Már a kertek alatt a Volkswagen mókás hippifurgonja

Egyszerre retró, modern és különleges a ID.Buzz, a VW következő nagy dobása

Hónapok óta közúti tesztjeit futja az ID. Buzz, de most először sikerült lekapni szinte teljesen meztelenül. Ha nagyon hunyorítunk, még a furgon változatba is beleláthajtuk az első két Transporter nemzedék vonalait.

Hatalmas teher és egyben lehetőség nyomja a Volkswagen vállát már régóta. Az évtizedekkel ezelőtt népszerű modellek feltámasztása hatalmas piaci sikert hozhat, lásd Fiat 500. A VW a Bogárral már meglépte a reinkarnációt, a formás Volkswagen több-kevesebb sikerrel két generációt élt meg. A másik legenda a T1, amivel eddig nem tudtak mit kezdeni. A Transporter hatodik generációjából készült kétszínű, retró kerekű változat, de ez elég gyenge próbálkozás volt az előd népszerűségéhez képest.
Hirdetés
Az ID.Buzz viszont sokkal közelebb kerülhet a régihez, ha a formát nézzük. Mivel a hajtásról villanymotor gondoskodik, így nincs szükség motorháztetőre, ezzel máris ott a szinte függőleges orr, ami egy jó alap, ha régre szeretne visszanyúlni a VW. A szélvédő alakja és az elefántfüleket imitáló ablak is mind-mind kedves utalás az ősre. A fényszórók egyáltalán nem a régmúltba néznek, viszont aranyossá teszik a furgont, ami az egyik vonzereje a T1 és T2 nemzedéknek. A fehér színű, acélkerékkel szerelt prototípus elsősorban munkaeszköz, így flancolásnak nincs helye, ezért a koncepciómodellen megjelenő visszapillantó kamerákat tükrök váltották fel, a kilincs hagyományossá vált. Szinte biztos, hogy ezt a formát nem egy “futárfurgon” kedvéért rajzolták, de mivel gyakrabban kell árut szállítani, mint hippit, így egy hétköznapi zárt változat is szükségesnek tűnik a megfelelő haszon érdekében. A személyszállító változat ennél sokkal izgalmasabb lehet, legalábbis erről tanúskodik a 2017-es koncepció. Az orr formája jobban hajaz az elődre, a LED fényszórók mellett a logó is világít, de nem maradhatott ki a nyitható tető és a kétszínű fényezés sem. A hajtáslánc szinte biztosan az ID.3/ID.4 irányából érkezik, pletykák szerint 550 kilométeres hatótávra is képes lehet az ID.Buzz. A régóta ígérgetett modell talán az idén végre a kereskedésekbe kerülhet, a szerencsés hazai vásárlók pedig egyszerre érvényesíthetik a hétüléses és a kérdőjelesen elérhető villanyautós kedvezményt.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?