Magyarország egyik büszkesége az esztergomi Suzuki

Stratégiai megállapodás a Suzuki és a kormány között

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magyar kormány a Mercedes után újabb, hazánkban is gyártó autós céggel kötött stratégiai megállapodást. Csatlakozó szakasz épül a Suzuki-üzemnek otthont adó Esztergom és az M1-es autópálya között.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Magyar Suzuki Zrt., amelyet Magyarország egyik büszkeségének nevezett a szerdai budapesti aláírási ünnepségen a miniszterelnök. Orbán Viktor egyúttal bejelentette, hogy megépítik a 20 éves Suzuki-gyárnak otthont adó Esztergom és az M1-es autópálya közötti csatlakozást biztosító útszakaszt - olvasható a kormányportálon.
A Magyar Suzuki Zrt. vezetőivel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy növelik a cég magyar beszállítóinak jelenleg 30 százalékos arányát, továbbá - az autógyár javaslatára - a tervezetthez képest nagyobb lesz a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd kapacitása annak érdekében, hogy a Suzuki teherszállítmányai is áthaladhassanak rajta. Esztergom és az M1-es autópálya összekötésével kapcsolatban már megkezdődtek a hatásvizsgálatok.
Hirdetés
A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást - jelezte Orbán Viktor, aki kifejezte emellett azon reményét, hogy a jövőben több magyar közbeszerzésen is nyertes lesz a Suzuki. A kormányfő méltatta a Suzukinak a rendszerváltás utáni magyar gazdaságtörténetben betöltött szerepét, tájékoztatott továbbá arról, hogy a közelmúltban Japánban folytatott kormányzati megbeszélések eredményeként újabb japán befektetők érkezhetnek Magyarországra a következő egy-két évben.
Takeucsi Hiszasi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a parlamentben tartott ünnepségen kijelentette, a Suzuki szeretne hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez. Magyarországon jelenleg több mint 400 ezer Suzuki fut az utakon, és egy 200 millió eurós beruházás keretében már megkezdték egy új modell tervezését is. Úgy vélik ugyanakkor, hogy akár Japánba is lehetne Magyarországon gyártott Suzukikat szállítani. Felidézte, 1991-ben alapították meg a magyarországi gyárat, az első gépkocsi pedig 1992 októberében gördült le az esztergomi gyártósorról.
A mostani volt a kormány ötödik egyezménye nagyvállalatokkal, második egy autógyártó céggel. Legutóbb - november 9-én - a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel kötöttek stratégiai szerződést, mely a már meglévő, kecskeméti gyár mellett, további, még szélesebb körű ipari együttműködés alapja lehet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?