Már csak négyen vannak. Melyik lesz a Világ Év Autója?

Csupa drága kocsi a Világ Év Autója verseny döntőjében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Genfben bejelentették, hogy melyik négy közül kerülhet ki a 2013-as Világ Év Autója. A négy tulajdonképpen öt, és persze a Golf VII is köztük van.

Pár napja kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően a hetedik generációjánál tartó Volkswagen Golfé lett a 2013-as Európai Év Autója cím, nem is érdemtelenül. De vajon tud-e duplázni a kompakt etalon? Ez a kérdés azok után, hogy a Genfi Autószalonon a Világ Év Autója (World Car of the Year, WCOTY) elismerés várományosait, a döntős négyek névsorát is nyilvánosságra hozták.
A tízből szűkített négyek igazából öten vannak, s ők betűrendben: Mercedes-Benz A-osztály, Porsche Boxster/Cayman, Toyota GT86/Scion FR-S/Subaru BRZ, Volkswagen Golf. Bizony, mind igen drága autó, s ami az autózásért, a vezetés élményéért rajongóknak csodás hír, kettő belőlük szenzációs sportkocsi. Vagy három, ha a Boxster roadstert és a Cayman kupét külön kezeljük. Vagy öt, amennyiben a GT86/FR-S/BRZ ikreket nem egynek vesszük.
Hirdetés
A WCOTY-on egyébként alkategóriák is léteznek. A szűrést követően a legjobb sportautó a Ferrari F12 Berlinetta, Porsche Boxster, Toyota GT86, a legjobb zöld autó a Renault Zoe, Tesla Model S, Volvo V60 Plug-in Hybrid, míg a legjobb dizájnú az Aston Martin Vanquish, Jaguar F-Type, Mazda6 kupacból kerül majd ki. Végeredmény New Yorkban, március végén - meg fogunk lepődni, ha nem a Golfé lesz A trófea. Ha a Golf nyer, nem csak a modell, de a márka is duplázik, hiszen a tavalyi szavazáson a Volkswagen up! szupermini volt az avatott újságírók kedvence.
De általánosságban is elmondható, hogy ezen a szinten a Volkswagen uralkodik, mert 2009 óta csupán a Nissan Leaf tudott beleköpni a wolfsburgiak levesébe (abban az esztendőben a Golf, rá egy évre a Polo diadalmaskodott). Magyar kolléga amúgy ebben a zsűriben nincsen, a legjobb autó(ka)t 23 nemzet 66 szakija választja ki a 2012 januárjától 2013 májusáig terjedő időszakban legalább két kontinensen forgalmazott újdonságok népes táborából.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?