Már azt is tudjuk, mely márka hozhatja a második magyar EV-t

Új villanyautó-platformot hoz a BMW, amit állítólag Debrecenben visznek majd gyártásba

Jól halad a BMW debreceni gyárépítése, a Mercedes után ők is villanyautó-gyártást terveznek hazánkban.

Miután a Mercedes-Benz a héten jelentette be, hogy jövő évben az EQB modelljük lesz az első magyar gyártású villanyautó, nagyon úgy tűnik, hogy a BMW-é lesz a második. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen modellel, ám azt igen, hogy az egy teljesen új platformra fog épülni. Ennél is többet ígérő mindaz, amit Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai, müncheni látogatása után tett közzé Facebook oldalán egy videóban:

A BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német autógyártó társaság elektromobilitásra épülő stratégiájának.

A miniszter kiemelte, hogy a BMW döntése "fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni".
Hirdetés
Bár a BMW az i3-assal elég korán kezdte a villanyautók közötti térhódítást, sőt a villanyautók népszerűsítésében is élharcosnak tekinthető a karbon karosszériavázas, az évek során formájával alig, de akkumulátorával többször és jelentősen fejlesztett modellel, Debrecenbe egy teljesen új, több modellnek is alapot adó villanyautó-platformot ígérnek.
Hirdetés
A miniszter az Oliver Zipse igazgatótanácsi elnökkel és Milan Nedeljković termelésért felelős igazgatótanácsi taggal folytatott tárgyalása után beszámolt arról is, hogy az üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a BMW a korábbi terveknél jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít a debreceni gyárnak, amely így központi szerepbe kerül az elektromos mobilitásra épülő új vállalati stratégiában. Mint mondta, "ez egész Magyarország dicsérete, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és a BMW az autóiparban szerzett eddigi érdemeink alapján döntött úgy, hogy Magyarországon, Debrecenben teszi meg az elektromobilitás felé vezető nagy lépést", az új platformra épülő modellek gyártásának beindítását.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?