Május 6-áig látogatható az 1015 méter magas Kékes

Megtoldották egy méterrel a Kékes csúcsát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokszor vitatéma, hogy 1014 vagy 1015 méter magasan fekszik-e hazánk legmagasabb pontja a Kékestető. Manapság 1014 méter a hivatalos adat, ám május 6-áig mégis 1015 méterrel számolhatunk.

Furcsa építménnyel találkozhatnak azok, akik mostanában felkeresik Magyarország legmagasabb pontját, a Kékest. Az iskolai földrajzkönyvekből mindenki által 1014 méteresnek ismert hegycsúcson ugyanis egy nagyméretű kövekből készült installáció látható, amelynek a tetejére egy, a megszokott magassági jelzésre megszólalásig hasonlító, nemzeti színekre festett sziklát állítottak. Csakhogy ez a csúcs egy méterrel magasabb az eredetinél. Az 1015 méteres építmény ötletének történeti előzményei vannak. Sokáig ezt az értéket tekintették hivatalosnak a földrajztudósok és csak 1953 óta „alacsonyabb” egy méterrel a Kékes, amikor Magyarországon is a Balti-tenger szintjétől kezdték számítani a tengerszint feletti magasságot az Adriai-tenger helyett.
Hirdetés
A régi magassági pont ideiglenes visszaállításához egy közeli kőfejtőből egy Nissan Navarával szállítottak köveket a hegycsúcsra, ráadásul meredek hegyi úton. Tapasztalt sofőrrel egy nap alatt sikerült felszállítani az 1 méteres emeléshez szükséges kőmennyiséget. Azoknak, akik szeretnék kihasználni a különleges alkalmat, hogy lássák az 1015 méter magas Kékest, sietniük kell, mert az ideiglenes emlékmű csak május 6-ig látogatható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.04.18. at 15:40
    Permalink

    Na végre egy hazai márkaképviselet is be mer vállalni egy tökösebb reklámot, nem csak az üres tengerpart előtt guruló autóról készült gyári sajtóanyagot veszik át.

Vélemény, hozzászólás?