Lassan vége az ingyenes villanyautó-töltésnek

Jöhetnek a fizetős villanyautó-töltőpontok, meg a vélemények is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rendeletben szabályozná a kormány az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását, a kormány honlapján megjelent tervezetet május 8-ig lehet véleményezni.


A villanyautók terjedésével egyértelmű, hogy lassan véget ér a közterületi töltők ingyenessége. Azonban az egyelőre még nincs szabályozva, hogy ki és miként kérhet pénzt a töltésért. Hamarosan azonban jöhet az ezt szabályozó kormányrendelet, amit egészen hétfő délutánig (május 8-án 16:30-ig) lehet véleményezni. Ha valaki meg szeretné tenni, a dokumentumot innen töltheti le, véleményét a viola.kreitz@ngm.gov.hu és a bence.huba@ngm.gov.hu címekre küldheti. A dokumentum szerint a töltési díjat az áramkút üzemeltetőjének a honlapján kell ismertetnie. A töltés ideje alatt percenként vagy kilowattóránként határozható meg az egységár, azonban tájékoztató jelleggel mindkét elszámolási módot fel kell tüntetni, percenkénti elszámolás esetén maximális kapacitást alapul véve kell szerepeltetni a kilowattóránkénti egységárat, míg kilowattóránkénti elszámolás esetén maximális felvételt alapul véve kell feltüntetni a percenkénti egységárat.
A szolgáltató a töltést követő töltőhely foglalására a türelmi idő hosszát percben, valamint az ebben az időszakban fizetendő díjat percenként határozza meg. A türelmi idő lejártát követően a töltési hely elfoglalásáért egyszeri díj vagy percenként meghatározott díj szedhető. A töltési hely töltés nélküli elfoglalásakor ugyancsak egyszeri díjat vagy percenkénti összeget szabhat ki a szolgáltató.
Hirdetés

A villanyautó-tulajdonosok szerződhetnek a szolgáltatóval, és ennek alapján a szerződésben meghatározott nagy vagy normál teljesítményű elektromos töltőponton és feltételekkel tölthetik fel a járműveket.
A nyilvános áramkút üzemeltetőjének azonban lehetővé kell tenni az elektromos autó használói számára az előzetes szerződéskötés nélküli, eseti feltöltést is. A szolgáltatásnyújtás, illetve a szolgáltatásnyújtás során megkövetelt regisztrációs vagy azonosítási feltétel egyúttal nem jelenthet kötelezettséget az eseti töltésen kívüli, további töltési szolgáltatás igénybevételére.
A véleményezési fázis után várható a törvény előterjesztése, megszavazása és életbe lépése. Tippelhető, hogy legkésőbb jövő évben véget ér az ingyenes villanyautó-töltés. Ezzel természetesen nincs is semmi gond, ha a tarifák nem lesznek extrán adóztatottak, túlzottan elrugaszkodottak. A fizetésért cserébe történő áramvételezésnek köszönhetően remélhetőleg további fejlődésnek indul a töltőhálózat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?