Kicsinálhatja a spanyol rendőrség a Waze-t?

Nem mindenki örül a traffipax jelző alkalmazásoknak, csoportoknak

Elsők között tett lépéseket a spanyol rendőrség a sebességmérési helyszíneket megosztó alkalmazások és közösségi média csoportok ellen. Egyedi eset, vagy akár az egész világon visszaszoríthatják az ilyen szolgáltatásokat?

Ma már semmi különleges nincs abban, hogy bizonyos alkalmazások akár több száz méterre előre jelzik, hogy az adott helyszínen sebességmérést végez a rendőrség. Emellett különböző csoportok is alakultak a közösségi médiás platformokon, ahol szintén hasonló információkat osztanak meg egymással a felhasználók. A spanyol rendőrség úgy tűnik megelégelte mindezt, és nemrég két esetben is bírságot szabott ki. Coruña városában egy magánszemélyt azért büntettek meg, mert több olyan WhatsApp-csoportot is üzemeltetett, ahol a többi autóst figyelmeztette a sebességmérésre - a Kreszváltozás cikke szerint mintegy 15 ezer felhasználóval. A másik esetről kevesebb konkrét információ áll rendelkezésre, csupán annyit tudni, hogy egy népszerű alkalmazás (amely akár a Waze is lehetett) használata miatt meszeltek el valakit.
Hirdetés
A spanyol hatóság szemében a fent említett esetekben az állampolgárok rendőrségi akciók akadályozása miatt kerültek bajba. „Úgy véljük, hogy olyan a munkát akadályozó cselekményt hajtanak végre, amely ellentétes a közúti biztonság irányvonalával, és lehetővé teszi a szabálysértőknek, hogy kijátsszák a törvényt” - szögezte le Pere Navarro, a Dirección General de Tráfico, avagy a spanyol Közlekedési Főigazgatóság vezetője. Később hozzátette, reméli egyre több ilyen bírságot tudnak majd kiosztani, ezzel hatékonyabbá téve a munkát. Persze nem minden országban tartja rossz dolognak a hasonló alkalmazásokat a hatóság. Nagy-Britanniában a rendőrség két évvel ezelőtt azzal büszkélkedett, hogy több ponton is saját maguk jelentettek traffipaxot, ezzel ösztönözve a közlekedőket a sebességlimit betartására. A Redditen elérhető beszámolók szerint nem csak a szigetországban használják a "fantom traffi" intézményét. Ezzel szemben az Egyesült Államokban jóval megosztottabbak a rendőrsök a témát illetően: néhányan hasonlóan pozitívan vélekednek róla, míg a New York-i rendőrség odáig ment, hogy hivatalos levelet küldött a Waze-nek (Google-nek), amelyben kérték, azonnali hatállyal vegyék ki a funkciót az alkalmazásból a metropolisz területén.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?