Luxuslimuzinban mutatják meg a Lexus új önvezető rendszerét

Alaposan bekameráztak egy LS-t, mely így kétféle önvezető programot is kínál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Extrém módon bővítené ki az emberi teljesítményt, de akár képes teljesen átvenni a vezetést a Lexus legfrissebb tanulmányautója, az elegáns LS P4 prototípus.


Az éves Consumer Electronic Show mára nem csak az elektronikai eszközök gyártóinak szól, több éve szerves résztvevői a nagy autógyártók is. Idén a Lexus is részt vesz, méghozzá egy új, állítólag működőképes önvezető prototípussal, a P4-gyel (ami véletlenül sem a Toyota Prius IV). Több hasonló megoldásuk is volt már, ez a negyedik publikus prototípus, ezért is kapta ezt a nevet. Alapját egy LS luxuslimuzin adta, melyet próbáltak elegánsan felszerelni a szükséges eszközökkel, aminek érdekében egy, az autó stílusában formatervezett, krómozott szegélyű doboz került a tetejére, ez temérdek eszközt rejt magában, melyek lehetővé teszik az önvezetést.
Hirdetés

Az előző prototípushoz képest kibővítették a hardveres tartalmat, nagyfelbontású kamerák kerültek előre, hátrafelé fejlett LIDAR technológiát használnak és többféle leképező szenzort is. Oldalra is kerültek nagy látószögű radarok, valamint hátulra is. Nem csak a szenzorok, a feldolgozó egység is fejlettebb, ezzel kompaktabb is az előző megoldásnál, ennek hozadéka, hogy a csomagtartóba épített egység már nem vesz el annyi helyet, értékelhető mennyiségű csomagnak is marad még hely.
A lényeg természetesen a szoftver, melyből kétfélét fejleszt a Lexus. Guardian névre hallgat az alapverzió, melyet trükkösen úgy jellemez a Lexus, hogy a végletekig fokozza az emberi teljesítményt. Ebben az esetben a végletekig segít a sofőrnek, de az irányítás az övé marad, viszont ezt is át tudja adni az autónak, ha Chauffeur módba vált. A Guardian arra is szolgál, hogy a még feltérképezetlen területeken emberi irányítással végigvezetve megtanulja és elmenti a helyszínt, így a következő alkalommal mér Chauffeur módban is képes lesz végigvezetni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?