Magyarok a szakadékban és a homok fogságában

Somfai bukott és kiesett, Szalayék órákon át ástak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mauritániában halad, ha tud az Afrika Race mezőnye. A dél-amerikai Dakaron egy hajszálon múlt a quados Somfai Mátyás élete.


Van ugye a Dakar-rali, ami hatodik éve már nem Dakarba megy, hiszen Afrika helyett Dél-Amerikában rendezik, s van az Africa Race, ami nagyjából a Dakar-rali eredeti útvonalát járja be a Rózsaszín-tó partját célozva. Mindkettőn indultak magyarok.
Hirdetés

Az Africa Race mezőnye Mauritániában jár, s halad, ha tud - a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros legutóbb épp igen nehézkesen tudta le a napi penzumot, annyira vendégmarasztalónak bizonyult a dűnés szakasz. És annyira elerőtlenedett az Opel Mokka motorja, miután dőlni kezdett belőle az olaj... "Már hétfőn is éreztük, hogy baj van, valószínűleg nem megfelelő oktánszámú benzint tankoltunk Dakhlában" – mondta Szalay kedden. "De mára vált súlyossá a helyzet, mert annyira erőtlen volt a motor, hogy a végén már sík terepen is elsüllyedt a homokban. Köszönjük Mikinek, hogy kihúzott, ha nem segít, még mindig ott lennénk. Ezen a napon alaposan begyakoroltuk az ásást" - olvasható a Dakar.hu oldalon. Szalayék az összetett hatodik helyen állnak, a Kovács Miklós vezette scaniás, kamionos egység tartja harmadik pozícióját.

Balesetet szenvedett Somfai Mátyás a Dakar rali harmadik napján az Andok hegyei között - írja sajtóközleményében a Sandlander Team. A magyar bajnok quados 3600 méteres magasságban több motorostársával egy szakadékba esett, volt annyi lélekjelenléte, hogy leugorjon a quadról, így a bukást zúzódásokkal megúszta, quadja viszont több 100 méter mélyen állt csak meg. Egy hajszálon múlt az élete. Ugyanezen a helyen szenvedett nem sokkal korábban balesetet a kétszeres Dakar-győztes Marcos Patronelli is, aki hasonló módon óriási szerencsével kisebb sérülésekkel megúszta a helyzetet, quadja azonban ugyancsak a szakadék alján állt megsemmisülve.
A Sandlander Team quadosa a 15. helyről kényszerült feladni a versenyt. A Dakar harmadik napján a motorosokat és a quadosokat más pályára küldték, mint az autósokat és a kamionosokat. A viadal dél-amerikai történetének új helyszínén, teljesen ismeretlen terepen, az Andok meredek, szakadékkal övezett szűk útjain történt meg a baj. Legalább 40 pilóta szenvedett sérülést.
Somfai az egyik kanyar előtt hiába lassított, a quad nem engedelmeskedett. Jobb karján zúzódásokkal megúszta a balesetet, amely tragédiával is végződhetett volna. "A történtek után egy órán át próbáltuk meggyőzni a szervezőket, hogy indítsanak mentőhelikoptert, de azt mondták, mivel Matyi vészjelzője nem küldött jeleket, nem lehet komolyabb a baj. Nagy nehézségek árán megértettük velük, azért nem jelzett, mert a szakadékban megsemmisült" – adott tájékoztatást a kaotikus helyzetről Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője. "Nehezíti a mentést, hogy autóval szinte megközelíthetetlen a helyszín, a helikopterek meg már nem tudtak felszállni a sötétedés miatt. Totális a káosz, úgy tudom, akad olyan versenyző, akinek végtagtörése van, de nem voltak képesek még segíteni rajta. Az argentin hegyimentők is bekapcsolódnak a munkába."
A sandlanderesek természetesen rögtön elkezdték szervezni Somfai mentését, ám mivel a szervező ASO képviselői nem rendelkeztek megnyugtató forgatókönyvvel, Pócsik László, Szaller Zoltán és Farkas Nándor az UNIQA Safety Carba ült, és elindult oda, ahol a magyar quados bukott. "Matyival beszéltünk, fáj a jobb karja, felduzzadt, ahol beütötte. Ám viszonylag jól van" – tette hozzá Pócsik. "A szervezők egyfajta sorrendet állítottak fel, a súlyosabb sérülteket próbálják menteni először, azt mondták, délután kerülne sor Matyira. Mi viszont nem akarunk késlekedni, elindultunk, s reményeink szerint hamarabb érünk oda hozzá, mint a mentők."
Három nap után a Dakaron az autósoknál Roma (Mini), a motorosoknál Barreda Bort (Honda), a quadosoknál Sonik (Yamaha), a kamionosoknál De Rooy (Iveco) vezet. Az autósoknál a toyotás Sebestyén Sándor, Bognár József, Ungvári Miklós trió a 73., a motorosoknál Dési János (KTM) a 63. helyen áll.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?