Majdnem GoPro, de jóval olcsóbb – Niceboy kamerákat próbáltunk

4K és lassított felvételre is képesek egy GoPro árának töredékéért a Niceboy kamerái

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha akciókamera, akkor GoPro, ami általában leginkább a profi felszerelések része kell, hogy legyen. Lakossági felhasználásra, hobbira már vannak egyszerűbb és főleg olcsóbb megoldások, mint például a Niceboy.

A GoPro annyira meghatározó márka az akciókamerák piacán, hogy már a kategóriát is leginkább csak így hívják. Ha akciókameráról beszélsz, a partner úgy is visszakérdez, hogy Ez ilyen GoPro, nem? De. A csúcskategóriás akciókamera viszont nem éppen a hétköznapi ember pénztárcájának való, sőt, otthoni felhasználásra készített videókhoz egyenesen őrültség annyi pénzt kifizetni, az üzleti felhasználás persze egészen más kérdés. Most leginkább azoknak mutatunk egy alternatívát, akik az egyszerű, hétvégi videózgatáshoz, saját felhasználású felvételek készítéséhez keresnek valami megfizethető árú megoldást. Számukra egyébként igencsak széles kínálat áll terítéken, és a nagyfelbontású, tiszta képi világról sem kell lemondaniuk. Kompromisszumokra persze készülni kell, ám az emberi árakhoz viszonyítva egész sokat kapunk a pénzünkért a hazai piacra frissen belépett Niceboy termékeitől is. Ezeket is felcuppanthatod az autódra, felveheted merre mész, milyen arcot vágnak az utasaid. Persze mindig jusson eszünkbe a Trabant 601 kézikönyve:

Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson!

A márkanév legalább annyira megmosolyogtató, mint a legtöbb, általában kínai termék esetében, és a hardverek terén általában ugyanazokat a gyártókat találjuk. A Niceboy feltörekvő brand, cseh forgalmazóval. Egyébként nem csak kamerákat, de fülhallgatókat, bluetooth hangszórókat és daschcameket is gyártanak, nálunk első körben viszont a két új Vega akciókamera járt. A csomagolásuk gusztusos, pláne a Vega 6 dobozát tekintve. A Vega 5 kicsit olyan, mintha GoPro dobozba csomagolták volna, de kemény plexibúra helyett csak vékony átlátszó műanyagdobozba került, egyszerűen ráerősítve a tartozékainak dobozára.

A Vega 6 csomagolásához hasonló temérdek van a piacon, de valójában elég jó élmény már csak a kibontása is.

Elegánsan szét kell húznunk a matt fényű, ízlésesen dekorált dobozt, és egyből szembetalálkozhatunk a kis akciókamerával. A GoPrókhoz hasonló vízálló burkolat nyilván az egyik leghatékonyabb megoldás, már csak ezért is megéri másolni, meg persze a kinézetért is. A két kamerához egészen hasonló tartozékokat kapunk, többféle felerősítőmodult, amik között érdekes a kormányra rögzíthető pánt. Ez mondjuk leginkább kerékpárra, vagy rollerre jó, esetleg régi, vékony kormányos veteránokra, de modern autókra nem. Kapunk gyorskötözőt, egy rövid, két végén hurkolt dróthuzalt biztonsági rögzítőként, forgatható modult, nyitott kamerakeretet és még pár apróságot.

Az alapcsomagot nem autós videók készítéséhez rakták össze, inkább kerékpáros, vagy egyéb sportokhoz.

Ami számunkra pont fontos lett volna, a vákuumos tapadókorong, az nem szerepelt egyik dobozban sem. Ez egyébként 3890 forintos kiegészítőként megvásárolható és még egy csomó apróság is, legalább ennyire elenyésző összegekért. Hasonló rögzítési megoldást egyébként tartalmaz az alapcsomag, ám a tapadómatricát üvegen kívül más felületre nem ragasztanánk fel jó szívvel, miután bivalyerős és leszedni az üvegen kívül roncsolás nélkül lehetetlennek tűnik. Érintőkijelző nincs, csak egy 2 colos kis monitor a hátulján, de legalább van, ez a kép beállításához elég fontos. Okostelefonos alkalmazáson keresztül is irányítható mindkét kamera. Ennek legnagyobb előnye, hogy a képet élőben látjuk a telefonunk kijelzőjén, így a pozicionálás sokkal egyszerűbb. A telefon wifin keresztül kapcsolódik a kamerához és a kép egészen gyorsan át is megy a telefonra, beállításokat nem végezhetünk, de a használatot nagyon leegyszerűsíti. Van hozzá távirányító, amivel elindíthatjuk a felvételt és leállíthatjuk, valamint fotózhatunk, ez egész jól működött. Mindkét kamerán négy gomb található, az oldalsó kettővel navigálhatunk a menükben. Ezen a téren nagyon különböző a két készülék, furcsa módon a Vega 5 kezelhetősége és reakcióideje a jobb, miközben teljesítményben a Vega 6 a komolyabb, és árban is. Míg előbbi 19 990 forint, utóbbi 34 990, vagyis a differencia árban jelentős, annak ellenére, hogy elsőre nem is feltétlenül vennénk észre a különbséget.
Hirdetés

Technikailag nagyjából egy lényeges különbséget találhatunk a két termék között, ami már hobbi szinten is érdekes lehet, ez pedig a képstabilizátor.

A Vega 5-ben ilyen nincs, a Vega 6-ban viszont a gyártó szerint egy gimbal szerű fizikai képstabilizátor dolgozik, egyébként határozottan látszik is a két eszköz felvételén is. A Vega 6-ot használtuk több autó tesztvideójának felvételéhez is, a szélvédőre tapasztva belülről tökéletesen kidolgozta a rezgéseket, míg a Vega 5 már kézben tartva is jóval remegősebb képet mutat. A hardveres része az ilyen eszközöknek meglehetősen egyszerű, ismert gyártók alkatrészeiről van szó, a chip például Novatech, a képérzékelő pedig Sony, ahogy a legtöbb ilyen termékben. Felbontásban 4K videó felvételig tudnak dolgozni, a Vega 6 ilyenkor is használja a képstabilizátorát, de leginkább 2K-hoz vagy Full HD-hoz (1080p) ajánlják. Utóbbi érdekessége a Vega 6 esetén, hogy 60 képkockában képes venni másodpercenként, HD-ben (720p) pedig 120 FPS-sel is, vagyis rendes lassított felvételek is készíthetőek. A valóság azért nem ennyire gyönyörű, a kép kicsit szemcsés, nem a legtisztább, és a színekkel sincs minden rendben, ha nem kapnak utómunkát. A két kamera fotói között is elég jelentős a különbség. A Vega 6 látószöge valamivel szélesebb és bár 16 megapixelt ígérnek, azért az nem ugyanaz, mint egy nagyobb képérzékelős fényképező esetében. Összehasonlításként lőttem egy-egy beltérfotót, a Vega 5-én erős torzítás látszik, és a színek sem az igaziak, a Vega 6 már ügyesebb, kevesebb a torzítás, de még így is jelentős, viszont sokkal több fér bele a képbe a nagyobb látószög miatt. Fókuszálni egyik sem képes, fix (távoli) fókuszpontjuk miatt közeli tárgyak fotózásához, videózásához nem alkalmas, ellenben a tesztekhez használt belső felvételek minden ponton megfeleltek az elvártnak, már amit egy ilyen árkategóriájú eszköztől elvárhatunk. A kamerák akkuja 70 és 80 percet bír, de már az erősebből is kevesebb mint 5000 forintért vehetünk másikat, hogy legyen tartalék. Összességében bizonyos mértékben még üzleti felhasználásra is alkalmas, de alapvetően magán, hobbicélra lehet megfelelő.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?