Magányosan, villanyautóval a Föld körül

Földet megkerülő expedíció villanyos Nissannal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elektromos autóval kerülte meg a Földet egy dán házaspár - kísérők és szervizkocsi nélkül vállalták az utat egy, az A-FUTURE EV által épített Nissan Qashqai Electric-kel.

Egy dán házaspár, Nina Rasmussen és Hjalte Tin még 2010 júniusában indult útnak Koppenhágából. A skandináv országokon végighaladva, Észtországon keresztül átszelték Oroszországot, Mongólia és Kína után áthajóztak az Egyesült Államokba, onnan vissza Európába, majd Spanyolország, Franciaország, Svájc, Németország, Lengyelország és Hollandia érintésével, tíz hónappal később tértek haza. A szokatlan ötletet az adta, hogy ráébredtek: nemcsak ők, de a világ lakosságának jelentős része sem találkozott még elektromos autóval. Így többszörös missziót teljesítettek, hiszen a hosszú út során rendszeresen felvettek maguk mellé utasokat, hogy kapcsolatot teremtsenek a technológia, valamint az érdeklődő emberek között – természetesen magukat is beleértve.
Mivel nem színpadias PR-mutatványnak, hanem igazi próbatételnek szánták a hatalmas körutazást, a koppenhágai kalandorok nem vittek magukkal segítőket, se szerelőket. Minden felmerülő problémát maguk oldottak meg, kezdve az akkumulátorok töltésével, ami a várakozásoknak megfelelően olykor komoly kihívást jelentett az út során, különösen az Ázsián átvezető szakaszon. Szerencsére mindig találtak megfelelő áramforrást, hol egy tanyán, hol egy műhelyben, és a 34 kWh kapacitású akkumulátorok 6 órányi töltési ideje inkább áldásnak, mint nyűgnek bizonyult számukra, hiszen addig is ismerkedhettek átmeneti vendéglátóikkal. A tíz hónap egyetlen perce sem telt eseménytelenül, például elsőként szelték át villanyautóval a Góbi-sivatagot, s ha már úgyis arra jártak, részt vettek a villanyautók számára kiírt Monte Carlo ralin, autójukat pedig a 2010-es Sanghaji Világkiállítás, és a Detroiti Autószalon közönsége is megcsodálhatta.

Akit magával ragadott a nagy kaland gondolata, minden további nélkül a Moto Mundo Electric World Tour nyomdokaiba léphet. A hosszú túrán ugyanis nem egyedileg átépített, hanem szériagyártmányú autóval vett részt a házaspár. A dán A-FUTURE EV sorozatban készíti tisztán elektromos üzemre átalakított Nissan Qashqai Electric modelljeit, s a négy rendelhető teljesítményszint közül a világutazók a legnagyobbat választották: a kocsit 60 kW (80 LE) teljesítményű, vízhűtéses villanymotor hajtotta. Az eredeti, hatfokozatú sebességváltót meghagyva a modell végsebessége 130 km/óra, a hatótávolság 250 kilométer – legalábbis a túra során ritkán látott aszfaltozott utakon.
forrás: ECO Hírügynökség
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?