Létezik-e karcmentes autómosás?

Melyik autómosó karcol legkevésbé?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hétvégente, már amikor nem esik az eső, központi kérdés lehet az autómosás. De vajon melyik módszerrel ártunk legkisebb mértékben autónk fényezésének?


Kézi vagy gépi mosás, és utóbbiakból melyik a legjobb, melyik karcolásmentes? E kérdésről heves viták folytathatók, ezért megkérdeztük az egyik legnagyobb, autómosó-rendszereket gyártó céget, szerintük melyik a legjobb. A mosókat itthon nem üzemeltető, csak árusító és karbantartó WashTec munkatársa azonnal leszögezte, a legjobb, ha az autóhoz csakis erős vízsugár ér, a szakértők az Egyesült Államokból és Németországból példálóznak olyan mosóutcákkal, melyekben csupán többféle, magas nyomású mosóberendezés, csupán erős vízárammal tisztítja az autót. Itthon ilyen nincs, s a szakavatottak szerint ahol a koszszemcséket bármilyen mértékben magukban tartani képes kefe vagy szivacs éri az autót, ott kisebb-nagyobb mértékben karcolás is adódik. [kepallobal=435834]Kézi mosásnál leginkább kefét és sok-sok vizet érdemes használni[/kepallobal] Utóbbi alapján egyértelmű, hogy nem is az alkalmazott technológia, hanem annak pontos alkalmazása, illetve tisztítási előírásainak betartása a legfontosabb. Azaz akár a sokak szerint kímélőnek tartott kézi mosás is lehet nagyon ártalmas, ha az autót a koszokat magukban tartó szivaccsal, vagy kopott kefével mossák, – s ugyanígy lehet káros a gépi mosás is, ha annak keféje nem kellően tiszta vagy már elkopott. A mosókefék vége ugyanis gyárilag puhított, a szakmabeliek által „szétütöttnek” nevezett kefék, legalábbis elvileg, nem bántják a karosszériát. Fontos azonban, hogy a kosz nagyját erős vízsugárral – gőzborotvával csapassák le, még mielőtt az autó a mosóba állna, vagy mielőtt kefés, kézi mosásba kezdenének. A karcmentes, vagy inkább kevésbé karcoló mosás alapja amúgy nem csak a kefe minőségén és fajtáján, hanem a mosáshoz használt vízmennyiségen is múlik. Fontos továbbá, hogy a víz ne csak az autóra, hanem a kefék tisztítása érdekében azokra is bőven menjen a folyamat közben.

A hagyományos, lágy polietilén kefés gépi mosók egyik hátránya, hogy gyakorta egy-egy szál az autók illesztéseiben marad mosás után, s ami a nagyobb baj, helyükön akár a merevítő fémszálak is előtűnhetnek. Az utóbbiaknál modernebbek a hazánkban is több helyen elérhető, textilcsíkos mosók, melyek önmagukból nem hagynak ugyan maradványt az autón, ám koszgyűjtő képességük a kefékénél jelentősebb, így gyakoribb cserét igényelnek – amit azonban kérdéses, hogy megkapnak. Az itthon elérhető legmodernebb rendszerek pedig a két rendszer ötvözetének tűnhetnek, az úgynevezett habosított polietilén, szivacsos kefék. A WashTec által gyártott, SofTecs technikájú mosókefék sajátossága, hogy a vizet nem gyűjtik magukba, így a kosz nem tapad meg rajtuk, hanem a rájuk folyó víztől kimosódik. A SofTecs mosók további sajátossága ugyanis, hogy a mosóvíz nem az autóra, hanem először a szivacsra és csak utána a karosszéria folyik. Ezek a harmadik generációs gépi mosók a többihez hasonlóan léteznek az autó körül mozgó, és úgynevezett mosóutcás kivitelben is. A két rendszer közötti legfőbb különbség, hogy míg az autót körültáncolóaknál a mosási folyamat minden lépését egy viszonylag kompakt, a kézifékkel rögzített autót körüljáró, fordított U-alakú berendezés végzi, a mosóutcánál az autót egy konvejor húzza végig a különféle mosásokat végző állomások között. Utóbbi előnye, hogy az elszeparált mosóegységek az egybeépítetteknél tisztábban tarthatók, illetve könnyebben is karbantarthatók.
Míg az a legtöbb mosórendszerre igaz, hogy leginkább bő vízzel lehet karcmentes, érdekes, utóbbira elméletet cáfoló megoldást javasol az EZ Wash. Szerintük ugyanis a legjobb az, ha víz egyáltalán nem éri az autót, hiszen az abban lévő, száradás után az autón vízkő formájában látszó ásványi anyagok mosás közben is karistolják a lemezek fényezését. Ők ezért vízgőzzel és gyakorta, autónként többször, ráadásul felület-fajtánként is cserélt speciális, mikroszálas kendőkkel tisztítanak – s szerintük természetesen ez jelenti a leginkább karcmentes eljárást.
Összességében elmondható az összes mosóról, hogy a mosás karcmentessége szempontjából az adott technológiáknál nagyobb jelentőséggel bír, hogy azt mennyire lelkiismeretesen, előírásszerűen alkalmazzák – magyarán a melósok és persze az üzemeltetők becsületességén múlik a dolog. Akármelyik mosásfajtára voksolunk is, a tisztítást legalább időközönként, de akár minden alkalommal is védőbevonattal, waxolással érdemes kiegészíteni az autó fényének megóvása érdekében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  Szia!
  Szerintem tudnak,mert waxolnak is és políroznak is…szóval szerintem neked érdemes megézned őket. Vagy ezwash.hu, és ott mindent megtudsz. Én is hozzájuk járok már jó rég óta

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  Sziasztok, sajnálom, hogy nem olvastam korábban ezt a cikket… A nyár végén vásárolt kis autómat most vittem el mosatni először és gondoltam, majd én megoldom, gépi mosóba mentem, és ugyan tiszta lett, de karcos. 🙁 persze ezt csak én látom, de azért sajnálom. Szerintetek ha most elviszem egy EZ Wash mosóba, akkor tudnak segíteni rajta kicsit? Vagy mostmár mindegy?

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  Szerintem is sok múlik az alkalmazottak hozzáállásán, ezen áll vagy bukik a dolog. Lehet bármilyen is a technológia. Elovasva a cikkeket és rászánva magamat,nagyon megérte az EZ Wash. Nagyon meg vagyok elégedve,ajánlani tudom nektek. Ha tudtok valami jót,megírhatnátok és akkor azt is kipróbálom.;) De a lényeg hogy ez most nagyon profi

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  Szerintem is a magas víznyomás a legjobb! Fényező is vagyok és tapasztalat hogy bármilyen kefés mosóba hordtam (na nem sokszor,mert van otthon is slag meg cucc a mosáshoz), mindig voltak karcok,pláne a tükör mögött meg a “zugokban” ottmarad a kosz.Dombóvári vagyok és itt is, valamint a környéken több városban van ez a nagynyomású mosó. Én arra esküszök mert nem karcol,viaszol,és a díszléc(patentos,nem ragasztott) alól is patika módon kijön a por,sár, stb. Ja! És ami a legfontosabb: gyors, hatásos, és szerintem az otthoni “slagotkihúzokvödrözökrongyotmosokstb” módszer sem kerül kevesebbe!

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  Minden azon múlik, hogy mennyire lelkiismeretesek a szolgáltatók. Ahogy a cikkben is írják… lehet, hogy elsőre nem karcol a viledás, de mi van ha Te vagy a 100. és nem cserélik a rongyokat?

 • 2017.10.31. at 13:31
  Permalink

  A Nano védelem, ami már tobb szolgáltatónál is elérhető , komoly védelmet tud biztosítani az autó fényezésének: Úgy reklámozzák, hogy az eső mossa az autót. – Ha a felületre nem tudnak feltapadni a szennyeződések, vagy ha rákerülnek, akkor utána konnyedén eltávolíthatóak, akkor beszélhetünk védelemről. De ez is ” lekopik” egy idő után . Általában 1-2 évet birnak. De addig az autómosás is élvezetes. 🙂
  Minden kosz konnyedén lejon, és végül csillogó ragyogást tapasztalhatunk a fényezésen.

Vélemény, hozzászólás?