Kilencből két autót alig értékeltek a törésteszten

A Fiat Panda egyetlen csillagot sem kapott az Euro NCAP legújabb töréstesztjén

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét összetört kilenc új autót az Euro NCAP, az eredmény pedig két autónál egészen meglepő, a Fiat-Chrysler csoport két autója került kellemetlen helyzetbe.


Változó, hogy éppen mennyi új autó friss törésteszt eredményeit publikálja egyszerre az Euro NCAP, a legfirssebb csomagban most kilenc autó szerepel. Audi Q3 , BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508, Volvo V60, Volvo S60, Jeep Wrangler, és a már igencsak régi modellnek számító Fiat Panda szerepelt. Fontos először a két utóbbi modellre koncentrálnunk, ugyanis az FCA két modellje alaposan leszerepelt a törésteszten. A Panda egyetlen csillagot sem kapott, ugyanis amellett, hogy semmiféle vezetéstámogató biztonsági rendszert nem kap, felnőtt és gyermek utasvédelme is igencsak gyenge. Legutoljára 2011-ben vizsgálták az alapmodellt, az akkori értékelési rendszer szerint még négy csillagot érdemelt.
Az alapjaiban újratervezett Jeep Wrangler csupán egyetlen csillagot kapott, ugyanis a létravázas felépítésű hagyományőrző modell szintén nem rendelkezik érdemi vezetéstámogatóval alapáron. Sávelhagyásra csak figyelmeztetni tud és az egyetlen aktív segéd a sebességkorlátozó berendezés. Michiel van Ratingen, az Euro NCAP elnöke szerint mélységesen elszomorító, hogy egy 2018-ban friss fejlesztésként piacra kerülő vadonatúj modellben még vészfék-asszisztens sincs. A lehajtható szélvédős és lecsupaszítható karosszériás modell felnőtt utasvédelme is csak 50%-os, gyermek utasvédelme ennél kevesebb, így összértékelésnél csak egy csillagot kapott, míg az alvázas felépítményűek kategóriájában nem ritka az ötcsillagos eredmény.
Hirdetés
Az Euro NCAP legfrissebb törésteszt-eredményei
Euro NCAP 2018 eredményFelnőtt-védelemGyerek-védelemGyalogos-védelemBaleset-elkerülő rendszerek
Audi Q35 csillag95%86%76%85%
BMW X55 csillag89%86%75%75%
Fiat Panda0 csillag45%16%47%7%
Hyundai Santa Fe5 csillag94%88%67%76%
Jaguar I-PACE5 csillag91%81%73%81%
Jeep Wrangler1 csillag50%69%49%32%
Peugeot 5085 csillag96%86%71%79%
Volvo S605 csillag91%81%58%68%
Volvo V605 csillag96%84%74%76%

Minden további modell ötcsillagos eredménnyel végzett, ám ezeknél is akadtak kérdéses problémák. A Hyundai Santa Fe esetében a tetőablakkal szerelt függönylégzsákos kiviteleknél találtak kifogásolható problémát, miszerint ebben az esetben a függönylégzsák kiszakadhat ütközéskori aktiválódásakor. A Hyundai felől már meg is érkezett a válasz erre a problémára, megváltoztatják a légzsákok rögzítési pontjait, így a töréstest után készülő példányokon már nem lesz probléma, a sorozat elején készült példányokra pedig visszahívást hirdetnek. A BMW X5-nél szintén légzsákproblémát találtak, ahogy korábban az 5-ös limuzinnál, úgy itt is az egyik térdlégzsákkal volt probléma, ám ezek a modellek temérdek aktív vezetéstámogató rendszerük miatt kiérdemelték az öt csillagot.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.12.07. at 06:25
  Permalink

  Na ismét van miért fröcsögniük az olasz autó gyűlölőknek. Igazából nem is értem hogy miért kellett egy több éve tervezett autót ismét a falnak csapni!? Szerintem nemcsak a Fiat modelljei szerepelnének le ilyenkor hanem a többi gyártó típusai. Ha ez célzás a Fiatnak (gyanítom hogy erről van szó) az Euro NCAP részéről, akkor elég érdekesen csinálják. Ha jól gondolom a Fiatnál a leghosszabb egy típusnak a modellciklusa (pl. a Puntoé ami ugye ősszel köszönt el tőlünk sajnos).

  Biztos vagyok benne hogy:

  1. vagy készül a Panda utód az olaszok boszorkánykonyhájában.
  2. vagy reagálnak a kritikára és ellátják a szükséges eszközökkel hogy újra “EU-konform” legyen.

  Azért arra kíváncsi lennék miért az 500-ast tesztelték!?

  • 2018.12.07. at 06:54
   Permalink

   Azért csapták a falhoz, mert Pandát a mai napig lehet kapni (ahogy az általad említett Puntot is lehetett pár hónappal ezelőttig rendelni, de biztos hogy akad készleten nullkilométeres is a szalonokban).

   A Hunyadi Santa Fe-t is megtörték, kiderült, baj van, át kellett tervezni.

   Én nem látnék bele összeesküvést, egyszerűen 10 év alatt ennyit változott a kritériumrendszer. Többször előfordult már, hogy a vezetéstámogató-rendszerek hiánya miatt kapott kevés pontot több modell is, ezért teszi bele szinte minden cég az új/emiatt átdolgozott modelljeibe gazdaságosan azt amit csak tud, mert sokan a csillagok alapján is választanak autót.

   És ha Punto: 3.5 millió körül volt az ára a végén, nagyjából annyi, mint egy minden szirszarral felszerelt új Swift. 10+ éves technikát, aminek szinte semmilyen fejlesztési költsége nem volt az elmúlt években, akár adhatták volna olcsóbban is, mondjuk a tegnap bemutatott Dacia Sandero árán (vicces, meg a Dacia is modernebb autó volt egy Puntonál, és 2.8 körül el lehet hozni egy viszonylag nem fapadost belőle)

 • 2018.12.07. at 09:35
  Permalink

  Kicsit úgy érzem, hogy túltolták a szabályokat az Euro NCAP-nél. Értem én, hogy fontosak a balesetmegelőző rendszerek, plusz a korábbi pontozási metódusban mindenki 4-5 csillagot kapott, de ez túlzás.

  Ami a Pandánál kimaradt: nincs „Aktív motorháztető” rendszer; nincs automatikus vészfék rendszer – gyalogos, biciklis, stb (nem ABS); nincs sebesség támogató, és nincs sávelhagyó rendszer. Ezt meg merem kockáztatni, hogy a jelenlegi futó autók 97% nincs! 3 éves az autóm és ezekből egyik rendszer sincs benne, mert feláras lett volna, ha volt is… Akkor rossz az autóm??? (nem Fiat)

  Véleményem szerint nem kell összehasonlítani és 8-10 milliós autót, amiben ez mind alapfelszereltség és egy alapverziós autót, ahol pont a költségcsökkentés a szempont.

  Amit elfogadok, hogy a Panda régóta van a piacon. A videók alapján a Vezető feje az ütközés után a B oszloppal is találkozik. Ez szerencsétlen, valószínűleg egy függönylégzsák segített volna rajta. A Gyerekvédelem nem túl erős, mert a gyerek feje a visszaeséskor nem a fejtámlára érkezett.
  Viszont a kaszni nem deformálódott. A kormány nem állt bele a vezetőbe. A pedálok nem ütötték meg a vezető lábát. Az autó orra annyit deformálódott, amennyit szabad volt, hogy elnyelje az ütközési energiát.
  Ebből kiindulva kellően pontatlan a pontozó rendszer. Fontosak a vezetés támogató rendszerek, de azokkal még nem váltom meg a világot. Azokkal is fel tudok kenődni a falra gond nélkül… A Passzív biztonságban szerintem megfelelő a Panda és nem 0 csillagot ér.

  Nem tudom, hogy a többi „A osztályos” autó milyen eredménnyel zárta volna a tesztet a mostani pontozással. Másrészről a hírek szerint lesz változás. A VW az egyetlen, ami a “futottak még kategóriába” belefér az eredményei alapján, de az ő jövője sem biztos teljesen. A PSA-Toyota szövetsége sem fog új C1-108-Aygo készíteni. A Citroen-Peugeot-Opel oldalon talán tovább vihetnék ezt az ágat, de a PSA pont a kis Opeleket szántja be: Adam, Karl.

 • 2018.12.08. at 19:50
  Permalink

  Igazság az hogy ez a töréstesztesdi egy baromság emberek hülyítése semmi más. Nincs két egyforma baleset egyrészt másrészt ha 80km/h felett garambolozik az ember úgysem bírja ki a szervezet hiába van 25db légzsák meg mindenféle f.szság… Ha meg valaki 30,40,50km/h-val ütközik nem hal bele…

Vélemény, hozzászólás?