Kgfb-díjak: továbbra is várat magára a trendforduló

Alig változnak a kötelező biztosítások díjai

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyolc évközi évfordulós autósból csak egy dönt a váltás mellett, ugyanis a díjak továbbra is csak minimálisan változnak.

Az évközi díjhirdetés 2013 január elsejei bevezetéséhez képest az idei félév végére átlagosan éppen 10 százalékkal kerültek többe a személyautókra újonnan kötött kötött kgfb-szerződések - írja a Netrisk.hu közleménye. Ez 5 százalékponttal alacsonyabb érték az egy évvel korábbinál. A piacvezető online biztosításközvetítő cég adatai szerint, ha nem is óriási ütemben, de tovább tart a kgfb-díjak lemorzsolódása az évközi időszakban is: az azonnali kötések díja átlagosan 4, míg az évfordulósaké közel 8 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló periódusában. Az évközi váltók tudatossága még mindig igen messze áll az év végi váltókétól: bár körükben is folyamatosan növekszik a váltási arány, annak mértéke még mindig csak 65 százaléka annak, ami az elmúlt novemberi kampány idején volt.
A Netrisk.hu kgfb-indexe szerint az elmúlt 1,5 évben nemigen változtak a kgfb-díjak, esést hozott a tavaly novemberi kampány, drágulást az év eleje (Forrás: Netrisk.hu) A Netrisk.hu kgfb-indexe szerint az elmúlt 1,5 évben nemigen változtak a kgfb-díjak, esést hozott a tavaly novemberi kampány, drágulást az év eleje (Forrás: Netrisk.hu)

„Az idei év fordulópont a hazai kgfb-piacon: ezt követően már nem a novemberi kampányban érintett, hanem az évközi évfordulóval rendelkező autósok lesznek többségben” – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyított átlagdíjcsökkenés is részben ennek köszönhető, mivel az évközi kötések között egyre nagyobb arányban szerepelnek az alacsonyabb díjú évfordulós váltások: a kötési okok vizsgálata során azt találtuk, hogy 2013 első félévében még csak 30, idén már 37 százaléknyi volt az arányuk.”
Hirdetés
A csökkenés másik oka, hogy a várakozásokkal szemben mind az azonnali (jellemzően járműcsere miatt végrehajtott), mind az évfordulós kötések átlagdíja esett tavalyhoz képest: előbbi 3,9, míg utóbbi nem kevesebb, mint 7,6 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.
Még mindig fontos az évfordulós kalkuláció, akkor ugyanis alacsonyabbak az átlagdíjak, azok jelentősebb esést is mutatnak (Forrás: Netrisk.hu) Még mindig fontos az évfordulós kalkuláció, akkor ugyanis alacsonyabbak az átlagdíjak, azok jelentősebb esést is mutatnak (Forrás: Netrisk.hu)
Az évközi díjhirdetés 2013 eleji bevezetésekor tapasztalt szintnél ugyanakkor még mindig 10 százalékkal magasabbak a díjak. Igaz, ez kategóriánként igen eltérő módon jelentkezik. Elsősorban a 150 kW (204 LE) feletti teljesítménnyel rendelkező autók átlagdíja növekedett, az ügyfelek számára legkedvezőbb változásokat ugyanakkor a középkategóriás, 76-150 kW (103-204 LE) közötti teljesítményű autóknál lehetett észrevenni. A jobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja alakult kedvezőbben. Ez a tendencia 2014 februárja óta tovább erősödött, mivel a bónusz-malusz besoroláson túl ettől az időponttól további kármentességi kedvezményeket is alkalmazhatnak a biztosítók: ez újabb, akár 20 százalékos diszkontot is jelenhet egyes társaságoknál az autósoknak.
Aktuális átlagdíjak és a változás mértéke a teljesítmény és a kártörténeti besorolás szerint)
A0 B10
Átlagdíj Változás (%) Átlagdíj Változás (%)
Kiskategória (-75 kW) 23 191 Ft 5,06% 9 948 Ft -0,92%
Középkategória (76-150 kW) 28 960 Ft 4,34% 11 999 Ft -4,36%
Nagykategória (151- kW) 35 863 Ft 18,99% 15 157 Ft 9,23%

Tudatosság tekintetében van még hová fejlődni
Mivel az idei év végétől már az autósok nagyobb része évközi évfordulóval rendelkezik majd, a Netrisk.hu megvizsgálta azt is, hogy ebben az időszakban milyen mértékben csökken az autósok figyelme a váltás, és az azzal legtöbbször együtt járó megtakarítás iránt. A tudatosság lassú javulását mutatja, hogy míg tavaly az első félévben az arra jogosultak 9,1 százaléka váltott év közben kgfb-t, ez az arány idén 12,2 százalékra nőtt. Ebben az arányszámban nem szerepelnek azok az autósok, akik ugyan utánajártak annak, milyen feltételekkel tudnák újrakötni biztosításukat, de végül meglévő szerződésüknél maradtak.
Ennek ellenére 8-ból 1 autós továbbra is alacsony érték, ha összehasonlítjuk például az elmúlt kgfb-kampány idején tapasztalt aránnyal: a legutóbbi év végi kampányban az arra jogosult korábbi ügyfeleknek a 18 százaléka döntött a váltás mellett. Az évforduló dátumára vonatkozó jogszabály-változás bevezetése előtt, a 2010-es kampányban pedig ez az érték a 33 százalékot is elérte, vagyis akkor minden harmadik autós váltott.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?