Kinn a villám, benn a villany

Villanyautós megállapodást kötött az Opel és a Europcar

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pár hónapon belül Európa-szerte bérelhetünk elektromos hajtású Opelt.

Európa egyik legnagyobb autógyártója, az Opel, és a térség vezető autókölcsönzője megállapodást kötöttek arról, hogy a Europcar (ejtsd: juropkár) 2011 végétől bevezeti kínálatába a teljesen elektromos hajtású Ampera limuzint. Ezáltal egyre szélesebb rétegek ismerkedhetnek meg komolyabb elköteleződés nélkül a villanyautózás előnyeivel: az első autók novembertől Németországban lesznek elérhetők, majd Belgiumban és Hollandiában, a harmadik lépcsőben pedig Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is bevezetik az újdonságot.

A villanyautó a legjobb hosszú távú megoldás az energetikai és környezeti kihívásra. A tény, hogy az Europcar bevezeti mindennapi üzletmenetébe az Opel Amperát, további bizonyíték a kiterjesztett hatótávú villanyautó gyakorlati használhatóságára – még a kemény flottakölcsönzési ágazatban is - Alain Visser, az Opel/Vauxhall értékesítési-, marketing- és vevőszolgálati alelnöke.

Az Ampera ugyanolyan könnyen vezethető, mint a hagyományos hajtáslánccal ellátott autók, de azért az Opel és a Europcar közös ismertetőt készített róla, s kölcsönzéskor javasolják, hogy az ügyfél szánjon 10-15 percet a kocsi megismerésére. A Europcar kiképzett alkalmazottai elmagyarázzák az akkutöltést, a hatótáv-hosszabbítást és olyan részleteket, mint az energiafelhasználás csökkentése, illetve kijelzése. Tanácsokat adnak a takarékos akkumulátoros autózásra és a fékezési energia visszanyerésére. Az ügyfél kihasználhatja az online beszélgetés és kérdőív lehetőségeit is.
A Europcar Környezeti Chartában fogalmazta meg környezetvédelemmel kapcsolatos törekvéseit: „zöld flottájában” kis fogyasztású, elektromos- és hibrid járművek találhatók, és a céget tavaly már másod ízben tüntették ki világszerte vezető zöld közlekedési megoldásaiért.
Az Opel Amperát mindig villanymotor hajtja: 16 kWh kapacitású lítiumion-akku táplálja a 111 kW/150 LE teljesítményű motort, mellyel 40-80 kilométert lehet megtenni zéró emisszióval. Ilyenkor az Ampera nem fogyaszt benzint, és nem bocsát ki kipufogógázt. Hosszabb utakon benzinmotor hajtja az áramfejlesztő generátort, ezáltal 500 kilométernél is nagyobb a hatótáv. Az Ampera fogyasztása kevesebb, mint 1,6 l/100 km, emissziója pedig nem egészen 40 g/km CO2 (ideiglenes adatok).

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?