Májusban Európában is nőtt a forgalomba helyezett autók száma

Egész Európában felfelé mennek az autóeladások

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak hazánkban, egész Európában is nőttek az autóeladások májusban - derül ki az ACEA legfrissebb jelentéséből.


A hazai, enyhe növekedést mutató májusi autóeladásokról a hó elején már beszámolhattunk, most pedig megjelent az európai autóipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, az ACEA összesítése is: az aktuális trendnek megfelelően az egész kontinensen hízott az autópiac.
Hirdetés

Májusban sorban a huszonegyedik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Európában. Az idei év ötödik hónapjában 1,3 százalékkal, az év első öt hónapjában pedig 6,8 százalékkal nagyobb eladás látható az egy évvel korábbihoz képest. Májusban összesen 1,1 millió autót helyeztek forgalomba a kontinensen.
Az egyes nemzeti piacokon azonban már vegyes képet mutat a forgalomba helyezések alakulása. Franciaországban például 3,5 százalék, Németországban pedig 6,7 százalék volt a csökkenés, miközben Spanyolországban 14,0 százalékkal, Olaszországban 10,8 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 2,4 százalékkal emelkedett májusban a forgalomba helyezett autók száma az egy évvel korábbihoz képest.
Az új autók iránti kereslet elsősorban az Európai Unió legutóbb csatlakozott tagjai, az EU12 országok esetén nőtt. Ennek oka persze, hogy kevésbé stabil piacok, mint az EU törzstagjaié. Az EU12 átlagában májusban a forgalomba helyezések 9,0 százalékos, az első öt hónapban pedig 6,2 százalékos növekedése látható. Lengyelországban például májusban 11,0 százalékkal, a Cseh Köztársaságban pedig 17,6 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban.
Az idei első öt hónapban összességében 5,8 millió autót helyeztek forgalomba Európában és minden főbb piacon növekedés volt látható. Spanyolországban az egy évvel korábbihoz képest 21,7, Olaszországban 15,2, az Egyesült Királyságban 5,7, Franciaországban 3,8, Németországban pedig 3,6 százalékos az éves többlet.
Nem újdonság, hogy hazánkban májusban 5867 személyautót helyeztek forgalomba, 2,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az idei első öt hónapban pedig 29 669 példányt, ami 10,9 százalékos növekedésnek felel meg 2014 első öt hónapjához képest.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?