Már autón is látható az új magyar rendszám

Nyugalom, nem kell majd újra váltani a korábbi rendszámokat, csak az új kiadású lesz 7 karakteres

Míg az 1990-ben bevezetett jelenlegi rendszám a korábban kiadottakat is leváltotta, a jövőre érkező új nem váltja a mostaniakat a már futó autókon.

Miként arról beszámoltunk (lásd itt), e héten jelent meg a Magyar Közlönyben az új, 7 karakteres rendszám képe és pontos szabályozása. Ennek kapcsán Facebook oldalán is megosztotta a legfontosabb információt, valamint egy olyan fotót, ahol már egy autón látható az új rendszám. Épp a kormányzati körökben népszerű Skoda Superbre, pontosabban annak óriási rakterű Combi verziójára "photoshoppolták fel" az új plakettet. Mint írják, már csak néhány évig biztosítható a gépjármű rendszámok kiadása, ezért 2022. július 1-től négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. Ezeket az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg. Nem kell tehát aggódni,

a meglévő autókat nem kell majd átrendszámozni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium bővebb tájékoztatást is közzétett. Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kifejtette, jövő nyárig elvégzik a szükséges informatikai és egyéb fejlesztéseket, az átállás felmenő rendszerben történik majd, a rendszámok ára a jelenlegi információk alapján nem változik. „A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.”
Hirdetés

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak.

Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.
Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi 4 számjegy helyett két betűkaraktert és három számjegyet tartalmaznak majd.
Hirdetés

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését - áll az ITM közleményében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?