Közel 500 milliárd forintból épül Volvo gyár Kassán

Akár évi 250 ezer autó is készülhet az új, szlovákiai Volvo gyárban

Talán már nem is hat meglepetésként, hogy a Volvo kassai gyárában kizárólag villanymodelleket gyárt majd. A tervek szerint már jövőre megkezdődhet az építkezés, néhány év múlva pedig már a sorozatgyártás is.

Ha van autógyártó, akit nem érint túlzottan hátrányosan az EU döntése, amely szerint 2035-től jelentősen szigorodnak az emissziós normák, akkor az a Volvo. A svédek már évek óta a villanykorszakra készülnek, több ízben kifejtették már, hogy 2030 után nem terveznek a benzines és dízeles motorokkal, 2040 után pedig igyekeznek teljesen klímasemlegessé válni a gyártási procedúrák környezettudatos átalakításával is. Ezen törekvésekkel összhangban 1,2 milliárd euróból (nagyjából 480 milliárd forintból) létesít Kassa közlében gyárat a Volvo, mely kizárólag villanymodelleket fog gyártani, illetve a lehető legkörnyezetkímélőbb technológiákkal állítják majd elő a járműveket.
Hirdetés
A tervek szerint csaknem 3300 munkahelyet létesít Szlovákia keleti régiójában a Volvo, ahol nagyjából évi 250 ezer autó készülhet a kassai gyárban. A létesítmény építése már jövőre elkezdődhet, 2024-ben már a gyártás is beindulhat, míg 2026-tól már a következő generációs Volvók sorozatgyártása is beindulhat a szomszédságunkban. A Volvo 1964 után épít ismét gyárat a semmiből, akkor a belgiumi Ghentben építkeztek a svédek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?