Levegővel a szegediek tudnak a legjobban autót hajtani

Szegedi győzelem a Bosch Rexroth Pneumobil versenyen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a léghajtású autók versenye, nem teljesen hazai pályán, de a hazaiak nyertek.

Míg a Bosch elektromobil versenyén a márka elektromos, PSR 18 Li2 akkumulátoros fúróival hajtott gépek versengenek, a Bosch Rexroth pneumobil futamon adott, sűrített levegővel töltött palackok jelentik a hajtóanyagot, s azokhoz kell megépíteni a legjobban gyorsuló, a legnagyobb távot megtevő, illetve az ügyességi feladatokhoz legalkalmasabb gépet. A zsűri pedig e kategóriák győztesei közül az év legjobb pneumobilját is megválasztja.
Az egri Érsekkertben ötödik alkalommal rendezett - 2008-ban májusában a Rexroth Pneumatika Kft. udvarán, 18 hazai mérnökcsapat által életre hívott - eseményen idén már 41 alakulat vett részt, Romániából, Csehországból és Lengyelországból is érkeztek résztvevők, akik újabb és újabb fejlesztéseket bevetve mérkőzhettek egymás ellen.
Hirdetés
A legnagyobb távolságot, 9 kilométert a marosvásárhelyi Petru Maior egyetemről jött Metálmobil tette meg, az ügyességi feladatot a Debreceni Széllovagok teljesítették a legrövidebb idő alatt, míg a gyorsulási versenyszámot, azaz az állórajtos, adott pályaszakasz minél gyorsabb teljesítését a MK Laren, vagyis a győzelme mellett a szegedi mérnökképzés 50 éves évfordulóját is ünneplő csapat tudhatta magáénak. A legegyedibb konstrukciónak a győri Szent István Egyetem AirGo Pneumobil csapata találtatott, míg az először idén, a jubileuminak is tekinthető ötödik versenyen meghirdetett szenior - azaz a már végzett, de korábbi Pneumobil versenyen részt vettek számára hirdetett - kategóriában a Miskolci Egyetem ŐSI EntRóPia nevű csapata nyert. A legjobb idei pneumobil címet pedig a gyorsulási kategória győztese, a Szegedi Tudományegyetem mérnöki kara által delegált MK Laren csapat autója viselheti ez évben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?