Kínai autó alapja is lehet a következő Volvo XC90

Moduláris padlón, kínai-svéd fejlesztésként jön az új Volvo XC90

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokáig él első generációsként is, de jövőre már minden bizonnyal teljesen új kiadással debütál a Volvo XC90.

Minden jel szerint 12 év után, jövőre fog megújulni a 2002-ben érkezett, azóta több kisebb változással, de változatlan alapokon készülő Volvo XC90. Ez persze nem újdonság, de legalább nem is változás a tavaly érkezett információkhoz mérten. Az viszont már annak számít, hogy az új XC90 lesz a 2010 óta a Geely által birtokolt Volvo első olyan modellje, mely már a kínai anyacéggel együttműködésben készül.
Hirdetés

Látni még nem láthatjuk, így ugyanazon skiccet mutathatjuk, amelyet korábban, ellenben az újdonságról már az is tudható, hogy padlólemeze mai divat szerint moduláris lesz - a svédek elnevezésével Scalable Product Arhitecture (SPA). Utóbbin érkezik majd a következő Volvo S80 is, de nyilván a Geely modelljeinek is alapot adhat, s a platform nem csak motorok széles kínálatával, valamint természetesen első és összkerékhajtással, hanem konnektorból tölthető hibrid hajtáslánccal is kompatibilis lesz.
Az XC90 kínai közreműködéssel, de állítólag Svédországban készül, s gyártása is ott várható. Közben azonban egyéb, kisebb modelleken, illetve azoknak bázist adó kompakt padlólemezen is dolgoznak a svéd és a kínai (alkalmazásban álló) mérnökök, s miként azt Hakan Samuelsson, a Volvo elnöke a Reuters hírügynökségnek nyilatkozta, azok egy része már a Volvo kínai, Chengdu városában lévő üzemében készülhet majd. Samuelsson azt is megjegyezte, hogy a Volvo árgus szemekkel nézi a Mercedes-Benz és a BMW friss kisautóit, s lehetséges, hogy maga is fog ilyen - Kínában gyártandó - modellel jelentkezni. Utóbbi nyilatkozat után nem csak a kínai közreműködéssel jövőre érkező XC90, hanem a kínai gyártású Volvo miniautó is csaknem készpénznek vehető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?