lehet kérni a kezelési útmutatókat, melyeket érdemes lehet előre beszerezni, mintsem egy éjszakai izzócserekor a fejet vakarni és az okostelefont nyomkodni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Üdv. mindenkinek!
  VW CC BMT 2.0 CR TDI (2012 évjárattól) tipushoz keresek kezelési útmutatót, használati utasítást.
  Amennyiben lehetséges magyar nyelvűt, de minden megoldás érdekel!
  Köszönettel!

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Hol találom a biztosítéktáblát a golf plusz 1.6 fsi-ben? Nem működik az első ablaktörlő csak a moső és talán valami biztosíték hiba lehet?!!!

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Az Opel magyarországi oldaláról le lehet tölteni a kezelési kézikönyvet PDF formátumban. Abban a leírásban a szervízintervallumok és az elvégzendő munkák is fel vannak tüntetve.

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Több éve vadászunk használtan vett, 2002. évi gyártású NISSAN Almera Tino típusú autónkhoz magyar nyelvű kézikönyvet. Az előző tulajdonostól olasz nyelvű változatot kaptunk. A hazai központi márkaképviselet sem tudott segíteni. A típus ritkasága miatt már ott tartunk, hogy ha meg látok az utcán egy ilyen típust, akkor igyekszem azonnal kapcsolatot keresni a gazdájával, hátha tud segíteni, de eddig még így sem jártunk sikerrel.

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Vagy az újságíró rosszul tette fel a kérdést, vagy a FIAT ügyfélszolgálatát minősíti, hogy nem megfelelő választ adott / nem tud róla: a honlapjukról elérhető az a lap, ahol az autó típusát és évjáratát, vagy forgalmi rendszámát megadva ingyenesen letölthetőek a kézikönyvek, de még a kiegészítő útmutatók is…

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  A Renault honlapon tavaly még bárki számára ingyenesen letölthető volt szinte valamennyi személyautó típus kezelési útmutatója PDF formátumban.
  Idén tavasszal szerettem volna belenézni a “Grand Espace” útmutatójába, ám akkorra már csak brosúra és árlista letöltés lehetősége maradt.

 • 2017.10.30. at 10:56
  Permalink

  Hihetelen borsos árak vannak itt időnként, s gyorsan elfelejtik a vevőt, aki hajlandó volt az adott márkát megvásárolni. De ez a kereskedőknél “természetes” – amíg nem fizetsz, a szolgád, de amint kicsengetted a vételárat (vagy az elődöd), attól kezdve már ő a király, le se sz@r!

  De, roppant üdvözlendő az ingyenes elektronikus példány! Ez egy normális megoldás!

 • 2018.03.23. at 19:39
  Permalink

  Üdvözlök Minden kedves hozzászólót.Érdekelne milyen web címen található MAZDA 3 TX Plus hoz magyar nyelvű gépkönyv,2010.06.25. lett forgalomba helyezve, a német nyelvű megvan de nehezen boldogulok vele.Köszönöm a segítséget. H József.

Vélemény, hozzászólás?