Komoly hatásfokkal jöhet a Mazda Skyactiv-3 motorcsalád

Már a harmadik generációs Skyactiv benzinest fejleszti a Mazda

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A japán gyártó olyan új motorfejlesztésen dolgozik, amely olyan tiszta üzemet biztosíthat, mint egy elektromos autó. Mindezt természetesen a teljes energialáncra vetítve.


Az egyre szigorodó környezetvédelmi normák miatt a legtöbb autógyártó a downsizing irányába fordult. Azaz elkezdték csökkenteni a lökettérfogatot és a hengerszámot, a motorokra pedig turbót akasztottak, hogy hozzák az elvárt teljesítményszintet. A valós körülmények között produkált fogyasztást persze nem sikerült jelentősen csökkenteni. A Mazda viszont különc volt és a kis köbcenti plusz turbó kombó helyett a nagy köbcentis szívó motor irányba ment el. A legnagyobb trükk a nagyobb sűrítési viszonyban rejtőzött, a Skyactiv-G motorcsalád 2011-ben debütált, amely igen nagy sikernek örvend azóta is. Lényegében a piac legjobban fogyasztó szívó benzinesét alkották meg a japánok, amelynek hamarosan érkezik a második generációs Skyactiv-X változata.
Hirdetés

De ez még nem minden. A japánok már azon agyalnak, hogy miként lehetne még tisztábbá és hatékonyabbá tenni a benzinmotorokat. A harmadik generációs Skyactiv motorcsaládon már erősen gondolkodnak, és bizonyára jó pár előzetes terv el is készült. Az elképzelések alapján a motor termikus hatásfokát javítanák, amellyel 56 százalékra nőne az érték. Ez 27 százalékos növekedést jelent, emellett a szén-dioxid kibocsátás 25 százalékkal csökkenne. A teljes energiafolyam, azaz az előállítástól a felhasználásig olyan tiszta működést eredményezhet, mint egy elektromos autó esetében. Ez az ígéret mindenképpen izgalmas, azt azonban még nem árulták el, hogy mikor várható a Skyactiv-3 motorcsalád debütálása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?