Kuga kábellel, vagy anélkül? Őszinte összehasonlítás!

Ford Kuga FHEV és PHEV összehasonlítás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Ford európai kínálatának húzóneve a Kuga. Most arra keressük a választ, kinek jobb kábellel és kinek kábel nélkül a hibrid változat?

Igazi aranytojást tojó tyúk a Kuga a Ford kínálatában. Tömegmodell lévén természetesen hibridekkel tarkított a kínálat: Hat felszereltségi szint mellé, ugyanennyi hajtáslánc sorakozott fel, amelyek között három hibrid található. Fronthajtású változatból pedig az egyik tölthető-, a másik pedig full-hibrid.
Hirdetés
Melyik Kugát látjuk?
Hirdetés
Az ST-Line-ról szóló cikkben már leírtam, hogy mekkora bravúr a típus formaterve, ha arról van szó, hogy egy autó teljesen feltűnésmentes és simulékony legyen, szóval fókuszáljunk arra, hogy miben más a Titanium: a hűtőrács króm színű, a fekete méhsejt mintás helyett. Szerencsére nincsenek pirosra fújt féknyergek, a kipufogóvégek sajnos egyszerűbb megjelenésűek, mint az ST-Line-on. Az első lökhárítón nem találhatunk agresszívabb vonalakat, így még homogénebb az eleve annak mondható összkép. Nekem az ST-Line orra, színre fújt hátsó lökhárítója, és kipufogóvégei jobban tetszenek, de ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt mindenki döntse el magának, hogy megér-e neki mindez 480 ezer forintot.
Melyikben Kugában ülünk?
Na ezt nem könnyű megállapítani. A Titanium változat a széles modellválaszték “közepébe” illeszkedik bele. Vagyis nem a “sportos” ST-Line, és nem is a – luxust képviselni hivatott – Vignale. Ebben a hajtáslánc egy az első kerekeket hajtó full-hibrid: a Toyotától származó Atkinson-ciklusú négyhengeres, 2,5 literes benzines-, és egy elektromos motor párosa. Az FHEV rendszerteljesítménye 190, az ST-Line-ban található PHEV-é 225 lóerő. A 200 Nm forgatónyomaték megegyezik. A full-hybrid esetén az akkumulátor 1,1 kWh, szemben a plug-in hybrid 14,4 kWh-nyi áramot tárolni képes csomagjával szemben. A súlykülönbség miatt a két verzió menetdinamikája teljesen ugyanolyan. A hajtás viselkedéséből sem fogjuk tudni megmondani egy "vakteszten", hogy mit vezetünk.

Nem akar sportosnak tűnni, az alacsonyabb indulóár pedig lehetőséget nyújt arra, hogy pár remek extrát vásároljon aki, Kugát szeretne venni

Ilyenek a Bang&Olufsen hangrendszer, ami remekül szól, és az elektromosan állítható vezetőülés. Bár ez a verzió megegyezik a nem elektromossal, szóval nem tudnám azt mondani, hogy jó, hisz oldaltartása semennyi nincs, de így legalább az egyébként rövidke ülőlapot be lehet állítani úgy, hogy ne csússzon rajta előre az ember.
Hirdetés

Most akkor PHEV, vagy FHEV?
Ez az, amin igazán gondolkodni kell, mivel menetdinamikában, beltérben szinte ugyanazt kapjuk. A PHEV 100%-ra töltött akkuval maximum 60 városban megtett kilométert tudott a lábam alatt Budapesten. Országúton 4-5 liter környékén fogyasztott. Ezzel szemben az FHEV-vel a városi, helyi emisszió mentes közlekedést nem tudjuk megcsinálni, sem a zöld rendszámot megkapni, annak minden (jelenlegi) előnyével. Országúton 4,5-5,5 litert eszik, tehát körülbelül annyit, mint konnektoros testvére. Városban pedig beérte hat literrel. Cserébe autópályán hét litert evett, szemben a PHEV – tetemesnek mondható – 8,2 liternyi étvágyával. Szóval a három felhasználási módból kettőben, száraz adatok alapján “jobbnak” tűnik a PHEV Kuga. Viszont, ha a valóság többi árnyalatát is megvizsgáljuk vásárlás előtt, akkor majdnem 1,45 millió és két okom van arra, hogy azt mondjam én az FHEV-et választanám. Ezek közül 1,45 milliót tesz ki az árkülönbség. Ennyivel drágább a konnektoros hibrid. Aki hozzám hasonlóan sokat utazik hosszabb távokat, valószínűleg az autópályán gazdaságosabb hajtáslánc mellett dönt. A második indok pedig az, hogy ha éppenséggel nincs lehetőség éjszaka garázsban tölteni egy konnektoros hibridet, akkor az áram árának jelentős emelkedése miatt jóval több pénzt hagy a töltőoszlopoknál a felhasználó. Ilyen esetben a lakhelyemhez legközelebbi utcai gyorstöltőn 240 Ft/kWh áron, 3456 forintba kerülne a 0-100-as töltöttség, ami a legjobb eredményemet tekintve 60 kilométerre lenne elegendő. Mindezt 3,5 óra alatt beletöltve. Az FHEV öliteres “szomjával” számolva, a 60 kilométert három liter üzemanyagból tenném meg, ami a hozzám legközelebbi benzinkúton 95-ös benzint tankolva 580 Ft/l áron 1740-, míg 100-assal 1875 forintba kerül. Nagyjából 12 másodperc tankolás, plusz a kasszánál eltöltött fizetésnyi idő alatt. Ha van lehetőség otthon etetni árammal, akkor kb. 100-110 ezer teljesen elektromos-, városi kilométernek kellene eltelnie, amíg a maradék árdifferencia eltűnne, ám az autópályás fogyasztás akkor sem változna meg. Ezeket is beleszámolva a helyi emisszió mentesség az, ami főként a PHEV mellett szól, főként városban autózva. Azt meg mindenki döntse el maga, hogy mennyire gondolja komolyan valójában a környezetvédelmet egy 4,6 méter hosszú, majd 1,7-1,8 tonnányi nyersanyagot tartalmazó SUV vásárlása esetén.
PHEV ST-Line Kuga ár 16 399 000 Ft
FHEV Titanium ár 13 490 000 Ft

Műszaki adatok
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.06.16. at 22:19
  Permalink

  … ja és Ford Kuga 2 literes dízel Titanium 11,843 millió, ST-Line 12,275 millió. 1.5 turbo benzines Titanium 10,6 millió, ST-Line 10,7 millió. Miről beszélünk?

  • 2023.06.17. at 13:53
   Permalink

   Sok sikert az 1.5-ös Ecoboost motorhoz. Majd pár év múlva írd meg, mennyit költöttél rá.

   Egyébként nézz körül, mennyi PHEV mozog az utakon, főleg Budapesten és környékén. Azok jelentős része cégautó, és úgy tűnik, van rá keret, hogy megvegyék a milliókkal drágább technikát. Ráadásul a nagy multiknál kitört a zöldítési láz, és egyre gyakrabban vesznek a góréknak zöldrendszámos verdát a dízel helyett..

   • 2023.06.18. at 11:40
    Permalink

    Ezzel is egyet értek. Ha valaki hosszú távra tervez és nem akar az autójáért dolgozni, elkerüli ezeket a varrógép motoros, turbós szarokat! Én pont ezért vettem Toyota hibridet: nem tudhatom, mit hoz a jövő (hiába megy most jól a szekér)! Jól tudom, hogy ebbe az autóba 15 év múlva is nyugodtak ülhetnek be, mert tudom, indulni fog és nem költöttem rá a világ pénzét! Ez egy modern turbós benzinessel vagy egy dízellel már nem így van. Persze, ha évi 20 ezernél több km-t mennék, a dízel is alternatíva lehetne.

   • 2023.06.19. at 11:58
    Permalink

    Cégautóként használunk egy 1.5ös Kugát. Saját tapasztalatom, hogy ilyen élhetetlen, nehézkes, batárt, amit egy játék motor hajt ( komoly fogyasztással )soha nem vennék magamnak…

 • 2023.06.17. at 18:07
  Permalink

  Cég nevére megérheti zöld rendszámos autót venni. Nekem is van családtagom, aki ilyet vett néhány éve, egyszerűen azért, mert annyi kedvezmény van rá, hogy megérte. Egyrészt vissza tudja igényelni az ÁFÁ-t, másrészt ingyenes az átírás, nincs teljesítményadó, nincs cégautó adó, ami 3 év alatt 2 milliós nagyságrend is lehet. És Budapesten még ingyen van vele a parkolás. Aki sokat jár a Belvárosban, és ott parkol, annak havonta ez több 10 ezer Ft is lehet. Sőt, ha egész nap ott áll, akkor havi szinten könnyen elérheti a 100 ezer Ft-ot.
  Igazából ezek az előnyei, de ezek jelentősek, mert 3-4 év alatt az autó értékének felét is elérhetik. A fogyasztás nem hiszem, hogy lényeges egy cégnek ez nem nagy tétel. A másik pedig az, hogy sokan nem is töltik ezeket a kocsikat, mert benzinkártyát kapnak, de az otthoni töltést meg nem fizeti a cég, így az a dolgozó saját zsebéből menne (ha jól tudom erre is van már valamilyen megoldás). Nyugat-Európában több felmérés is készült és ott is azt mutatták ki, hogy a véges PHEV-eket ritkábban töltik.
  Szerintem ha valaki vesz egy új autót, arra a garancia ideje alatt egyetlen forintot sem kell költeni. A Fordot konkrétan nem ismerem, de pl. a VW 1.5 TSI és a Renault (Merci, Nissan, Mitsu) 1,33 TCe is egy kiváló motor.

 • 2023.06.18. at 11:35
  Permalink

  Szerintem Bem az autó határozza meg, hiszen te döntöd el, milyen autót akarsz venni, a saját igényeit szerint. Soha ne. Az autó dönt vagy határoz meg. Annak csak paraméterei vannak, amik vagy kellenek neked vagy nem.

 • 2023.06.19. at 17:31
  Permalink

  “Szerintem ha valaki vesz egy új autót, arra a garancia ideje alatt egyetlen forintot sem kell költeni.”

  Szerinted. A gyártó szerint viszont kell. Ha nem viszed el a kötelező szervizekre, és ott nem tejelsz vastagon, ugrott a garancia.
  Egyes hosszú garanciaidejű autóknál a garanciaidő alatt az autó vételárának akár 7-8%-át is otthagyhatod. Erre gondolj mindig, ha új autót veszel, és az eladó mosolyogva sorolja neked az árengedményeket.

 • 2023.07.02. at 16:01
  Permalink

  Ez azért eléggé nyilvánvaló, mondhatjuk, hogy alap, hogy a kötelezőre el kell vinni. Én eddig azt figyeltem meg, hogy ha használt autót vettem, akkor arra éves szinten mindig sokkal többet költöttem, mint egy új autó kötelezője. Ráadásul a kötelező szerviz tervezhető, nincs semmi meglepetés, sem anyagilag, sem amiatt, hogy hirtelen jön a gond. A legutóbbi új autó vásárláskor meg kifogtunk egy eléggé jó akciót. Volt egy olyan lehetőség, hogy kifizethetem az 5 év szervizt előre elég nagy kedvezménnyel (ha jól tudom 70% volt a kedvezmény). Szóval egy 6,3 milliós autóra (ami ma már 9.5 lenne, pedig még nincs 3 éves) kifizettem az autó átvételekor 145 ezer Ft-ot, és így 5 évig csak begurulok bármelyik márkakereskedésbe és egy fillért sem fizetek. Ilyen akció persze ritkaság, de akkor éppen volt ilyen lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?