Már az MAN-nek is van villanyteherautója

A Crafter után várható volt, hogy az MAN is kijön az elektromos kivitellel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kimondottan belvárosi használatra szánja legújabb teherautóját az MAN. A vadonatúj Volkswagen Crafterrel közös modell most a villany hajtást is megkapta.


Tőlünk nyugatabbra már egyre jellemzőbb a kezdeményezés, miszerint dízelmotoros autóval nem lehet majd behajtani a nagyvárosok belső kerületeibe. Akkor is, ha az a korszerű gázolajos tisztább üzemű, mint egy pár évvel korábbi benzinmotor, de a trend most efelé irányul, a teherautók pedig egytől egyig dízelmotorosak. Így hát a haszonjárműveknek is csak egy út van, a villamosítás. Ahogy azt a Mercedes, a Renault és a Volkswagen is megmutatta, ez az út megvan az elektromos teherautók előtt, most az MAN is csatlakozott.
Hirdetés

Az elektromos Crafter után nem igazán meglepő, hogy az MAN rokonmodelljéből is elkészült az elektromos változat. Motorterében nincs belsőégésű motor, az első kerekeket egy 134 lóerős 290 Nm nyomatékú villanymotor hajtja. Az eTGE névre keresztelt modell kimondottan városi használatra készült, sebessége is csupán 90 km/h-ban korlátozott, akkumulátora 43 kWh-ás, amivel ugyanannyira képes, mint a Crafter, vagyis 208 kilométeres hatótávot ígér. Az akkumulátor a padlóba került, így az a hagyományos fronthajtású kivitelnél magasabb padlót kapott, nagyjából olyan, mint a hátsókerékhajtású kiviteleké. A gyártó azt ígéri, gyorstöltőről 45 perc alatt 80%-ra tölthető, hagyományos 230 Voltos hálózatról viszont 9 óra a "teletank". Emellett azt is garantálják, hogy az akksik 10 év, vagy 2000 töltési ciklus alatt csupán 15%-kot vesztenek kapacitásukból. Az MAN eTGE első körben csak rövid tengelytávval, magas tetővel lesz elérhető egyes országokban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?