Leállíthatják a Suzuki Jimny európai értékesítését

A Suzuki népszerű kis off-roadere, a Jimny haszongépjárműként térhet vissza

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az európai károsanyag-kibocsátási szabályok még a Jimny 1,5 literes motorjának is túl szigorúak, ideiglenesen kivezethetik a kontinensről.

Meglepően sikeresnek bizonyult a Suzuki Jimny új generációja. A hétköznapi ember G-osztályára egyes piacokon, például az Egyesült Királyságban, akár egy évet is kell várni a rendeléstől számítva, nálunk valamivel jobb a helyzet. Valószínűleg a Suzuki sem gondolta, hogy ilyen sikeres lesz a kis off-roader, ezért nem terveztek elegendő gyártókapacitást a kereslet gyors kielégítésére. Azonban lehet, hogy szünetelni fog a sikerszéria, és ideiglenesen nem lesz kapható a modell Európában.
Hirdetés
2021-től kezdve minden autógyártó Európában elérhető modellpalettájának átlagos szén-dioxid-kibocsátása a kilométerenkénti 95 gramm alatt kell maradjon. A Jimny másfél literes benzinese - a váltótól függően - 154 vagy 170 grammot bocsát ki az üvegházhatású gázból. Ez önmagában nem feltétlenül lenne probléma, ha a többi modell ellensúlyozná ezt az értéket. Az Ignisben, Swiftben, S-Crossban és a Vitarában már elérhetőek a lágyhibrid hajtásláncok, azonban a Jimny olyan népszerű, hogy magas eladási számai növelik a Suzuki átlagos szén-dioxid-kibocsátását. Amennyiben kivezetik a modellt a piacról, úgy lehetséges, hogy haszongépjárműként tér majd vissza, hátsó ülések nélkül és enyhe átalakításokkal a beltérben, ezekre a járművekre ugyanis kevésbé szigorú előírások vonatkoznak. Továbbá arra is van esély, hogy egy-két év kihagyás után a jelenlegi személygépkocsi formában is újra elérhető lesz, viszont az új, 1,4 literes benzines motorral és a Vitarában/SX4 S-Crossban nemrégiben debütált lágyhibrid technológiával. Mindenesetre a márka állítólag már értesítette az európai kereskedéseket, hogy ne vegyenek föl több rendelést a Jimnyre. Megkerestük a Suzuki hazai képviseletét is, amennyiben hivatalos információt kapunk a modell magyarországi forgalmazásának jövőjéről, frissítjük cikkünket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?