Kínai autók is vizsgáztak az európai törésteszten

Érdekes válogatott jött össze az Euro NCAP tesztre: két kínai és egy hidrogénhajtású autót is törtek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Öt új modellt törtek rommá az Euro NCAP szakemberei, köztük két kínai márka Európába szánt modelljeit. Mellettük vizsgázott még az Audi Q4 e-tron, illetve az üzemanyagcellás Toyota Mirai.

Nézzük a kínai autókat, valószínűleg a legtöbben ezekre kíváncsiak. Egyikük a Lynk&Co, amit a motorsport rajongók a WTCR futamokról már ismerhetnek. Ám töréstesztre nem az a szedán érkezett, amelyből a versenyautó készül, hanem a SUV, ami egyszerűen csak 01 névre hallgat, és a Volvo XC40 alapjaira épül. Ez utóbbi tény előrevetíti, hogy jól szerepelt a törésteszten. Öt csillagot szerzett, kiemelkedően jó eredményt ért el a felnőtt utasok védelmében a 96%-os értékeléssel, amihez hozzájárult, hogy a maximális pontszámot szerezte az oldalütközéses teszten. Gyerekvédelme 87 százalékos a gyalogosvédelme pedig 71 százalék.
Hirdetés
A másik kínai „nevező” a NIO ES8. Az Európában először Norvégiában megjelenő, akár 7 üléses SUV szintén jól szerepelt, főleg az aktív biztonsági berendezések terén. Többek között a vészfékrendszer és más vezetősegédek hibátlan működése meghozta neki az öt csillagot. A sofőrsegédek terén 92 százalékos eredménnyel végzett, a felnőtt és gyerekvédelem terén már nem volt ennyire fényes a siker, a 82 és 84 százalékos eredménnyel. Gyalogosvédelemre pedig 72 százalékot kapott.
Hirdetés
Megnyugodhatnak azok is, akik aggódtak az üzemanyagcellás járművek nagynyomású tartálya miatt, amelyben a hidrogént tárolják. Ezért az Euro NCAP szakijai kiemelt figyelmet fordítottak a Mirai vizsgálatára úgy ütközés közben, mint utána. Végül azt állapították meg, hogy semmivel sem veszélyesebb egy ilyen autó. Felnőtt-védelemre 88%-ot kapott, gyerek-védelemre 85%-ot, gyalogos-védelemre pedig 80%-ot, simán megérdemelte az öt csillagot, hiszen a vezetősegédek terén is jól szerepelt.
Hirdetés
Várható volt, hogy az Audi Q4 e-tron is jól szerepel, hiszen az MEB platformra épülő testvérei sem vallottak szégyent. Ahogy a Skoda Enyaq és a Volkswagen ID.4, úgy a Q4 is öt csillagot kapott. Felnőtt-védelemre 93%-ot érdemelt, gyerek-védelemre 89%-ot, gyalogos-védelemre pedig 66%-ot. Végül a Subaru Outback is vizsgázott, szintén öt csillagot érdemelt, eredményei a videó alatti táblázatban láthatók.
Az Euro NCAP legfrissebb törésteszt-eredményei
Euro NCAP 2021 eredményFelnőtt-védelemGyerek-védelemGyalogos-védelemBaleset-elkerülő rendszerek
Lynk&CO 015 csillag95%87%71%81%
NIO ES85 csillag82%84%72%92%
Toyota Mirai5 csillag88%85%80%82%
Audi Q4 e-tron5 csillag93%89%66%80%
Subaru Outback5 csillag88%89%84%95%
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?