Kínába mennek a luxusautók

2017-re Kínáé lesz a legnagyobb luxusautó-piac

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2017-re Kína lesz a világ legnagyobb luxusautó-piaca - állítja az A. T. Kerney nemzetközi tanácsadó és elemző cég legfrissebb kutatása.

A kereslet mozgatója a folyamatosan vastagodó kínai milliomos réteg. Az úgynevezett ultra high net worth individuals (UHNI) személyek, azaz a potenciális luxusjárgány vásárlók nem egyszerű milliomosok, hanem vagyonuk több mint 12 millió euró. A látványos növekedés dollárjeleket villantottak fel az autógyártók döntéshozóinak szemében, ezért egyre több prémium-, illetve luxusautó bemutatója már Kínában van, néhányukat már a helyi piacra is gyártják. Míg korábban a nyugati, európai és amerikai vásárolók voltak elsődlegesek az autófejlesztések tekintetében, az most eltolódott Kínába.
Annak ellenére, hogy a kínai gazdaság kapott 2012-ben egy kisebb pofont, és a luxusautó-piac 14 százalékkal visszaesett, az elmúlt évek növekedését tekintve Kína lett a világ harmadik legnagyobb luxusautó-felvevő piaca, idén máris 35 százalékkal nőtt a kereslet ebben a szektorban. Most a Mercedes-Benz S 600 L a menő, de jól fogynak a Bentley, az Aston Martin és a Lamborghini termékei is. Kategóriák szerint a legkeresettebbek a prémium-terepjárók és az egyre divatosabb négyajtós kupék, mint a Porsche Panamera.
Hirdetés

Az A. T. Kerney tanácsadó azokat a kereskedőket kérdezte meg prognózisa felállításához, amelyek 250 ezer eurónál drágább kocsikat árulnak. Szerintük a tavalyi év volt a mélypont, az idei pedig forduló lesz, az elkövetkező évekre növekedést jósoltak. Középtávon, 2017-ig várhatóan évente 16-20 százalékkal nőhet ez a piac. A gyarapodás alapja a korábban említett UHNI réteg bővülése, amely az idei évet követően 8-30 százalékkal emelkedik. A kínai milliárdosok (UHNI) száma jelenleg 63 ezer, az összes kínai milliomos (HNI) hat százaléka. A kínai milliomosok (1,2 millió eurós vagyonnal) száma stílszerűen egymillió.

A kereslet leginkább a négyajtós kupék iránt nőtt meg, de veszik a sportkocsikat, a kabriókat és a szabadidő-autókat is. A kínai prémiumautó vásárlók stílusa hasonlít az amerikaiakéra: nagy, kényelmes és erős autókat akarnak. Az Audi Q5 bevezetése óta igen sikeres, várólista van a kocsira. A bevezetett összes szabadidő-autót elkapkodják, a kereskedők szerint a SUV most Kínában a legforróbb termék. A kínai luxusautó-vásárlók egy évtizeddel fiatalabbak, mint a nyugatiak, harminc százalékuk nő. Fontos különbség a két vásárlóerő között az is, hogy a kínai elsőautó-vásárlókat nem kifejezetten érdeklik a piacvezető technológiák, sem a vezetés öröme, további jelentős differencia, hogy a kínai milliomosoktól nem lehet márkahűséget elvárni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?