Kicsi a bors, de erős? – Kia rali-márkakupa indul Magyarországon

Kia Picanto versenyautók küzdenek majd a hazai raliversenyeken

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kia Picantókból eddig is épültek pályaversenyzésre alkalmas változatok, ám most a raliba is belekóstolnak a kisautók.


Akik a helyszínen nézték a Szilveszter Rally eseményeit, valószínűleg találkoztak a Kia Picanto versenyautókkal is, amelyeket Krajnyák Petra, Vogel Adrienn és Jobbágy Ákos vezetett. Ezeket a versenyautókat eredetileg pályaversenyzésre szánták egy Picanto márkakupába, ám némi módosítással izgalmas raligép is faragható belőlük. Ezért nem is olyan meglepő, hogy idén létrehozták a Kia Rally Cup sorozatot, ahol a dél-koreai márka kisautóival küzdhetnek, egyenlő feltételek mellett a nevezők. Az autókban 1,2 literes motor dolgozik 102 lóerővel, ami első hallásra nem tűnhet túl izmosnak, viszont az autó csak 940 kilogrammot nyom a mérlegen. Az új kupasorozat az Eger Rallye mezőnyével rajtol el március 29-én és a másodosztályban értékelik majd a nevezőket.
„Amikor megálmodtam ezt a sorozatot, az volt a legfőbb célom, hogy elérhető árú belépő kategóriát hozzunk létre azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a raliban. Emellett az is motivált, hogy legyen egy sorozatunk, amiben valóban össze tudja mérni az ember a tudását a másik pároséval, hiszen a körülmények - vagyis az autók – teljesen egyformák” - mesélte a Kia Rally Cup jogtulajdonosa, Jobbágy Ákos.
Hirdetés

A kupasorozat mögé a Kia Motors Hungary is beállt. „Nagyjából 2008-2009 óta tervezzük, hogy ebben a hihetetlenül népszerű szakágban is megmutatjuk magunkat. Akkoriban a márka elismertsége jóval alacsonyabb volt, mint ma, ráadásul a gazdasági válság minden ezzel kapcsolatos tervünket elsöpörte” - emlékszik vissza a kezdetekre a Kia Motors Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Norbert. „Amikor megkezdtük a közös munkát Jobbágy Ákossal és Vogel Adriennel a Kia Picanto lengyel márkakupájában, örültünk, hogy van egy ilyen európai kezdeményezés, és még boldogabbak voltunk, amikor kiderült, hogy a raliban is megvalósulhat egy hasonló márkakupa. Ráadásul emberközeli, elérhető módon jelenünk meg, ami jó lehetőség arra, hogy még szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni a márkát, és megmutathassuk az autóversenyzésben élőknek is, milyen komoly fejlődésen ment keresztül a Kia az elmúlt években.”
A sorozat idén négy autóval indul, két női és két férfi páros részvétele már biztos.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?