Korlátozni kényszerül a gyártást a Skoda az ukrajnai háború okán

Újabb alkatrészhiány hátráltatja a Skodát a termelésben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elkerülhetetlen, hogy az autóiparra is hatással legyen az orosz-ukrán háború. A Skodától már érkezett is egy közlemény, amelyben a gyártás korlátozását jelentették be.

Ukrajnában 2002 óta van összeszerelő üzeme a Skodának, ahol eddig mintegy 190 ezer autó készült el. Az ukrán piacon pedig évente körülbelül 6000 Skodát adtak el a közelmúltban. Most viszont az a gond, hogy a Skoda a Csehországban készülő új autók gyártást is kénytelen korlátozni a nagymértékű alkatrészhiány miatt. Ugyanis a hiányzó alkatrészeket is ukrajnai üzemekben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak. A Skoda közleménye szerint többek között az Enyaq iV gyártását is korlátozni kellett.
Hirdetés
Ráadásul az oroszországi piac tavaly a második legnagyobb volt a Skoda számára, összesen 90 400 autót értékesítettek ott. Ezért várható, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedéseknek negatív hatása lesz a legnagyobb cseh autógyár eredményeire is. Ettől függetlenül a Skoda sem feledkezett meg a segítségnyújtás fontosságáról. Eddig 10 millió koronát (körülbelül 150 millió forintot) adományozott a Clovek v tísni cseh humanitárius szervezetnek ukrajnai tevékenységének elősegítésére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.03.01. at 13:28
  Permalink

  Mondjuk azok a kamionok amik odafelé fegyvereket meg segélyeket szállítanak visszafelé akár az alkatrész gyártósorokat is hozhatnák, hogy ne menjenek üresen. Nagyobb logisztikai bravúrt is véghez vitt már a VW, pl. mikor az A4 teljes szerszámait és összes gyártáshoz szükséges gépét átvitte Spanyolországba, hogy ott Exeo legyen belőle.

   • 2022.03.02. at 20:10
    Permalink

    Miért szarnák le? Az új élet kapuja egy háborús övezet helyett, ha a beszállító felajánlja, hogy a gépparkkal együtt téged is exportál – irigylésre méltó sors ez onnan nézve, bár gondolom az ukrán üzemeket elsősorban a Balkánra, Észak-Afrikába vagy Törökországba lesz érdemes áthelyezni, de Ukrajnából nézve az is a gazdag nyugat része. A háború előtt Irak alatt volt az egy főre jutó össztermék – most meg konkrétan nincs.

Vélemény, hozzászólás?