Már drágább villanyautókra is kérhető állami támogatás

Mutatjuk, miként változott a villanyautók ártámogatása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jövő hétfőtől ismét lehet támogatást kérni a villanyautók vásárlására.


Újra lehet pályázni az elektromos gépjármű beszerzések támogatására, a programban 3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre hazai költségvetési forrásból - jelentette be Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Millenáris Park Elektromobilitás Látogatóközpontban.
Miként azt elmondta, a magánszemélyek és a gazdasági társaságok, valamint az önkormányzatok jövő hétfőtől, október 29-én 8 órától adhatják be a pályázatot a vissza nem térítendő támogatásra a www.e-mobi.hu honlapon.
Felidézte, hogy a kormány 2016 októberben hirdette meg először az elektromos autók vásárlására a támogatást, az elmúlt két évben 1200 pályázatot nyújtottak be 1600 tisztán elektromos hajtású jármű vásárlásának a támogatására. 2018 szeptember 30-áig 1,129 milliárd forint támogatást fizettek ki 781 autóra. Könnyű kiszámolni, utóbbinál is több 819 autóra nem került kifizetésre a támogatás, amire sokan hónapokat kényszerülnek várakozni.
Az államtitkár elmondta, a korábbi 2 milliárd forint keretet a kormány 300 millió forinttal megemelte, ehhez jön a most megnyíló 3 milliárd forintos keret. Utóbbi nyilván üdvözlendő, ám látható, hogy a korábbi keretből sem fizettek ki több mint 1 milliárd forintnyit.
Weingartner Balázs hangsúlyozta, hogy a program sikeres, amit mutat az is, hogy a régióban jelenleg Magyarországon értékesítik a legtöbb elektromos járművet, jelenleg több mint 8000 zöld rendszámú jármű közlekedik a magyar utakon. Ugyanakkor tudjuk, ezek zöme használtan behozott, s több mint fele részük konnektoros hibrid.
Hirdetés
A most megnyíló pályázatban a korábbihoz hasonlóan a bruttó vételár 21 százalékára, maximum 1,5 millió forint támogatást lehet kérni, változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték, akár ilyen drága autókra is kérhető támogatás, ha viszont valaki ennél drágább villanyautót venne, nem kap állami támogatást.
A jövőben is a kereskedőkkel számolják el a támogatást, a kereskedők pedig a korábbi gyakorlattal szemben előleget is kérhet, aki utóbbit nem kívánja megfizetni, jellemzően kénytelen megvárni autója átvételét a támogatás kifizetésével.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pályázat is hozzájárul ahhoz, hogy a környezetkímélő járművek elterjedjenek Magyarországon. Ez kétségtelen, azonban még inkább tenné, ha a korábbiaknál gyorsabban fizetnék ki.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?