Londontól Madridig egy tankkal? Egy 7-es BMW simán hozza!

A kellően nagy tank és a takarékos motor kombinációja csodákra képes, még egy hatalmas testben is

A Volkswagen botránya megásta a dízelek sírját, de ha igazi hosszútávfutót keresünk, akkor még mindig egy gázolajos a legjobb megoldás.

A trendeket követve manapság már elektromos autókkal szokás hatótáv-rekordokat döntögetni, ám a dízeleket sem szabad még leírni. Az európai utakon még mindig temérdek dízelmotorral szerelt autó szaladgál, de még az újak közül is számos típust kínálnak gázolaj hajtotta erőforrással, amelyeknek megvan a maguk tökéletes felhasználási helye. Az elektromos autók szkeptikusai most hangosan felkacaghatnak, hatótáv-rekordra kihegyezett hipermodern Mercedes Vision EQXX labdába sem rúghat egy használt dízel hetes BMW mellett. Amikor az 1000 kilométeres hatótávval bíró elektromos autóval már nagyon kell keresni a konnektort, a német bálnában alig csusszant át a mutató az üzemanyagszint feles osztásán. A BMW-fanatikus tulajdonos egyébként nem a villanyautó-alázás miatt vágott bele a túrába, pusztán kíváncsi volt, hogy hány kilométert képes lefutni egy tank üzemanyaggal a 730d.
Hirdetés
A szóban forgó BMW ráadásul nem is a legmodernebb, a 2015 és 2022 között készült G11-es széria egyik frissítés előtti példányáról van szó. Az autó orrában a B47 jelű, 3,0 literes, sorhatos dízel dolgozik, melynek a maximális teljesítménye 265 lóerő, amihez 620 Nm nyomaték társul. Mindez egy ZF nyolcfokozatú automataváltón át hajtja a kerekeket. A hatalmas négyajtós mondhatni jelesre vizsgázott, egy tankkal 1026 mérföldet futott, ami 1652 kilométernek felel meg. Rátankolásos módszerrel mérve 72 liter fért a tankba, ami azt jelenti, hogy még hat liter üzemanyag maradt, ezzel sikerülhetett volna teljesíteni a kitűzött 1100 mérföldes távot, de a technika szempontjából jobb, ha nem hajtják porszáraz tankkal. A fogyasztás egészen parádés, picit felfelé kerekítve 4,4 litert evett a BMW száz kilométerenként.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?