Kilencvenéves a négylevelű lóhere

Sportos Alfa Romeók 1923 óta

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A quadrifoglio verde (QV) elnevezés 1923 óta kötelezi az Alfa Romeót, hogy ízig-vérig sportos génekkel ruházza fel örömautózásra szánt kocsijait. Ma a MiTo és a Giulietta élteti a legendát.

A márka idén ünnepli a sportos széria megszületésének kilencvenedik évfordulóját. Az elmúlt évtizedekben a versenyautók megszelídültek, a négylevelű lóherés Alfák nemcsak a versenypályákon köröznek, hanem a magyar közutakon is.
Az elnevezés eredete elveszett valahol a történelem ködében, de tény, hogy az olasz légierő egyik repülőszázada ezt a jelzést viselte zászlaján a második világháborúban. Az ős négylevelű Alfa Ugo Scivocci RL-je volt, aki 1923-ban megnyerte a 14. Targa Florio versenyt. Azóta az Alfa versenyautói - kezdve Enzo Ferrari, Antonio Ascari és Giulio Ramponi kocsijaival - viselik ezt a megkülönböztető jelzést, amely egyben a szerencse nemzetközi jelképe is. 1925-ben lóherés P2-essel nyerte meg Gastone Brilli-Peri Monzában a világbajnokságot. 1950-ben és 1951-ben Giuseppe "Nino" Farina és Juan Manuel Fangio vezette azokat az Alfettákat (Alfa Romeo 158 és 159), amelyek elhódították a világbajnoki trófeát a Forma-1 első két évében. A hatvanas években a Giuliát, a TI Supert hajtották a győzelembe, aztán jöttek a GTA-k, 33-asok, amelyekkel újra világbajnok lett az Alfa Romeo 1975-ben és 1977-ben. Később az Alfa újra visszatért a F1-be, a lóhere azonban más sportágban jeleskedett kezdve a túraautó-világbajnokságtól (GTV 6 2.5) a DTM-ig (155 V6 Ti, 156 Superturismo).
Hirdetés

Az Alfa szériagyártású autóin a hatvanas évek óta használja a quadrifoglio verde megjelölést. Egyes típusok csak matricaként kapták meg (Giulia TI Super, Giulia Sprint GT Veloce, 1750 GT Veloce, Alfasud Sprint), mások a nevükben is felvették (Alfasud ti Quadrifoglio Verde, Sprint Quadrifoglio Verde, 33 Quadrifoglio Verde, 75 Quadrifoglio Verde, Spider 2.0 Quadrifoglio Verde, 164 Quadrifoglio Verde, 145 Quadrifoglio Verde).
A mai Alfa-kínálatban két modell (a MiTo és a Giulietta) választható ezzel a felszereltséggel, a legexkluzívabb sorozat a csupán kétszáz példányban gyártott Alfa Romeo MiTo SBK Limited Edition 1.4 170 QV. Utóbbi 170 lóerős, akárcsak alapváltozata, amelyet 5,69 millió forintos áron kínálnak. A Giulietta QV 235 lovas, ára 8,36 millió forint. 1750 TBi motorja már 1900-as percenkénti fordulatnál a sofőr rendelkezésére bocsátja 340 Newtonméteres nyomatékcsúcsát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?