Közös adatbázis a visszahívásokról? Ez Amerika!

Az amerikai közlekedési hatóság honlapján kikereshető, visszahívás alatt áll-e a kocsink

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az NHTSA legújabb okos szolgáltatásával alvázszám alapján megnézhetjük, kell-e visszahívás miatt szervizbe vinni a kocsinkat.


Az amerikai közlekedési hatóság, az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) működését szokás ekézni és több forrás is elmaradottnak titulálja őket. Igaz, ami igaz, a tengerentúlon bizonyos dolgok nagyon máshogy működnek, mint Európában, pláne mint nálunk, de van azért jó pár olyan szolgáltatás, ami ott természetes, mi meg csak álmodozhatunk róla. Az NHTSA biztonságos közlekedésnek dedikált aloldalán mostantól él egy kereső, ahol VIN (jármű azonosító szám, magyarul az alvázszám) alapján bárki megkeresheti, hogy autója rászorul-e egy kis gyári korrekcióra. A legtöbb nagy gyártó, sőt már a kisebbek is elérhetővé tették az oldalon keresztül adatbázisukat.
Hirdetés


Az NHTSA adatbázisa elsősorban a használtautó-vásárlóknak segít, akik le tudják ellenőrizni, hogy a kiszemelt kocsin elvégeztek-e minden kötelező frissítést. Emellett akkor is jól jöhet, ha a tulajdonos a visszahívások hírére szeretne meggyőződni arról, hogy az ő autóját érinti-e a dolog. Erre nem mondhatja senki, hogy "hülye amerikaiak". Amerikában a gyári visszahívások kérdése a General Motors gyújtáskapcsolós botránya miatt került középpontba. A tengerentúlon hagyományosan nagyon erős a fogyasztóvédelem, így teljesen logikus a hatóság lépése, ahogy a gyártók közreműködése is. Irigykedhetünk, nálunk - vélhetően - még egy járműtörténeti adatbázis előkészítése is komoly politikai huzavona árán, a vásárlók érekeit a legkevésbé szem előtt tartva valósulhatna csak meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?