Magyarország második a benzin-drágulás versenyszámában

Az elmúlt év legdurvább benzinár-emelkedései

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A The Economist táblázatából kiderül, a világ mely országában mennyivel drágult a benzin az elmúlt év során.

Az elmúlt egy évben nem sok mindennek örülhettünk a benzinkutakon, bár párszor megesett azért, hogy az előző heti nagyon durva áremelkedés töredékével visszacsökkent az üzemanyag vételára az azt követő hét nap folyamán. Mostani grafikonunk viszont azt mutatja meg, hogy a különböző országokban 2012 februárjában mennyivel volt drágább a benzin az egy évvel korábbi átlaghoz viszonyítva. Ráadásul nagyszerű hírről számolhatunk be, hiszen Magyarország kis híján az egész világot – dobpergés – maga mögé utasította az üzemanyagár éves szintű, százalékos emelkedése terén.
Egyedül a lista élén álló, aranyérmes Olaszországot nem tudtuk megszorítani, náluk kicsivel több mint 18%-kal drágult 2011 februárjához képest a tankolás átlagára, míg hazánkban alig 17,5%-kal drágább egy liter ólommentes benzin ára, mint 12 hónappal ezelőtt. Megelőztünk viszont olyan gócpontokat, mint az Egyesült Államok, Svédország, Németország, Svájc vagy épp Japán. Egyedül Franciaországban olcsóbb most az ólommentes, mint egy évvel ezelőtt, ennek okát nem tudjuk, de vigasztalhat, hogy a körülbelül 0,5-1%-os csökkenéssel kialakult 2,10 dolláros átlagár még mindig a nálunk jelenleg érvényes 1,94 fölött van. Úgy tűnik, néha megéri háborút indítani erre-arra.
Hirdetés
[kepallobal=15232.jpg]Ennyire nem szoktunk örülni a benzinkúton[/kepallobal]
A legbosszantóbb nyavalygós frátereket pedig egyértelműen az Egyesült Államokban találjuk: folyamatosan érkeznek a hírek arról, mennyire ki vannak készülve attól, hogy az egy év alatt regisztrált 12%-os növekedés hatására már 0,93 centen áll a benzin literenkénti ára, ami még mindig elképesztően alacsony összeg, főleg ha azt nézzük, hogy az őket követő Kanadában (+10%) már 1,39-ért, a harmadik legolcsóbb Ausztráliában (+8%) pedig 1,54 dollárért mérik a litert.
Vigyázó szemünket Európára vetve az látszik, hogy Svájcot (+3%), Németországot (+4,5%) és Nagy-Britanniát (+4,5%) érintette legkevésbé az általános növekedésért leginkább hibáztatható, elmúlt évben bekövetkezett, 15%-os nyersolajár-emelkedés. Ugyanakkor a szigetországban erőszakkal fogták vissza az így is rekordszintet elérő árakat, mert elnapoltak egy korábbra tervezett adóemelést. Viszont az európai felső határt még mindig nem értük el: a Hollandiában (+6,5%) 2,32, Görögországban (+8,2%) 2,27, Norvégiában (+7,5%) pedig 2,58 dollár volt 2012 februárjában átlagosan egy liter ólommentes benzin ára, azaz hiába drágult csaknem legjelentősebben itthon a benzin ára, még bőven van hova kúsznia.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 01:45
  Permalink

  kobelco és gabesz igazatok van innen addig kell meni amíg a kilépést nem tiltják vagy falat nem emelnek mint berliben mert lassan ott tartunk majd

 • 2017.10.31. at 01:45
  Permalink

  Olaszország az áremelkedésben kb. 1 %-kal, az árban pedig 36 dollárcenttel megelőz bennünket. Csak éppen ott valamivel magasabb az átlagjövedelem, ráadásul az olasz kormány most rendelte el a benzin árképzésének hivatalos vizsgálatát, mert úgy sejtik, hogy az nem egészen a piaci viszonyokat tükrözi… Talán nálunk sem ?
  De itt ilyen vizsgálat nem lesz, mert csökkenhetne a bevétel, és a fidesznyikhajok nem tudnának ezután eleget lopni…

Vélemény, hozzászólás?