Manuális váltó 7 fokozattal. Lehetséges?

Hét fokozattal jön az új Porsche 911

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ősszel bemutatkozik a Porsche 911 legújabb generációja, és ezzel kapcsolatos hír, hogy a zuffenhauseni sportautóhoz vadonatúj sebességváltót konstruáltak a mérnökök - hat helyett hét fokozattal.

Nincs mese, a szerényebb fogyasztás - és ezzel egyetemben a kevesebb károsanyag-kibocsátás - olyan gyártókat is lépésre kényszerít, mint a sportautóival világhírnevet szerző Porsche. Közeledvén a 911-es legújabb generációjának bemutatójához, elkezdtek szivárogni az autóval kapcsolatos hírek, köztük a hétsebességes manuális váltóval, amely igazi kuriózum.
A klasszikus típust régóta vezetők azonban máris aggodalmuknak adtak hangot, hogy biztos nehéz lesz majd megszokni az új konstrukciót, ám a Porsche szerint nincs ok a félelemre, a hetediket ritkán kell csak eltalálni. A váltó első hat fokozata ugyanis mind áttételében, mind kiosztásában az eddig ismert gyakorlathoz fog igazodni, míg a hetedik gang egy extrém hosszú, nyugodt autópályás haladáshoz van kitalálva - mert nem mindig kell eszeveszetten száguldani egy Porschével sem. A megoldás célja, hogy az alacsony fordulaton tartott motorral mérséklődjön a fogyasztás (ezzel együtt pedig a szén-dioxid kibocsátás is), és az sem hátrány, ha kevesebb zaj jut az utastérbe. Dinamikus autózáshoz tehát marad az eddig megszokott hat sebesség, nyugodt autópályázáshoz azonban lesz egy hetedik is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?