Luxusautó fillérekért? Saab 9-5 2.3 T használtteszt

Saab 9-5 2.3 T Arc Automata, 2004 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jelképes árért kínál prémiumos jellemzőket a Saab 9-5. Egy közepes állapotú példányt tettünk próbára, hogy megnézzük, milyen a valaha a biztonság szimbólumaként hírnevet szerzett modell.

Noha a már a GM szárnyai alatt, 1997-ben, a Saab autógyár alapításának ötvenedik évfordulóján bevezetett Saab 9-5 világ életében az akart lenni, sosem lett igazi luxusautó. Mióta pedig csődeljárás alatt áll a márka, a használt példányok ára kereslet hiányában drasztikusan esik. Mivel így egyre vonzóbb, de sokakban félelmet keltő alternatíva a nem a legolcsóbb, de azért kedvező árú, mégsem stílus- és kényeztetésmentes autót keresőknek, megnéztük, érdemes-e kalkulálni vele.
Kínálat bőven van, mi a Duna Autó használttelepéről hoztunk el egy 8 éves kora ellenére is végig vezetett szervizkönyves, 15 ezer kilométerenként márkaszervizben karbantartott, 157 ezer kilométert futott példányt. Ami szemre és festékréteg-vastagságmérő alapján is nagyjából törésmentes - bár az egyértelműen kiolvasható adatlapjából, hogy jobb hátulját javították. A közel 5 méteres, sokak szerint még ma is kecses vonalú limuzin - nyilván gyári tolatóradarjának köszönhetően - karcolásokat is csak elvétve hord magán.
Legnagyobb ütőkártyája azonban nem a jó átlagos állapota, hanem felszereltsége: első légzsákpárja mellett még ESP is került a biztonságáról híres modellbe, elektromos első ülései közül a sofőré memóriás, kárpitja bőr, váltója ötfokozatú automata, klímája kétzónás digitális. Elektromos ablakai mind egy érintésre végigereszkedők, kormánya multifunkciós, manuális módban még váltója is kapcsolható onnan.
A kívülről látható jó átlagos állapot az utastérre is igaz, ami 8 éves autónál már nagy szó. Szerencsére nincs a sokak számára inkább bűznek tűnő légfrissítő-illat, helyette a bőrkárpit - nyilván felfrissíthető - aromája érződik kevéssé. Saabosok tudják, a többiek számára pedig erősen megszokást igénylő, hogy a svéd márkánál a gyújtáskulccsal nem a kormányoszlop mellett kell hadonászni, helyette a váltó tövében - így ugyanis gyárilag megvan a váltó zárja is.
A gyújtás ráadása után a márka hagyományaihoz hűen repülőgépes középkonzolon, egészen pontosan annak itt egy-egy ponton pixelhibás kijelzőjén a diagnosztikai program lefutása után a „minden rendben” feliratnak megfelelő „check ok” látható. A kulcs továbbfordítására a nem titkoltan rég használt 2,3 literes, négyhengeres turbómotor kissé nehezen, de azért minden hengerével kel életre. Járása nem olyan finom, mint a többhengereseké, de azért nem is olyan, mint a kommerszebb autóké. Van magabiztosság már alapjáraton, higgadt gázkezeléssel is.
Hirdetés

Igazi meglepetést azonban akkor okoz az inkább elegáns, mint sportos formájú, s futóművével, ballonos abroncsaival is sokkal inkább a kényelemnek, semmint a dinamikus autózásnak hódoló limuzin, ha – természetesen csakis kellően bemelegedett motorral – a gázpedálon nagyot taposunk. Libben a műszerfali turbónyomásmérő, ha nem is a maiaktól megszokott gyorsasággal, de azért visszakapcsol az ötfokozatú automata, s a kényelmes első fotelekkel szerelt utastér és persze annak körítése komoly vágtába kezd – magasabb, akár autópályás tempóról startolva is. Na ez az, amit a prémiumos utastér mellett a kiírt, 1,29 millió forintos árért nem sok autó ad meg.
Saab 9-5 2.3 T Arc Automata, 2004 alkatrészárai
Hátsó kipufogódob 96 685 Ft - gyári
D. I. (gyújtás) panel 154 500 Ft - gyári, 58 000 Ft - bontóból
Első féktárcsa 12 000 Ft/db - Roadhouse
Első fékbetét 9 200 Ft - Roadhouse
Hátsó lengéscsillapító 10 425 Ft/oldal - Monroe Reflex
Turbó 288 510 Ft - gyári
Olajszűrő 1 580 Ft - Mann-Filter
Vezérműlánc 12 300 Ft - Febi

Forrás: ZS+U Kft és Autóalkatrész.hu
Ilyenkor szokott azonban következni, a „jó, de” faktor, azaz a potenciális vevő mosolyának lefakasztása – aminek 59 Saab 9-5 tulajdonos által írt Használói Véleményünk szerint nincs kellő alapja. A típus osztályzata az ötös skálán jó, egészen pontosan 3,85 pontos, megbízhatóságból 4, de még strapabírásból is 3,5 átlagponttal rendelkezik a sorozat, melyről tulajdonosai túlnyomórészt elégedettséggel írnak. Kiemelik, hogy kényelmét, menetdinamikáját csak sokkal drágább autóktól kapnák meg, van aki elismeri, hogy abszolút értékben nem olcsó a karbantartása, de felhívja a figyelmet, hogy még mindig sokkal kedvezőbb, mint a hasonló tudású autóknál lenne. Magunk is utánakérdeztünk néhány alkatrész árának, s még a tömegmodellek között is kedvező árakat kaptunk – persze megfelelő forrásból. Van néhány kényesebb elem, amivel lehet gond, ilyen a turbó, amiből azonban egy komplett gyári darab megkapható 288 ezer forintért – raktárról, tehát nem kell aggódni, hogy a csődeljárás alatt álló márkához ne lenne alkatrész. Bontóból, illetve felújítással pedig még olcsóbban megúszható a - kíméletes használattal, a turbó hidegen nem hajtásával, melegen nem leállításával elkerülhető - hiba orvoslása. További típus-specifikus, és nem ritkán elromló alkatrész az egybeépített, közvetlen gyújtáspanel (Direct Ignition, azaz D.I. panel), ami szintén elérhető gyári raktárból 154 500 forintért, de bontóból egyébként – szintén újnak mondott darabként – 58 ezer forintért is meg lehet találni.

Utóbbiak messze nem vészesek, ugyanúgy be kell kalkulálni őket, mint a fogyasztást, ami levihető a gyári vegyes értékként megadott 10 l/100 km alá is - egyes tulajdonosok szerint akár városon belül is, ami a dugókat kerülve igaz is lehet. A turbós motorról azonban tudni kell, hogy étvágya fokozottan lábfüggő, már közepesre nyomott pedállal, a 9,5 másodperces 100 km/órára gyorsulás időnkénti kiélvezésével is könnyedén lehetséges néhány literrel magasabb érték.
Mai üzemanyagárakkal gond nélkül lehetséges, hogy a kedvező áron megvásárolható autó havi futásköltsége éves szinten a teljes bekerülési értéket is kiteszi, ám a 9-5 mégis ajánlható azoknak, akik viszonylag szerény pénzért szeretnének luxusautóba ülni. A típus megítélése, elismertsége alapján ugyanis nem az, szolgáltatásaival azonban olyan jellemzőkkel bír.
A tesztautót cikkünkhöz a Duna Autó Zrt-től (Budapest III., Bécsi út 383., Tel: +36 20/3250062) kaptuk kipróbálásra, köszönjük! Fenti cikkünk a törvényi szabályzás értelmében fizetett hirdetés, habár az saját, a tesztvezetés során szerzett tapasztalataink alapján született, cikkünkbe sem az autót eladásra kínáló kereskedésnek, sem gyártójának nincs beleszólása. Noha a tesztelt autókat igyekszünk minél alaposabban kipróbálni és megtekinteni, azokon részletes műszaki átvizsgálást nem végzünk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Kedves Ba.G ! Örülök , hogy gond nélkül tudsz autózni a SAAB-al . Kívánom , hogy sokáig így legyen .Érdekesség képpen ajánlom figyelmedbe a ” saabszerviz.hu ” oldalon lévő hibákról szóló videoválogatást , ami nagyon jól összefoglalja a SAAB tulajokra leselkedő veszélyeket!

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  [url]http://www.youtube.com/watch?v=cavEiJfBQRE[/url] 🙂

  Egyébként meg:
  [url]http://www.origo.hu/auto/20120222-a-bmw-is-erdeklodhet-a-saab-utan.html[/url]

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  csonkolta a fórummotor a hozzászólást a (“kisebb-egyenlő”) kacsacsőr hatására. Na még 1x, folytatva:

  … legalább 10e km-enkénti olajcserét (szemben a megadott gyári csereperiódussal). A fenti 2004-es példány már kevésbé érzékeny erre, mert módosítottak a kartergáz-szellőztető rendszeren. (Erre tudtommal volt visszahívási akció is.)

  Az enyém nem is futott keveset, lassan 12 éves lesz, gyári kipufogóval… Igaz, a hátsó dob elég rozsdás volt, vizsgán szóvá (és “írássá”) is tették, de pár hete hántottam le róla a rozsdás külső lemezt és alatta szinte makulátlan, rozsdamentes belső van.

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  A Legacy nekem is ” bejövős ” , főleg kombi változatban . A típusról konkrét tapasztalataim nincsenek , de még tulajdonost se ismerek a környékünkön messze- távol .Ami a svédről írt nem egészen pozitív megnyilvánulásomat illeti azt én tényként írtam , és mindenki vonja le a konzekvenciát .Én így jártam , másnak lehet ellentétes véleménye is , de a SAAB nem véletlenül ment csődbe !

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Mekkora kamu ez az egész, hogy A8asokat hagysz ott! Gondolkodjál, mielőtt valótlan dolgokat állítasz. És a BMW mindig is jobb lesz a SAAB-nál, nem véletlenül csődölt be a SAAB. A Lexust pedig támogatom, mert a prémiumba az a legmegbízhatóbb!

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Off !! Kedves Der Milan ! Ha nagykocsi mániád szeretnéd kiélni , ajánlom figyelmedbe a Lexus márkát . Amennyit a svédre költenél , annyiért már kapsz egyet ebből is . Én már 6 éve egy 212 lovas GS -el ” élvezkedek” , hála istennek minden gond és ideg nélkül !

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Persze megértem. Én sose mennék szalonba bmw,audit,stb.-t venni. Nincs rá igényem.
  Csak egy kérdés: Nagyságrendileg mennyibe került ezt kihozni a Saabodból?

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  der milan és nika
  22 éve csak saabozok mi más ez ha nem betegség vagy függőség? van kettesgolfom is (az a melóskocsi) amúgy pont az a lényeg hogy senki nem néz ki belőle semmit elegéns autó. ami kellően át van alakítva gyári optikához nem kell nyúlni csak az aero felszereltség legyen egyedül a nagy felnik mega versenyfékeke árulkodhatnak és a hang ennyi de ezenkívül semejik bmw nem tudja h mi a fene ez. aztán jön a lámpa éshát sehol sincsenek beérnek a következő lámpánáléss banbulnak hogy ezmeg mivolt. vagy autópályán is nyolcas audit lezavarom az meg néz hátra hogy vajon mijen szekér lehet ez ami letol engem ennyire. szóval ezért éri meg mert minden saab egy ritka kincs és mindegyikben ott lappang a rapülős örökség csak elő kell hozni belőle és ehez kell évtizedes tapasztalat és nagy típusismeret. szerintem ez az érdem nem pedig bemenni a szalonba azt megvenni a bmw audit vagy merdzsót. de hát ki mire költ…..az már más kérdés

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  a S.I.D panelt 2 ropiért cserélik élettartam garanciásra. a 15 ezres periódus sok addigra fekete lesz az olaj mint a kátrány én 10 et javalok. alkatrészárak hát nagyonnem!!! zsíruj D.I. panelt 78 ét lehet polartól venni ha meg 2 db ot veszel akkor kapásból 65 ig elmennek. hátsó dob 90 ezer???? nem kell rá ki kell venni a katalizátort trionicba ki kell írni hátsó dobot le kell ráncigálni és egyedül középdobot kell bennhagyni mehet rá direktszűrő meg kell kicsit irni a trionic7 est hogy ráengedje a kraftot és ne írjon check engine-t. továbbá alapa lefújószelep csere is (automatánál tökmind1) és a nick taliaferro saab specialista skicce alapján félrekötött mágnesszelep is a gyorsabb gázreakció miatt. egyéb ködlámpákat ki kell hajítani jobb oldalt onnan szívjon a direktszűrő bal oldalra pedig a ködlámpa helyére célszerű szerelni a dudákat hogy az intercooler több levegőt kapjon. klímahűtőt ki kell szintén venni hogy kapjon elég levegőt az intercooler. ezek ijen alap dolgok de el lehet menni egészen extrém értékekig. bukócsövet javaslok bele mert merevít meg normális kagylóüléseket a gyári szar se ér kicsúszol a kanyarban mg a 3 pontos öv se túl biztonságos.faszán kicsövetett kocsiból ki lehet vágni a légyzsákot is mert sart se ér azon kívül hogy cipelni kell magaddalpluszsúlyként. még egy hiba kb 2 évente jelentkezik a banzinpumpa hiba gyári el kell felejteni és maptun.com ról kell bele rendelni a walbro pumpát az jó is lessz és nem is szaródik el egyhamar no meg több üzemanyagot szállít. ehhez javaslom még a 3 bar helyett a 3.5 ös üzemanyagnyomásszabályzót meg a 800 as injektorfejeket. végül!! vigyázz!!! elsőkerekes kitörésre hajlamos. fel kell hhajítani rá 19 es kerekeket nyomtávszélesítőt esztergálni rá és nagyon széles kerék hogy le is tudd pakolni az aszfaltra azt amid van(kerékagyméret(5x110x65 1998-2009) és ne feledkezz meg a normális fékekről sem legyen rembo vagy ate jobban megri a jobbat megvenni carbon tárcsa bordázott és legjobb versenybetét alapnak így ennyi viszont a titkos trükkjeimet nem árulom el senkinek hogy hogy lehet a 2.3 as sornégyesből kicsiholni 500 ló felett és 750 nm feletti nyomatékot 🙂
  végezetül váárlás: ami nem aero azt felejtsd el se vagy griffin vagy arc vagy linear az semmire sem jó csak alkatrésznek vagy donornak max 2002 után felejtős a téma mert felváltották a jó kis 4 sebességes autómatát az öt fokozatúnak szar az áttételezése mint a manuálisnak dettoha 5 fokozatosod van és tönkremegyérdemes bele visszapakolni a 4 sebességest bontottból lehetne még ragozni mert ez mégcsak az előkészületek rovatba lenne elég egy szó mint száz a saab egy vadászrepülőgép csak megfelelően elő kell késíteni a felszálláshoz. minden saabosnak kellemes hasítást kivánok a felhőtlen napos égbolton

  SAABOSOK figyelem május 26 saab-volvo találkozó ne feledjétek!

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Az általam leírt hibák megértése érdekében közölnöm kell , hogy az autó 5 éves korában került hozzám , 100 ezer kilométeres futásteljesítménnyel . Nem volt lehajtva, folyamatosan szervizelt , gondozott kocsi benyomását keltette . A SAAB tulajok jó részére – minden bántás és él nélkül – a” mindig van vele valami , de jó ez ” mentalitás jellemző , és összezárnak , ha a kocsi hibáiról esik szó . A szerelők már mást mondanak , őket kell kérdezni !

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Az autó tulajdonosok ” szocializálódása ” a különböző felszereltségi fokú autó márkákon hozta magával , hogy az emberek egy része hozzá szokott a bütyköléshez , ahhoz , hogy mindig csinálni kell valamit a ” vason ” .Ha ez párosul egy jó adag márka fölény tudattal , elfelejtődik az autó összes kínja, és természetszerűvé válik a ” mindig van valami , de jó ez ” meggyőződés . Ennek a folyamatnak eklatáns példája a SAAB . Elvarázsol a kényelem , a ” feeling “, a rossz élmények elfelejtődnek . Öt éves SAAB tulajdonlás alatt a felsorolt , és az általad említett összes hiba előjött az autómnál és ez nekem a legsötétebb autós öt évem volt . Az ismeretségi körömben a 2000- es évek közepére mindenki megszabadult a SAAB- tól !

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Folytatva az általad elindított SAAB-os”bűnöket” , hangsúlyozva , hogy 2.0 és 2.3-as turbós és és benzinhajtásról beszélünk : elektronikai hibák tömkelege / ABS rendszer összes eleme , lambdaszonda , stb. / gyorsan elhasználódó kipufogórendszer , és a legsúlyosabb : az olajzási rendszer elcseszett kialakítása folytán a lerakodó olajsár eldugítja a szivattyú beömlő nyílását , megszűnik a kenés , a motor kampec . E miatt bizonyos időközönként le kell szedni a kartert és ki kell takarítani – mondta Sziki úr a guru – de akkora már én is túl voltam a motorgenerálon .

 • 2017.10.30. at 22:53
  Permalink

  Kedves Der Milan ! Az általad felsoroltakon kívül sajnos még jócskán vannak a SAAB-oknak konstrukciós hibái , amik 150 ezer kilométeres futás után előjönnek, idegbajt , és felesleges kiadást okozva a tulajdonosoknak . Szerintem nagyon sok egyéb típus van ami ennyi pénzért sokkal megbízhatóbb , és olcsóbban üzemeltethetőbb mint a SAAB !

Vélemény, hozzászólás?