Magyar buszokat vásárolnak az amerikaiak

Hazai helyett amerikai piacra gyártunk buszokat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg a hazai tömegközlekedési vállalatok külföldről vásárolnak buszokat, az amerikaiak tőlünk vesznek minden igényt kielégítő járműveket.

A keleti blokkban utazva - egyelőre - számos helyen összefuthatunk az itthon is sok helyen szolgáló Ikarus 250-es sorozatú autóbuszokkal, ám ma már az Ikarus a múlt, s hazánk legjelentősebb autóbuszgyártójának az amerikai NABI (North American Bus Industries), a világ egyik vezető tömegközlekedési buszgyártója számít.
Míg a hazai tömegközlekedési vállalatok egyelőre nem vásárolnak a járműveit magyar munkaerővel Kaposváron és Budapesten összeszerelő cég buszaiból, a floridai Boward County tömegközlekedési vállalata tavaly augusztusban 50, a múlt héten 49 darab új, 40LFW típusú, 12 méter hosszú szóló autóbuszt rendelt.
Hirdetés
A NABI budapesti gyáregysége az év végéig teljesíti az újabb megbízást, mintegy 100 főnek biztosítva megélhetést a válságban lévő magyar autóbusziparban. Az új autóbuszok dízel, illetve környezetbarát dízel-hibrid hajtáslánccal lesznek felszerelve, és a gyártó olyan modern kényelmi megoldásokkal is ellátja a járműveket, mint például az elektromos légkondicionáló, a vezeték nélküli internet-hozzáférés, vagy a hordozható számítógépek töltésére alkalmas csatlakozók.
Miként azt megtudtuk a NABI közleményéből, a nehéz gazdasági körülmények ellenére az idei év sikeresen alakul számukra. A március folyamán bejelentett 150 darabos Los Angeles-i CompuBus megrendelésnek köszönhetően újra bővítette gyártókapacitását a kaposvári üzem, ahol a munkaerő-felvétel egészen júniusig folyamatosan zajlik.
A NABI, mint a legnagyobb magyar buszpiaci exportőr nem titkoltan leginkább az amerikai - magas elvárású - piac számára fejleszti és gyártja tömegközlekedési buszait, de azok mellett a magyar és az európai piacokra is kifejlesztette autóbuszcsaládját, a NABI Siriust. Utóbbi az európai típusbizonyítvány birtokában mind a magyar, mind az európai előírásoknak megfelel. A járműcsalád tagjai országos tesztkörúton is turnéztak, amely során a hazai közlekedési társaságok és a magyar utazóközönség is megismerhette az új magyar autóbuszt. A NABI Sirius egyedi formatervet és magas fokú strapabíróságot ígér, környezetvédelmi jellemzőivel pedig teljesen naprakész: a járművekbe szerelt 7 literes dízelmotor az Euro5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is adalékanyag nélkül felel meg, utóbbi várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Európai Unió területén.
Utóbbiak vásárlásával a hazai tömegközlekedési vállalatok is hazai munkaerőt foglalkoztathatnának, s hazai GDP-t növelhetnének.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 23:47
  Permalink

  Annyira nem lep meg, hogy magyar buszt Magyarország nem vásárol. És nem csak buszt nem…
  Akkor, amikor napirendre került a Combino (4 mill Eu/db légkondi nélkül – és ebben szerintem nem volt benne a körúti megállók/pálya átépítése), akörül volt napirenden Horvátországban is. Csak Ők úgy gondolták, hogy a 4milla nem kevés. Ezért ott 2 cég létrehozott egy konzorciumot, és megtervezették, legyártatták a saját villamosukat(szép darab lett, de ez szubjektív. Akit részletesebben érdekel:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Crotram).
  2 (KETTŐ!!!!!!!!!!!!!!!!) mill Eu/db áron légkondival. És ott nincs cirka 100 éves múltra visszatekintő GANZ…
  És nyilván ott is tömködték a zsebeket, de mintha ésszel tették volna…….
  Nálunk ez így nem történhet meg, köszönjük a rendszerváltás óta “ténykedő” VALAMENNYI parlamenti versenyzőnek!

 • 2017.10.30. at 23:47
  Permalink

  Minden Magyar azt kapja amit megérdemel! Azaz “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.” Ezt Széchenyi-nek tulajdonítják, de nem az viszont szent igaz! 🙂

 • 2017.10.30. at 23:47
  Permalink

  Ez az Ország egy fos,úgy ahogy van.Azért,hogy eltartsam a családomat kint kell dolgoznom külföldön,távol a családtól,mert sajnos 80-90 ezer ft-ból ez nem megy.De az a lényeg,hogy a drága politikusaink felvegyék a milliós fizut,amit rajtunk húznak be.De a legnagyobb hülyék mi vagyunk,hogy ezt haggyuk.Nem tudom meddig bírják ezt még a Magyar ember.

 • 2017.10.30. at 23:47
  Permalink

  Tökéletes minőségű termékeket gyártunk amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű piaci elvárásoknak. Itt termel, itt adózik, itt foglalkoztat. Persze mi még véletlenül se ezeket a termékeket vásároljuk, hanem inkább a külföld levetett szar szemétjét! Gratula Magyarország, csak így tovább irány a Balkán!!!

Vélemény, hozzászólás?